HEIDEN – Andzjel

LP 2024, PHR Records / punk / Česko

PHR Records nezpomaluje a sype mezi punku holdující mládež i ročníky starší jednu desku za druhou. A nejen to, on sype jednu desku ŠANOVA 1 za druhou. Loni vyšly tři reediční vinyly („Acid Mouse“, „Stejný krysy jako kdysi“ a „Music War“), letos „Delikatesy“, album z roku 2011 (nahrané v roce 2010).

Jestliže na některých albech z nultých let kapela lehce experimentovala, na „Delikatesách“ se vrátila do časů, kdy hrála rychle a agresivně. Možná to bylo změnou sestavy, protože kolem Nikity Boye se opět prostřídali muzikanti, možná zavládla touha po jednodušší přímočaré muzice, každopádně se tenhle obrat povedl a „Delikatesy“ patří mezi kapelní Top záležitosti.

Úvod nenaznačuje, v co se deska posléze zvrhne, první „Delikatesy“ mají blízko právě k té experimentální poloze, muzika je zvláštně rozlámaná, střídají se nervózní úseky s minimalistickými postavenými na rytmice, do toho zní zřejmě nějakým efektem „vylepšený“ zpěv, takže mu není skoro vůbec rozumět a až pohled do obalu dává odpověď na otázku, o čem že to vlastně pánové řvou. Následně střih a už to fičí, „Ty tomu věříš?“ je jízda, v níž hrají vedle hardcorových kytar prim jedovaté vokály, o které se asi pánové nějakým způsobem dělí, přičemž všichni, kteří hlasivky rozhýbali, tím jedem nešetří. On kape i z textů, které jsou obecně velmi ironické – reflektují dobu a určitě nelze slova typu „děti sou poslušný / vláda se o nás stará / fízlové sou slušný / žijeme v ráji sláva“ brát tak, jak vypadají napsaná. Ještě tvrdší jsou „Děti ráje“, v nichž se do HC míchá zmetalizovaná kytara, která dokonce v závěru vyšvihává parádní sólo. Skvělý song, jeden z nejlepších, jaký kdy ŠANOV 1 nahráli. Po dvou vypalovačkách je čas na zvolnění, ale že bude až takové, by asi málokdo čekal. Trudomyslná bahenní lázeň „Půlnoc vidí ve tmě“ vrací kapelu do experimentálního módu a baskytarového teroru, text je sborově skandován, což je dáno tím, že je k tomu jako dělaný:

Ať si choděj tmou - stejně si to poserou 
Ať si choděj tmou - stejně všechno rozbijou 
Ať si choděj tmou - stejně si to poserou 
Ať si choděj tmou - stejně všechno rozsejou 
Ať si choděj tmou - stejně všechno poserou 
Ať si choděj tmou - stejně všechno rozbijou 
Ať si choděj tmou - stejně všechno poserou 
Ať si choděj tmou - stejně všechno rozbijou

Následující text věnovaný kočkám sice taky nezapře jistou dávku sarkasmu, ale ke kočkám je smířlivý, muzika další Top zásek, hardcore divočina se spoustou parádních momentů, jak na kytaru, tak na bicí, které nesmlouvavě tepou, do toho Nikita svým tradičním jízlivým hlasem ječí. Frackovitá „Co je?“ uzavírá první stranu, která snese velmi přísná měřítka a která v době vydání musela odpovědět pochybovačům na dotaz, kam se ten ŠANOV 1 po zvláštní době vrtne. Vrhl se do toho po hlavě a odpověděl rázně.

Ale někteří pochybovači možná vytrvali a nebyla jim po chuti zvláštně pojatá „No jasně!“, která jakoby vypadla z alba „Stejný krysy jako kdysi“, zpěv je odříkávaný (rapovaný), k tomu hraje muzika šmrncnutá funkem, takový podivný mišmaš, který ale nelze jen odmávat, protože znovu zaujme kytarová práce, která se možná při povrchním poslechu ztrácí pod tím podivnem. Následují tři ostřejší věci, z nichž asi nejvíce zabírá melodiemi prosycená „Protože nás to baví!“ (objevila už se o rok dříve na splitu „3 v 1“ – ČERTŮF PUNK / DO ŘADY! / ŠANOV 1), v níž ale nechybí ani frenetický křik. Ještě návykovější je „Slunce navždy“, v níž pánové využili motivy z ruské písně „Pusť vsegda budět solnce“; kterou si ti, kteří vyrůstali v sedmdesátých nebo osmdesátých let, asi pamatují i jako „Ať svítí slunce“; v hodinách ruštiny jsme se učili originál, o významných dnech typu 1. máj nebo 9. květen se pěla i česky. Toho času byla jakýmsi protiválečným manifestem, dnes kolem ní zůstává jakási pachuť, protože ji komunisté zneužívali k propagandě a oblbování malých dětí. ŠANOV 1 ji samozřejmě pojali po svém… Poslední „Proměny“ jsou vedeny v pomalejším tempu a zpívá v ní Lenka Svatošová, která skladbu výrazně obohacuje a její jednoduché, ale proměnlivé „ná ná na náu“ zůstává v hlavě, stejně jako její rozevlátý zpěv ve slokách a chytlavé melodie. Pěkná tečka.

Obaly ŠANOVA 1 nikdy nebyly skvosty, ani tentokrát to není žádná velká paráda, ale několik pozitiv tomu k „Delikatesám“ upřít nelze. Tím prvním je znepokojivé titulní foto, které probouzí fantazii a klade otázku, kdo nebo co v tom pytli, z kterého odkapává krev, visí. Tím druhým pak vložený dvojlist s texty a všemi důležitými informacemi a spoustou dobových fotek. Horší to je s grafickou stránkou, ta je trochu punk, nectí se mezery na místech, kde by měly být, respektive někde je symbol „&“ ohraničený mezerami, jinde není, totéž platí o pomlčkách, možná je to reprint původní verze, možná… Na druhou stranu anglické ekvivalenty českých textů zaslouží pochvalu, byť netuším, kolik desek ŠANOVA 1 končí v zahraničí a kolik cizozemců to ocení.

Já oceňuju Papagájovu práci, díky které se prakticky celá diskografie ŠANOVA 1 objevila na gramofonových deskách, což si kapela, která nikdy nedbala na trendy a vždy si dělala všechno po svém, určitě zaslouží – a její fanoušci taky. 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Delikatesy
  2. Ty tomu věříš?
  3. Děti ráje
  4. Půlnoc vidí ve tmě
  5. O kočkách a lidech
  6. Co je?
  • Strana B
  1. No jasně!
  2. Poslední svět
  3. Stigmata
  4. Protože nás to baví!
  5. Slunce navždy
  6. Proměny

Čas: cca 30 min.

Sestava:

  • Nikita Boy – bass & vocal
  • Petr Šuba – drums & vocal
  • Jan Picek – guitar & vocal

Host:

  • Lenka Svatošová – zpěv (12)

Facebook
Bandzone
Bandcamp

PHR


Zveřejněno: 23. 02. 2024
Přečteno:
336 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář