HUSMAN FEST

CD 2023, vlastní vydání / technický death metal / Česko

Jestli má pomalu, ale jistě plížící se stáří nějaké výhody, patří mezi ně bezesporu jakési zklidnění mysli. A to platí i pro případ prvního dojmu. Ten se totiž začal tvořit v naší obstarožní oktávce v ještě starším autorádiu. To přeložilo tvorbu vesmírného hlodavce do téměř neposlouchatelné koule lomozu. Ještěže jednou z velkých výhod psaní pro Fobii je nutnost hudbu poslouchat. Což znamená daného interpreta poslouchat více než jednou. A minimálně v tomto případě se vyplatilo…

Při domácím soustředěnějším a kvalitnějším poslechu se ukázalo, že zvuky deroucí se ze sluchátek nejsou vůbec nesrozumitelným shlukem tonů, ale vše má naopak jasný řád a pořádek, s vysokým nárokem na technickou zdatnost jednotlivých muzikantů. Kapela SPACE HAMSTER sama sebe představuje jako moderní death metal. S tím se souhlasit v podstatě dá, jen bych se nebál přídomku technický a do role oponenta postavil old schoolem zavánějící sound. 

Ony i počáteční vteřiny EP „EON“ tak trochu klamou tělem a odkazují ke staré škole death metalu, což se však poměrně brzy změní a časté změny tempa, nerovný směr a groovy pasáže chytají posluchače za flígr a vrhají směrem k žhavé současnosti. Co první skladba naznačila, rozvíjí se ve druhé naplno. Nechci dělat ramena, ale francouzští GOROD se mi vybavili už při počátečním naťukávání (auto poslech nezapočítávám) a pozdější pohled do bookletu mou domněnku potvrdil. Chlapům z Brna evidentně sedí podobný druh tvorby a mlhu pochybností, zda se mé úvahy vydaly správným směrem, konec konců definitivně rozpouští jméno jednoho z hlasů, jenž v „Obliteration (a Cen B)“ zazní, vokalista zmíněných Francouzů Julien „Nutz“ Deyres. Ohromě mne baví právě vokály ve druhé půli skladby.

Jestli úvodní štych příjemně navnadí a dvojka solidně zvyšuje tep, tak v trojce „Nexus (a Cen C)“ jsem se našel dokonale. Zpívající kytary, melodie, agrese, nápaditý zpěv (chvíli growl, chvíli fistule à la Dani Filth), vše namícháno v ideálním poměru. Poslední věc na albu je vlastně ta samá píseň, jen s tím rozdílem, že je oblečena v instrumentální akustický háv. To jen si dejte prosím do uvozovek, protože klidně vsadím kalhoty, že nejsem sám, komu by to bez dodatečného infa zůstalo utajeno.

Co nemohu nechat bez výtky, je nedostatek informací v bookletu alba. Snad bych se dokázal obejít bez vědomosti, kde bylo EP nahráno, ale že tam není uvedena sestava, která na něm makala? 

Číselné hodnocení si nechám až na plnohodnotné album, ale už teď mohu napsat, že mi probuzení hlodavčí bestie dává smysl a jsem za něj rád.

Seznam skladeb:

  1. Erratic (a Cen A)
  2. Obliteration (a Cen B)
  3. Nexus (a Cen C)
  4. Nexus (acoustic version)

Čas: 17:38

Sestava:

  • Martin D. – bass
  • Denis – drums
  • Patrik – guitars
  • Martin A. – vocals
  • Dominik – guitars

ROZHOVOR

Bandcamp
Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 18. 01. 2024
Přečteno:
538 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář