Nejbližší koncerty
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Na otázky týkající se hlavně nového alba „Vítejte v pekle“ odpovídá zpěvák a kytarista Ygraen.

Zdravím. Jestli to správně chápu, existenci HEJTMAN lze rozdělit do dvou období. První trvalo cca deset let a skončilo v roce 2017. Provázely jej změny sestavy, celkem dost koncertů i nějaké studiové záznamy. Než se přesuneme k aktuálnímu dění, můžeš krátce zavzpomínat na tuhle etapu fungování a uvést něco, co by stálo za zmínku? A proč se v roce 2017 kapela odmlčela? 

Ahoj, je to přesně, jak uvádíš, byla to prvotní eufórie z hraní a dění kolem kapely. Všechny sestavy z první dekády byly super a rád na to vzpomínám, nicméně všechno to odrovnaly drogy, chlast nebo, v tom nejhorším a nejděsivějším případě, děti a vole rodiny. (smích) Za zmínku stojí určitě dvě alba, který jsme, nevim jak je to možný, dodělali. Na posledních dvou turné pak vznik legendárního tajného kultu „F“. To znamenalo, že si musel mít celý turné na ruce nápis F a uctívat posvátný místa… v praxi to vypadalo tak, že kdokoliv z tý bandy čtyř kapel mohl ukázat na jakoukoliv pochcanou zeď a říct „posvátný místo“… všichni se pak museli jít klanět a místo políbit. Takže epickej pohled musel bejt například tenkrát v Brně v Nádražní ulici, kde banda dvaceti metaláků klečela a vocicmávala barák. (smích)

Kdo stál za obnovením činnosti? A nenapadlo vás změnit název? Přece jen HEJTMAN působí zvláštně, dnes si tohle slovo většinou spojujeme s politikou, dříve se používalo i ve vojenství… co třeba upgrade na HATEMAN? (úsměv) 

Impuls byl ode mě směrem k bubeníkovi Martinovi, se kterym jsem v tu dobu hrál v ŠANOV. Když pak šel ŠANOV k ledu, zkusili jsme to spolu. Marťas přivedl basáka Zera a na druhou kytaru přišel Önslaughter, se kterym jsme se společně znali už od „F“. (úsměv) Ten upgrade, jak uvádíš, jsme řešili už zhruba měsíc po založení kapely, párkrát jsme to dokonce poslali promotérům, ale nesetkalo se to s pochopením, tak jsme to nechali bejt. S politikou to mělo jednou super kontext… v den, kdy zabásli Rátha, jsme hráli v pražskym Kainu ještě společně s plzeňskou kapelou GAUNEŘI a vole v rádiu hlásili ty koncertní aktuality, kde se co děje viď… „No a dnes v klubu Kain vystoupí HEJTMAN a GAUNEŘI…“ Chvíle ticha a pak „no tak vole tohle snad ani nebudu komentovat“. (smích) 

Jak se podařilo poskládat sestavu, kterou tvoří muzikanti z různých hudebních sfér od punku po black metal? Odmítl někdo členství, nebo vše klaplo na první pokus?

Klaplo to na první dobrou, jak jsem uváděl v předchozí odpovědi, Marťas má rock´n´rollovej rytmus v krvi, Önslaughter HEJTMAN miloval ještě jako fanoušek a basák Zero je absolutní profík – zahraje všechno a myslim si, že ho přesvědčil ten drive, co z toho na první zkoušce lezl a leze dodnes.

Je ona různorodost členů sestavy ve všech směrech přínosná, jako že každý přispívá něčím trochu jiným a dohromady je z toho celkem pestrá směs, kterou jsem si dovolil označit jako (thrash/black) metal´n´roll, crust, nebo se občas stane, že se někdo nad něčím zasekne a nechce to hrát?

Pestrost stylů, ze kterejch jsme splácaný, považujeme za výhodu a věřim, že je to na poslední desce i slyšet. Někdo nám napsal, že jsou to EXPLOITED s řevem Lemmyho, frázováním Štorma a SLAYER sólama. Tomuhle dávám 100%. 

Když jste dávali dohromady nové skladby, stavěli jste na základech předchozího dění, nebo jste si řekli „tlustá čára a všechno bude jinak“? Autorství písní je v obalu přisouzeno celé sestavě – jakým způsobem skládáte? Inspiraci u  MALIGNANT TUMOUR, ČAD & MOTÖRHEAD asi nezapřete…

Tlustou čáru jsme udělali, ale asi jinou, než myslíš. (úsměv) Starý pecky máme dodnes v repertoáru, akorát jsem je přetextoval do češtiny a společně upravili na současnej sound. Většinu muziky dělám já nebo Zero, a většinou je to tak, že už jen lehce upravíme breaky, sóla atd. Když se hrabem dýl v kompozici, dáváme to stranou. U nás platí jedno pravidlo, který klukům furt opakuju: „Jak z toho vy buzeranti budem dělat umění, bude to stát za píču!“ Toho se zatím držíme a vychází to. (úsměv) Hlavní inspirace byli, jsou a budou samozřejmě MOTÖRHEAD, stejně tak jako inspirovali MT a ČAD, který samozřejmě milujeme, ale furt nám je někdo dává za vzor… to je jako bys všem thrash kapelám v tričkách SLAYER říkal „hm inspirujete se hodně DEBUSTROL, viď“, za to by ti REFORE vyškrábali oči. (smích)   

Názvy vašich skladeb na albu „Vítejte v pekle“ jako kdyby vypadly z metalových archivů, až by někoho neznalého mohlo napadnout, že jde o cover verze. Je to schválně, nadsázka, nebo vám prostě ty názvy přišly na mysl a neřešili jste kolize s jinými kapelami?

Je to schválně nadsázka. V textech se snažím vždy o jednoduchost sdělení, který tam vždy je. Nejsou to bláboly, vždycky za tim je něco víc. Upřednostňuju tuhle neurvalou formu před těma strašněvážněberoucímase autorama. To, co píšu, jsem zažil, žiju, chci a nebo nechci zažít, do pompézních témat se neseru, páč by mi to nikdo nevěřil. (úsměv) Podobností nebo shodou názvu skladeb vyjadřuju úctu a respekt k mejm idolům.

Zvuk na albu vznikal ve dvou studiích – proč jste nahrávání rozdělili mezi  MP Sound a Davos? MP Sound nepatří mezi v metalu skloňované pojmy – z jakého důvodu jste si vybrali právě Martina Plechatého? Volba Otyna, který obstaral mix a mastering, asi byla logická… 

Důvod je prostej, MP Sound je studio našeho bubeníka Martina. (úsměv) Má perfektní vybavení i zázemí a nahrávku si děláš, kdy potřebuješ. Tohle byl obrovskej bonus. Jenže když už to bubnuješ a nahráváš všechen ten ostatní ksindl na popadesátý, tak už to nemůžeš ani cejtit, natož to mixovat a masterovat. (úsměv) Navíc to chce pak už odstup a Otyn byl první volba, páč má pro ty kravály cit a umí to udělat tak, že se ti to nezdá jako uplná píčovina. Podezírám ho, že to tajně všechno přehrává. (smích)

Texty nyní máte v češtině, což je proti minulosti novum. Řekli jste si, že by si s vámi mohli fanoušci na koncertech taky zakřičet a v angličtině to není tak snadné, nebo sehrálo roli něco jiného? Jaký význam pro vás texty mají – témata se liší, některé texty jsou na veselejší notu, jiné na vážnější...

Ano, v podstatě, jak píšeš. Angličtinu jsem vyčerpal, páč mi dál znalosti z Project 1 a Project 2 už nestačily. (úsměv) V češtině si to víc užívám a je to na koncertech fakt příjemný, když vidíš, jak si to s tebou fanoušci zpívaj. Jak jsem psal vejš, snažim se, aby mi to, co zpívám, bylo věřit a posluchač se s tim mohl ztotožnit, nebo vyhejtit, ale vždy s důvěrou. 

CD jste si vydali sami – to jste nehledali vydavatele? Nebo to dnes v Česku není ani pro celkem známou kapelu snadné a než se upsat někomu maličkému, radši se postaráte sami? Jaký náklad jste pořídili? O vinylu jste nepřemýšleli?

Vydavatele jsme vůbec neřešili, a protože byly prostředky, vydali jsme si to svépomocí. Náklad byl 2000 CD a třetina už je v píči, za což strašně děkujeme!!! Vinyl akorát čerstvě řešíme s vydavatelem, který se nabídnul. Zatím to vypadá, že s ním do toho půjdeme a vinyl bude! (úsměv)

Titulní strana obalu mi přijde úsměvná, spíše v negativním slova smyslu, pózy, zvířata, působí to na mě křečovitě, stejně tak znak v podobě jelení lebky a zkřížených kostí. K tomu znaku jste přišli jak a proč máte na obalu to, co na něm máte?  

Opět v tom hledej trochu nadsázky a odkazů na ikony žánru. Všechno na obalu má nějaký důvod a mělo to i jako klišé působit. Například kozel je v ksichtě nápadně podobnej logu BATHORY, ne? (úsměv) Každej detail jsme s grafikem dlouho ladili, proto mě mrzí, že si to tam nenašel, nebo vůbec nehledal. 

Pohybujete se v undergroundu i overgroundu, hrajete v klubech i na větších akcích, turné jste odjeli s DEBUSTROLEM nebo KRUCIPÜSKEM, objevujete se i na akcích punkových, takže jméno máte v různých sférách. Ona turné určitě znamenala, že jste se mohli ukázat před velmi dobrými návštěvami – dá se nějak vyhodnotit, co vám to přineslo, samozřejmě vedle toho hraní na větších pódiích s dobrými zvukovými podmínkami… 

Přineslo nám to určitě spoustu novejch fanoušků, zkušeností, zážitků a zjištění, že můžeme hrát klidně pro metalisty, punkáče i fanoušky TRAKTORU nebo KRUCIPÜSKU. V každym publiku těhlech koncertů najdeš hodně lidi s trikem MOTÖRHEAD, který to ocení. Taky nás potěšilo, že po koncertech přišli i lidi, co ten žánr prakticky neznaj a byli nadšení, že se něco takovýho u nás hraje. Máme radost, že to rock´n´roll všechno spojuje.

Koncertujete často – jak složité je to skloubit nejen s osobním životem, ale i termíny vystoupení DEBUSTROLU, který taky hraje hodně. Kolik koncertů ročně považujete za optimální počet? A na jaký se letos nejvíce těšíte?

Někdy to je náročný, to je jasný… ale teď už většinou domlouváme koncerty hodně dlouho dopředu, tak se lze vždy domluvit. Stejně tak je to i s DEBUSTROL, plánují tour rok dopředu, takže data i místa známe. Kolinss hraje ještě v HÁRLEJI, takže je to obvykle tak, že když hraje HEJTMAN, hraje HÁRLEJ. (úsměv) Za optimální vidim dvě tour za rok + letní fesťáky, takže těch 30-40 koncertů ročně. Teď máme před sebou můj oblíbený Basinfirefest ve Spálenym Poříčí, kde sem prožil své mládí, včetně prvního cíga, chlastu, rvaček i šukání. (smích) Je to tam moc fajn.

RECENZE

https://www.hejtmanband.com/
Facebook


Zveřejněno: 02. 06. 2024
Přečteno:
893 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 06. 2024 22:56 napsal/a Mičl
...
Já jsem si vlastně HEJTMAN poslechl, až díky těmhle komentářům! Měl jsem je (kvůli názvu) zaškatulkovaný někde vedle BAGR a TRAKTOR. A hle chyba - metal and roll ve stylu MOTORHEAD, MALIGNANT nebo THE DRUNKS, ale s moderním zvukem! Na mě to působí, že borci se chtějí muzikou bavit, a bavit i ostatní - což mi přijde dobře! Seznam jejich koncertů pro letošní rok je úctyhodný! Možná je chyba v prezentaci - kdyby měli obal od Petagna nebo od Bouzikova, spousta lidí by se na ně nekoukala skrz prsty. Ale každá kapela netouží být old school, to je třeba přijmout :) jo, a ty ENTOMBED a BLOOD DUSTER, co tu někdo psal, vůbec nejsou mimo, je to tam :)
03. 06. 2024 08:29 napsal/a Metal Maniac
Myslím
Myslím, že Hejtman je jen další kapela do kategorie souborů typu Traktor, Dymytry, Škwor atd.. Tvorba je určena primárně pro "víkendové metalisty", kterým tahle produkce jde tzv. "do ucha". Já si nahrávku nekoupím, ale své příznivce si jistě najde. Zúčastnění velmi dobře ví, co dělají a proč....
03. 06. 2024 07:45 napsal/a Pavel
Slayer sóla
Ahoj,může mi někdo napsat časy(minutaz) ve skladbách kde jsou ty Slayer sóla? Já bych si poslech jen ty sóla,abych se nemusel prokousávat tim ostatním. Děkuji.
02. 06. 2024 21:51 napsal/a johny.mad
Michal
Zbytečně se čertíš..sedni si v klidu, poslechni si aspoň dvě alba Blood Duster, 3 alba od Entombed a pak si poslechni Hejtman..Ta podobnost Tě prostě praští přes uši..Nijak nesnižuji dřinu muzikantů, instrumentální zručnost a nasazení, hlavně při koncertech...
02. 06. 2024 17:34 napsal/a Michal
Johny.mad
Docela by mě v dnešní době zajímala kapela ve které neuslyšíš podobnost k jiné kapely. A s jakou jistotou píšeš, že čerpají z Entombed a Blood Buster? Ty je znáš nakolik , že to víš? Tohle není k tvé osobě ,ale poslední dobou se mi zdá, že málokdo umí ocenit a pochválit tvrdé hodiny a spoustu času muzikantů a jejich celkové tvorby. Když každej dokáže na vše jen kecat,tak ať si udělá svou kapelu a prosadí se na naši scéně a se 100%ní originalitou..... Tvl zase jsem NASRANEJ!!