Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2022, PHR Records / punk / Česko

ŠANOV 1 letos slaví 35 let od založení a k této příležitosti už vyšly reedice dvou alb: „Acid Mouse“ a „Stejný krysy jako kdysi“. Do třetice je tu deska „Music War“. Všechny tři reedice navazují na předchozí znovu vydané počiny staršího data, „On the shit“, „Live 1990“ a „Eso 55“, které už se recenzí dočkaly, stejně jako „Acid Mouse“ a „Stejný krysy jako kdysi“.

CD „Music War“ vyšlo v roce 2006 na labelu Utopia Records, který provozoval kapelník Nikita, nahrávalo se ve stejnojmenném studiu, tudíž opět „doma“, s pomocí Dana Devečky, který se postaral o recording i mastering. O nahrání třinácti songů se postaralo trio Nikita Boy (Radovan Šantrůček), Dr. Matlák (Petr Šuba) a Kuřecí (Honza Picek), takže další výměna dvou třetin sestavy, která logicky určitý vliv na vyznění nahrávky měla, byť muziku i texty komplet napsal Nikita.

A opět si nebral servítky, agresivně tepe do společenských nešvarů, stádnosti, fiflen, buranů či politiků, sem tam se nimrá v nitrech, všechno je to nasrané, tu se objeví vulgarismus, prostě tak, jak to ŠANOV 1 měli vždycky. Řemeslně to není žádná extra paráda, slova jsou nasekána, jak autora napadla, místy je to i lehce chaos, věty v některých textech nemají zjevnou návaznost a jde spíše o různé proklamace, viz např. „Buran“. 

„Music War“ je určitě sevřenější deska než předchozí dvě: „Acid Mouse“ a „Stejný krysy jako kdysi“. Ubylo experimentování; jednak s trpělivostí fanoušků poslouchat úplné blbosti, druhak s elektronickými zvuky. Oboje kvituju. 

Po instrumentálním intru vedeném v zatěžkaném módu následuje dvanáct songů, které rozhodně nelze označit za podobné si jako vejce vejci. Některé jsou pomalejší, jiné rychlejší, všem dominuje Šantrůčkův jedovatý zpěv a občas se zapojí i kolegové, nejspíš když se něco huláká. Hned v první zpívané písni překvapí rytmická etno pasáž, ale to je výjimka, okolo ní se hraje punk ve středních tempech, třetí kus „Stádo“ už je svižnější, ale u obou věcí zaujme pestrá rytmika i zvláštně zohýbaná kytara, rozhodně se nejedná o přímočaré odrhovačky. Platí to i o nervní skladbě „Narušenej“, která dělá čest svému názvu, vokál je místy zastřený, místy na hranici parodie, ale spíš to je bědování, k tomu opět zajímavě pojatá kytarová hra. Až „Blbá“ je jednodušší, jak hudebně, tak počtem slov, jež tvoří text, který je částečně v angličtině, ale jde o hlavně o opakování sloganů „Fuck You“ a „You are stupid girl“. Po vítaném oddychu následuje poslední položka strany A, která je zase zamotaná.

Béčko startuje hitovka jako hrom, melodická hardcorová vypalovačka s chytlavými motivy a melodiemi, které se snadno zaryjí do paměti. Pak se zase zatemňuje, „Virtual angel“ je spíše kytarovka než HC/punkovka, zase je tu tíha světa a „noc je den – a den je temnota“. Podobně se muzika přelévá na celé druhé straně, po přímočaré „Biomechan“ se zase situace komplikuje a expresivní „Zvířátka“ atakují psychické zdraví posluchače. Méně „protivně“ těkají další „béčkové“ skladby, z nichž mě nejméně baví, hlavně kvůli textu, „Buran“, naopak jízlivá „Ať“ i titulní věc jsou  výborné.

„Music War“ je jedním z nejlepších alb ŠANOVA 1, výrazně kvalitnější než několikrát zmíněné předchozí dva záznamy, na úrovni „On the shit“ nebo, pro pamětníky, debutu.

Zvuk prošel remasteringem (Petr „Ziky“ Zikmund) a deska hraje velmi pěkně, ke zvuku opět nemám výhrady.

Gramodeska vyšla ve čtyřech barvách, kromě klasické černé i červená, zelená a bílá, pokaždé v počtu 125 kusů, a protože jde o ručně číslované exempláře, dá se asi mluvit o limitech. Barevné variace jsou, co se vizuálu týká, jediným kladem, přebal i vnitřňák moc krásy nepobraly, ale to je u ŠANOVA 1 obvyklý jev. Ale z informačního hlediska OK, na přiloženém listu jsou texty, sestava i kredity, na zadní straně seznam skladeb, jen fotka kapely opět chybí. A k vnitřní příloze jedna poznámka – proč je text k poslední písni vytištěný na prvním místě? 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Intro music war
  2. Dokonalá kráva
  3. Stádo
  4. Narušenej
  5. Blbá
  6. Perly sviním
  • Strana B:
  1. Vypadnem
  2. Virtual angel
  3. Biomechan
  4. Zvířátka
  5. Buran
  6. Music war

Čas: cca 36 min.

Sestava:

  • Nikita Boy – bass & vocals
  • Dr. Matlák – drums & vocals
  • Kuřecí – guitar & vocals

Facebook
Bandzone
Bandcamp

PHR
 


Zveřejněno: 12. 12. 2022
Přečteno:
698 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář