Nejbližší koncerty
  • 23. 10. 2024Monster Magnet – považovaní za jednu z nejkreativnějších,...
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
LLYR

CD-R 2024, Mentolsound / heavy, power, speed, thrash, prog metal / Česko

Existenci mostecké skupiny ALCHEMIST registruju už nějaký ten pátek. Když se mi do rukou dostalo nové CD, první, co mě napadlo, bylo, že obal konečně trochu vypadá. Není to sice žádný zázrak, ale oproti předchozím slimkám s vloženými dvojlisty je digipack rozhodně krokem vpřed. Jde sice o ten nejjednodušší digipack bez bookletu, ale kromě textů obsahuje všechny náležitosti včetně fotek hostů, kterých se zapojilo celkem pět. Základní sestavu tvoří trio, jež to spolu táhne už nějaký ten pátek: Mentol, C10H20O a Prokop Šlapák. Hlavní slovo má Mentol, který je autorem hudby, textů i zvuku, který vznikal ve studiu Mentolsound, což je předpokládám nahrávání v domácích podmínkách.

Od alba „Anti-Atheist“, což je nahrávka, kterou jsem od ALCHEMIST registroval naposledy, utekly čtyři roky; mezitím si pánové střihli česky nazpívané album „Roots of all muses“, které bylo výletem do historie, což u mostecké kapely není žádné novum, své starší songy už recyklovala vícekrát (v případě „Roots of all muses“ šlo o skladby skupiny ČUBAKA/CHEWBACCA, předchůdce ALCHEMIST).

Nové album nazvané „Equilibrium“ obsahuje osm řadových a jednu bonusovou skladbu. A podobně jako na předchozí řadovce, i tentokrát se dá mluvit o mixu heavy, power, speed a thrash metalu. Ne že by každá skladba byla jiná, ta ryze heavy, další ryze power atd., spíše se uvedené žánry prolínají v různém poměru ve všech písních. Možná by se dalo mluvit i o progu metalu, když už se tak míchá… 

Z formálního hlediska se songům nedá mnoho vyčítat, složené a zahrané jsou s přehledem, horší je to se zvukem z home studia – a je to znát. A rovnou napíšu, že je problém u bicích, které zní jedním slovem blbě, činely doslova děsivě a jakýkoliv úder, který je rozezní, poslech narušuje; zvyknout se na to nedá. Možná to při poslechu na internetu nebo z mobilu nepůsobí tak rušivě, ale když už kapela vydává CD, měla by si ho poslechnout na nějakém normálním aparátu. Pak by jí došlo, že nahrávací studia mají smysl a že, pokud má nějaké ambice, se do toho profi studia vyplatí dojít. Schválně jsem si pustil pro srovnání čtyři jiná alba nahraná v Davosu, Golden Hive, Hellsoundu a Barnu – a rozdíl je to markantní. Jako u těch ambicí – kapely, které nahrávaly v uvedených studiích, zároveň vydaly lisovaná cédéčka a obsáhlé booklety, zatímco ALCHEMIST mají CD pálené a obal strohý. 

Ale abych jen nesypal negativa, vrátím se k začátku předchozího odstavce a uznávám, že muzika je vlastně fajn, že skladby disponují řadou zajímavých partů, ať už se jedná o ty si ostřejší, progresivní, nebo melodické. Kytarová práce nabízí spoustu hezkých momentů, bonus veren siteler speedové výjezdy nepůsobí otravně a prvoplánovaně a zpěv do muziky sedí. V prvním i druhém songu se povedla sóla, která nahráli hosté, ve třetím se hraje podle jednodušších not a časté záseky song trochu drolí. Sevřeněji působí pomalejší „Missing Muses (Song for YYJ)“, ve kterém se objevují i klávesy, což je vítané zpestření. Stejně tak ponurost na začátku pětky „Nightmare Commando“, která se následně překlopí v svižnou jízdu, zatímco „Chains of Our Perception“ se drží ve středních tempech a sází na ležérní nálady. K duhu nahrávky jde ona pestrost, další song je živější, naopak poslední „In the Dark of the Night“ na začátku rozmáchlý a pompézní, aby se zase proměnil a nabral na údernosti. 

Poslední kousek je bonusový, druhá verze „Heavy Is the Cross“, tentokrát s Mentolovým vokálem. První nazpíval hostující Wolfík, který má hlas o něco hrubší, ale pořád se bavíme – na celém albu – o vokálech melodických, civilních, žádný extrém se nekoná – ani v nathrashlých partech; nejostřejší je právě Wolfíkův příspěvek.

Celkový dojem hatí již dostatečně prokletý zvuk bicích, kytary i basa zní v pohodě, ale ty činely prostě nedokážu odfiltrovat… 

Přesné hodnocení: 5,5/10

Seznam skladeb:

  1. Equilibrium
  2. Heavy Is the Cross
  3. Man Without Face
  4. Missing Muses (Song for YYJ)
  5. Nightmare Commando
  6. Chains of Our Perception
  7. There Is No World
  8. In the Dark of the Night
  9. Heavy Is the Cross (Mentol vocal) – CD bonus track

Čas: 42:30

Sestava:

  • Mentol – vocals, guitars, keyboards
  • C10H20O – bass, vocals
  • Prokop Šlapák – drums

Hosté:

  • Sali – guitar solo (1)
  • Lindros – guitar solo (2)
  • Wolfík – vocal (2)
  • Vítězslav Štefl – guitar solo (5)
  • Tomáš Pošvanc – bass (4)

https://www.alchemist.cz/#
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 03. 07. 2024
Přečteno:
423 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 07. 2024 15:17 napsal/a -k-
Teď to vidím taky:)))
03. 07. 2024 11:30 napsal/a Kubýk
Při opatrném pohledu na fotku a některé indicie bych řekl, že to "trio" je jeden a ten samý člověk. :-))