INSANIA

PARAHYL, ZAJETÍ KOUŘE, OUTWARD, Yarrdesh

Čtvrtá přehlídka zajímavých neprofláklých metalových kapel s názvem Underground Metal Night Vol. IV prohřměla večerem 16. 12. v klubu Modrá Vopice. Původně avizovaní THE CORONA LANTERN nemohli vystoupit kvůli nemoci zpěvačky, naštěstí na poslední chvíli dokázali ochotně zaskočit ZAJETÍ KOUŘE.

Večer odstartovali zajímaví PARAHYL se svou směsí post- žánrů a metalu s nádechem klasického pražského undergroundu s občasnými výpravami až někam k jazzu. Agilní zpívající baskytarista střídal polohy, zvuk svého čtyřstrunného nástroje přizpůsoboval jednotlivým skladbám a byl to široký rejstřík zvukových poloh i hracích technik. Kytarista zvuk tvrdil metalovými riffy a vyhrávkami, zatímco schopný bubeník švýcarské národnosti za respekt budící baterií vše tmelil dohromady a často skladby táhnul. Nedělaly mu problém dvoukopákové salvy ani citlivější najazzlé hraní.

Jako druzí do slušně rozjeté atmosféry v obstojně obsazeném sálu Modré Vopice v oblacích arteficiálního kouře nastoupili ZAJETÍ KOUŘE. Produkce kapely, která pod tímto názvem hraje už od roku 2006, stojí na úsporné thrashové kytaře, důrazné rytmice a zpěvákově diktátu vyhraněných názorů přes vokální procesor. Vizuálně kapela evokuje zlatou éru undergroundových bardů vzešlých ze zakouřených putyk minulých dob. Projevem se vymykal basák s velice solidně aplikovaným headbangingem, který dělal show. Když se kouř rozestoupil, kapela se dočkala zasloužených ovací.

Vystoupení OUTWARD udělalo rostoucí obci svých fanoušků velkou radost, protože se do sestavy vrátil zpěvák Vojta, jehož vokální i vizuální projev je důležitou součástí produkce této post-blackové družiny. Kapela se originálně pojatou hudbou i živelnými koncerty etablovala na jedno z hlavních těles české post-metalové scény a je moc dobře, že její vliv začíná hranice místní scény přesahovat. Chlapci sázeli pecku za peckou, publikum každou z nich nadšeně přijímalo a určitě se jednalo o vrchol večera. Nezbývá než klukům popřát, ať jim současná sestava vydrží a konečně nahrají plnohodnotné album s aktuální hudbou.

Na závěr večera k tanci a poslechu zahrál a zazpíval Yarrdesh. Distingovaný gentleman, nebojící se ve vyšším zájmu hudebního novátorství experimentů s hudebními technologiemi a nejspíš i halucinogenními látkami. Jeho psychotropní směs z notebooku puštěných beatů a samplů, kombinovaných s živým preludováním na silně zkreslenou sedmistrunnou kytaru a blackovým či deathovým growlem, vyvolávala úvahy o budoucím směřování tvrdé hudební scény i o relevantnosti hranic zažitých hudebních žánrů. Skvělý a dramaturgicky odvážný závěr výborné akce!

Fotky: Egor Beketov


Zveřejněno: 29. 12. 2023
Přečteno:
436 x
Autor: Luca Morbidelli | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář