Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

LP 2022, PHR Records & Black Point Music / punk / Česko

ŠANOV 1 letos slaví 35 let od založení, „Acid Mouse“ 20 let od vydání, ale to asi nejsou hlavní důvody reedice uvedené nahrávky, protože zároveň vychází i „Stejný krysy jako kdysi“ z roku 2003, kterých se žádné výročí netýká. Obě reedice navazují na předchozí znovu vydané počiny staršího data, „On the shit“, „Live 1990“ a „Eso 55“

Album „Acid Mouse“ vyšlo v roce 2002 na kazetách a CD u Black Point, na vinyl dochází až nyní v kooperaci PHR Records a Black Point. Přední strana obalu zůstala věrná originálu a s mým vkusem se míjí, zadní je logicky lehce modifikovaná a jsou na ní doplněné informace týkající se remasteringu a grafiky vnitřní kapsy. Na té jsou dobové fotky kapely a texty, takže informace nechybí žádné, grafika je ale úplně jiná než na obalu prvního pressu CD – a mně se nová přehledná práce líbí víc, i když mi tradičně vadí nějaké nedotahy (jiný název skladby na přebalu a v příloze, svérázná práce s interpunkcí apod.).

Co se týká sestavy, tak ta je na „Acid Mouse“ ve srovnání s předchozím albem „Eso 55“ výrazně obměněná, na svém místě zůstal jen Nikita Boy, k němuž se připojili tři novicové. Navíc se v mezidobí kapela na čas odmlčela, v letech 1996 až 2000 ŠANOV 1 nefungoval, resp. v roce 2000 došlo k reunionu a následně v letech 2002 a 2003 vyšly dva materiály, aby se následně zase sestava změnila, znovu došlo k přerušení činnosti a zase k návratu… 

„Acid Mouse“ je v čtvrtým plnohodnotným zásekem v diskografii ŠANOVA 1, od předešlé desky jej dělí sedm let a určité změny ve výrazu se dají vypozorovat. Hned úvodní podivnost „Acid Mouse I“ se vymyká, jde o elektronické hrátky v režii Miroslava Papeže (aka Moimira Papalescu), do kterých je text podivně odříkáván a šeptán, na punkovou desku odvážný začátek, možná až příliš. Ale má to logiku s ohledem na závěr, o který se rovněž postaral MP – a jeho kusy tak desku rámují.

Od druhé „Na kolenou“ se hraje svižný punk, přičemž i hudba druhého songu není výplodem kapely, nýbrž Kakaxy (Petra Fleissiga, dříve CHAPRÁL CRAZY – PLESK! a další kapely, studio Live & Loud, dnes studio 3bees), který přispěl klasickou punkovou peckou, která nejspíš vznikla ve studiu při nahrávání, „Acid Mouse“ se točilo právě v Live & Loud pod Kakaxovým patronátem. Když se ještě u „Na kolenou“ krátce zastavím, tak v ní vnímám hlavně hravou pasáž uprostřed, chytlavý refrén a pak samozřejmě Šantrůčkův typický rozjívený hlas, jasné to poznávací znamení kapely. V „Kámen na kameni“ pak nelze přeslechnout nějaké to ostřejší slovo, ostatně text má sexuální podtext a hudebně je to taková lehčí věc, refrén s „letním dnem“ je taky svěží, byť s neveselým podtextem. Typicky jedovatý ŠANOV přichází až s „Nebudem“, kde se řeší politika a špatnosti světa i lidí, muzika ale pořád ne a ne chytit drive, jede se převážně ve středních tempech. Úvod „Očima jiných“ je pecka mezi oči, jako kdyby zněl riff z prastarého dema ROOT nebo FATA MORGANY, je to jen okamžik, ale napadá mě to pokaždé, když song poslouchám, pak se zase hraje hlavně ve středních tempech a nějaký ten nářez mi začíná chybět. I když „Barvy“ taky nejsou žádná jízda… a přesto mě baví mnohem víc, mají takovou dusnou atmosféru. „Vším čím jsem – Acid Mouse II“ pak navazuje na první položku, ale v punkovém duchu.

Stranu B načíná divnost na druhou. Možná ji ocení fanoušci sci-fi filmů z padesátých let. (úsměv) Hudba vlastně žádná, jen zmutovaný hlas odříkává dlouhou litanii o jakémsi programu nové reality, zkaženém světě, světě na prodej, do toho zní různé pazvuky, opět na punkové album odvaha… a kolikrát to může člověka bavit poslouchat? Navíc se stejný text objevuje podruhé na konci… To „Kudlanky“ jsou jiná, řekl bych art prog punk, rozvětvená a nervní muzika, pro mě nejlepší kus alba. „Svět na prodej“ pak konečně trhá oponou a přináší rychlejší pecku, která ale opět není úplně přímo nalajnovaná, zase je porůznu zohýbaná a tahle poloha mi na desce vlastně sedí nejvíc. Do třetice se takhle barvitě hraje v „Nikdy neříkej Nikdy“, kde je to v závěru až zmetalizované. Úplný závěr je bizár. Po odrecitovaném textu následuje ryzí noise, nervy drásající atak zlých zvuků, který připomíná mix z kovárny, slévárny a uragánu. (úsměv)

Jestliže jsem recenzi na předchozí „Eso 55“ zakončil slovy „tak trochu jiný ŠANOV 1, ale dodnes přesvědčivý a v některých případech stále aktuální“, tak na adresu „Acid Mouse“ mohu napsat „tak trochu jiný“ velkými písmeny. Přesvědčivost a aktuálnost taky nechybí, ale netýká se všech kousků; ty experimentálně pojaté zaslouží respekt, nicméně na mě je těch odboček příliš, předchozí placka mě bavila víc.

Reedice – nebodováno 

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Acid Mouse I
  2. Na kolenou
  3. Kámen na kameni
  4. Nebudem
  5. Očima jiných
  6. Barvy
  7. Vším čím jsem – Acid Mouse II
  • Strana B:
  1. Matrix
  2. Kudlanky
  3. Svět na prodej
  4. Inside The Box
  5. Nikdy neříkej Nikdy
  6. se těšíme…
  7. Sv. Otce

Čas: cca 42 min.

Sestava:

  • Vlasta „Vlastic Drastic“ Fridrich – bibeny + vocál
  • Miroslav „Sting Vosa“ Vosička – bass + vocál
  • Radovan „Nikita Boy“ Šantrůček – bass + vocál
  • Martin „Mamut“ Kredba – gitárs + vocál

Facebook
Bandzone

PHR
 


Zveřejněno: 03. 06. 2022
Přečteno:
683 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář