TELEPATIE VI

Na otázky odpovídají všichni členové kapely.

Srdečně zdravím kolektiv SPACE HAMSTER! Mám zažité, že zpovídám-li někoho premiérově, ohlédneme se v první otázce do historie daného souboru a představíme jeho členy. Kdo jsou tedy SPACE HAMSTER?

Patrik: Ahoj, s Dutkim jsme účinkovali v kapele CINZANA BIANCA a když se dva původní členové, co tu kapelu založili, rozhodli odejít, tak jsme společně přemýšleli, co dál dělat. No a tak se zrodil nápad, že budeme dál chodit na zkušebnu. Postupně jsme oslovili další členy (tehdy ještě s původním kytaristou Novasem), až jsme se poprvé všichni, kromě zpěváka Martina, sešli na zkušebně a začali jsme dávat něco dohromady.

Denis: Zdarec, když se máme podívat do historie SH, vracíme se deset let zpět do roku 2013, kdy mě Dutki oslovil, že se jim rozpadá CINZANA BIANCA a hledají bubenickou náhradu. Do rozjetého vlaku se mi nechtělo, a tak o pár měsíců poté vznikl SH.

Martin Andonov: Zdravím Fobii! Já v zaniknuvší CINZANĚ fungoval jako jeden ze dvou vokalistů. V té době jsem odcestoval na rok na Nový Zéland a tam mi před návratem přišla zpráva od Patrika (Motorák), že „ČINZÁNA“ už není a teď budu řvát ve SPACE HAMSTER (smích)... no co se dalo dělat… Kromě SPACE HAMSTER ještě vokálně působím v čerstvém projektu BITE THE SUN.

Dominik: Ahoj, historii SPACE HAMSTER znám jenom z příběhů vyprávěných za dlouhých zimních večerů… nicméně mě kluci oslovili při nahrávání nového EP, zda-li bych s nimi nechtěl něco začít šudlat a já viděl v kapele potenciál, tak jsem se k nim rád přidal.

Martin Dutkiewič: Bylo to asi tak v roce 2013, já měl v té době zlomenej kotník, nemoh jsem chodit a rozpadla se nám kapela. S Motorákem a Denisem jsme v té době chodili na pivo, teda oni jezdili za mnou, protože já nemoh chodit. Po pár pivech jsme se domluvili, že se občas sejdem ve zkušebně a budem hrát HC. Chtěli jsme být něco jako FILTHYMINDS, ale nějak se to zvrtlo…

Nemohu se nezeptat, jak jste se dopracovali k tak príma názvu kapely?

Denis: Na tuhle otázku mám odpověď na Pět P. Pět person pozřelo padesát piv aneb půlnoční přemýšlení po pohárech poutníka.

Patrik: Jen bych dodal, že původně jsme s Denisem přemýšleli, že bychom se jmenovali IJWAPPOTFITU – „I'm juggling with a paranormal parachutist of the future in the universe“ –, ale naštěstí z toho vznikl SPACE HAMSTER. (smích)

Martin Andonov: Tenkrát se mi to moc nezdálo, ale co jsem mohl dělat? (smích) Dnes ale zpětně myslím, že kluci vymysleli dobrý název, který koresponduje s mojí současnou vizí kapely.

Martin Dutkiewič: Myslím, že tím, kdo to tenkrát první řekl, byl náš tehdejší kytarista Novas. Někdo (Motorák) mluvil o tom, že má doma křečka a po pár pivech nám křeček ve vesmíru přišel jako vtipnej a údernej název pro kapelu.

Aktuální EP „EON“ obsahuje tři tradiční a jednu bonusovou skladbu. Je trojice těch tradičních čerstvými novinkami, nebo se v některém případě oprašovalo?

Denis: Jsou čerstvé asi 1–5 let. Schéma fungování kapely bylo po celou dobu existence spíše zkušebnové, bez vyšších ambicí. Sem tam jsme se slezli na zkušebně a ještě řídčeji jsme odehráli koncertů. „EON“ pro nás znamená celkem velký posun kupředu – shodli jsme se, že SH stagnuje a potřebuje nakopnout. Proto jsme se rozhodli poslední tvorbu zvěčnit alespoň na EP a vykročit v ústrety světlejším zítřkům a naplnění nevyužitého potenciálu.

A teď k bonusu, jaká je jeho minulost? Počítám, že nejde o prapůvodní verzi dané písně? (úsměv)

Dominik: To jsem si jenom tak lehce přibrnkával jeden riff z „Nexus“, abych protáhl nový struny na akustice a ze srandy jsem poslal video, jestli to neuděláme ve španělském stylu… kluky to až dojalo, tak jsem to nahrál oficiálně, jako kdyby to hráli GYPSY KINGS.

Martin Andonov: A řekl bych, že tím Dominik stvrdil svoje zapojení jako kytarista ve SPACE HAMSTER.

Martin Dutkiewič: Nikdo z nás by to takhle nezahrál, takže bonus je takovej iniciační proces přijetí Dominika.

GOROD. Věřte, nevěřte, tohle slůvko mi šrotovalo hlavou ještě před nahlédnutím do infa na EP. Patříte mezi velké fanoušky sympatických žabožroutů? Dalo hodně práce přesvědčit Juliena ke spolupráci?

Patrik: S Julienem už se známe spoustu let. Myslím, že jsme se poprvé potkali v roce 2011 na Obscene Extreme, kde on hrál s kapelou ZUBROWSKA a já s MINCING FURY. No nějak jsme se zakecali a trošku popili a skončilo to někdy v šest ráno zvracením pod lavičku v pivním stanu, no a od té doby jsme dobří kamarádi. (smích) Julien sem jezdí skoro každý rok na fesťáky a taky studoval českou literaturu, kde jsem se mu v průběhu let snažil pomoct s překladem různých básniček. Vůbec nechápu proč o to prosil mě, když má angličtina není nijak excelentní stejně jako porozumění samotným básničkám, ale nějak to asi fungovalo. Loni jsme se opět potkali na Brutal Assaultu, kde jsme dali zase pár piv – tentokrát už to nebylo do šesti do rána (smích) – a tam jsme se domluvili.  

Martin Dutkiewič: Myslím, že jsme kdysi někde předskakovali ZUBROWSCE ještě s CINZANOU BIANCOU. Od té doby jsme je i GOROD sledovali a obdivovali. Je fajn, že se Moto s Julienem zná a přineslo to trochu oživení nového EP.

Martin Andonov: Jo vzpomínám si, bylo to v Jihlavě a propadl jsem se tam při koncertu pódiem.

O čem vyprávějí texty na „EON“?

Martin Andonov: Texty jsou volně inspirované trilogií Vzpomínka na Zemi od čínského sci-fi autora Liou Cch’-sina. Spousta lidí určitě slyšela o prvním díle trilogie – Problém tří těles. Jsem velkým fanouškem sci-fi literatury, hlavně Space opery a hard-sci-fi. Do textů SPACE HAMSTER jsem se rozhodl už na debutovém „Ascent to Nothingness“ promítat právě témata, inspiraci z toho, co právě čtu, a koncepty, které mě zaujaly. Na „EON“ jsem měl jasné už od začátku, že chci aby všechny tři texty byly koncepčně sladěné. Finální myšlenka však přišla až v posledních dvou letech.
Samotný název „EON“ (eón) je zároveň akronymem počátečních písmen tří skladeb, které na něm najdete. „Erratic“ metaforicky vyjadřuje právě tu chaotičnost a nepředvídatelnost tří těles – Sluncí blízkého solárního systému Centauri a zároveň tak trochu samotnou iracionálnost lidstva. „Obliteration“ je inspirovaná teorií temného lesa, fermiho paradoxem a „Nexus“ se dotýká témat spekulativní fyziky, sebereflexe lidstva a cestuje až na konec vesmíru. Co bude asi potom, začne celý cyklus znovu? Vizuálně je to pak vyjádřeno i v artworku, což je olejomalba, kterou namaloval můj kamarád Marek Franz (namaloval i předchozí artwork). Už i tato cesta je sama o sobě iracionální… nevím, jestli ještě dnes někdo v dnešní době AI a digitálních grafických studií napadne udělat něco takovýho, od nás je to takový záměrný kontrast k tomu digitálnímu světu streamovacích platforem apod.

Martin Dutkiewič: Ty jo, tak jsem se tady v rozhovoru aspoň dozvěděl, o čem jsou texty. Už mám staženo audio Problém tří těles a pokusím se to pochopit, dík, aspoň budu mít ten měsíc na dovolené co poslouchat. (smích)

Možná má pro vás tahle záležitost zanedbatelnou hodnotu, přesto, proč na EP nenajdu info o sestavě, která ho nahrála?

Martin Andonov: Dobrý point! Rčení „víc hlav víc ví“ zřejmě při sepisování credits nezafungovalo. (smích) Za posledních 10 let se měnilo 3x místo druhého kytaristy. V digitalním formátě Petra Lenina uvádíme, nicméně je pravdou, že digipack přišel až půl roku po jeho odchodu, a to už jsme měli Dominika plně angažovanýho a jaksi jsme na tento detail v tom spěchu zapomněli. Tímto se ti Peťo omlouváme. Máš u nás za to CD zdarma. (smích)

Dalším údajem, který není k nalezení, je název studia, kde byl nosič nahrán. Uvažuju správně, že jste si vystačili sami?

Denis: Jsme to ale nevděčný hovada. (smích) Budem to muset připsat tužkou. Bicí se nahrávaly u Otona v Davosu, zbytek se nahrával u Dominika, který se postaral i o mix & master. Následně po odchodu Petera (Lenina) dokonce nahradil tento osiřelý post druhého kytaristy.

Moc mi líbí grafika zvoucí k akcím SPACE HAMSTER. Ať už to byl loňský prosincový křest na Melodce, nebo ta  nadcházející v Hradišti, vesmírný křeček je prostě úžasný. Kdo za těmi výtvory stojí a chystáte se tuto tématiku rozvíjet například v merchi? Třeba já osobně si svůj další život bez hlodavce na triku neumím představit…

Denis: Na rozdíl od naší grafiky na „EON“ jsme k plakátům, s výjimkou toho k Uherskému Hradišti (toho se ujali BESTIAL THERAPY, kteří se naší hlodavčí tématikou inspirovali), využili pomoci generativního AI toolu, resp. k hlavním motivům, které jsou pak postupně doupraveny a doplněny logy a informacemi. O většinu našich „Cage Escape“ a „Space Travel“ plakátů jsem se postaral já a v mé nepřítomnosti zaskočil Dominik. K tématice vesmírných křečků připravených k úniku nebo vesmírnému cestování se určitě vracet budeme, a to až nesnesitelně často. Tahle sci-fi tématika, se sympatickým zubatým vesmírným hrdinou, je takřka nevyčerpatelná. Křečka už na tričku máme a nejen na tričku – pro obohacení merche dokonce Dutki napražil křeččí bobky, dal tomu etiketu s vesmírným křečkem a říká tomu káva. Těch křečků se zkrátka jen tak nevzdáme – nechme se překvapit, třeba bude příštím motivem na triku Rambo křeček, jedoucí na osedlaném modrém T-Rexovi, bojující proti tekutému King Kongovi, zrovna likvidujícímu pulzující (živé) ruiny planety Soror. (smích)

(smích) Každopádně to vypadá, ze se máme na co těšit. Co chystá pro SPACE HAMSTER rok 2024?

Martin Andonov: Určitě chystáme minimálně stejnou porci koncertů jako loni. Zavítáme do míst, která jsme minulý rok nestihli. Objevíme se konečně i na pár letních fesťácích a snad nám ještě nějaké další akce přibudou. Taky začínáme pracovat na následníkovi „EON“, který bude už opět plnohodnotné album. Moc se těším, jakým směrem se posuneme s Dominikem, který už s Patrikem skládá první riffy.

Martin Dutkiewič: Jezdit a hrát co to jen jde! Letošek byl pro nás zlomovým rokem. Odlepili jsme ze sebe nálepku spícího projektu několika páprdů, kteří si občas zajdou do zkušebny a sem tam zahrají v Brně a někdy třeba i v Kuřimi. Je to hlavně Motorákova zásluha, že začal domlouvat koncerty a menežovat kapelu, aby se někam pohnula. Důsledkem je, že „KŘEČEK“ začal šlapat a pravidelně hrát. Máme za sebou rok, kdy jsme odehráli rekordní množství koncertů a chtěli bychom to v novém roce minimálně zopakovat a hlavně nás to všechny moc baví.

RECENZE

Bandcamp
Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 18. 02. 2024
Přečteno:
410 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář