Nejbližší koncerty
LLYR

Souhrn zajímavých alb, která vychází v prosinci 2023 + tipy na koncerty.

Bury

PARADISE LOST (UK) – „Icon 30“ 
Doom metal, Nuclear Blast Records 
K 30. výročí od vydání v roce 1993 vydají 1. prosince PARADISE LOST už kultovní album „Icon 30“, které bylo znovu nahráno, protože „naše nahrávací smlouva, kterou jsme podepsali pro album ,Icon‘, znamenala, že nikdy nebudeme vlastnit práva na naši hudbu, takže abychom album znovu vydali k 30. výročí, bylo nutné jej znovu nahrát a kompletně předělat obal alba,“ řekl k nové verzi zpěvák Nick Holmes. Ta je také prvním počinem s novým bubeníkem Guido Zimou Montanarinim, který se ke kapele připojil začátkem tohoto roku. 

FULL OF HELL & NOTHING – „When No Birds Sang“ 
Shoegaze metal, Closed Casket Activities 
Grindeři FULL OF HELL z Marylandu a shoegaze kapela NOTHING z Filadelfie chystají šestiskladbové album, které vyjde 1. prosince. Tato kolaborace naprosto vybočuje ze zavedených kolejí a žánrových omezení, kdy neexistují žádná pravidla. Jen kontrast a dva extrémy. 

BJØRKO (Finsko) – „The Heartroot“ 
Folk/death metal, Svart Records 
Kytarista AMORPHIS Tomi Koivusaari má sólový projekt BJØRKO, jehož desetiskladbové debutové album vyjde 1. prosince. Pracoval na něm asi 15 let, vrátil se ke kořenům a snoubí se na něm nespoutanost s neomezením. Měl by to být spíš takový soundtrack k imaginárnímu filmu. V prvním zveřejněném singlu „The Heartroot Rots“ si zařval Jeff Walker z CARCASS, další hosté jsou např. z kapel OPETH či STRATOVARIUS. 

ORPHANED LAND (Izrael) – „A Heaven You May Create (live)“ 
Oriental metal, Century Media Records 
Na DVD + CD vydají 1. prosince živé album náladotvůrci z blízkého východu. Záznam byl pořízen v Tel Avivu v roce 2021 a krom kapely se zúčastnil i orchestr a sbor. 

EKTOMORF (Maďarsko) – „Vivid Black“ 
Groove metal, AFM Records 
Desítka nových našlapaných skladeb vyjde 8. prosince. 

Tip na koncert:
2. 12. Killed By Brno (EARTH CRUST DISPLACEMENT, THULSA, HIGH PURITY, TOXIC FUTURE, RISPOSTA, SEE YOU IN HELL) – Brno, Kabinet múz


Jindra 

MINOR THREAT (USA) – „Out Of Step Outtakes“
HC/punk, Dischord Records
Američtí MINOR THREAT (1980-1983) ohlásili vydání 3písňového EP, na němž se nachází skladby „In My Eyes“, „Filler“, „Addams Family“, které vznikly při sessions, z nichž v roce 1983 vyšlo na svět třetí a poslední EP kapely před jejím rozpadem: „Out of Step“. Album smíchali Ian MacKaye (FUGAZI, CORIKY), který zároveň stojí za labelem Dischord Records, a Don Zientara u příležitosti 40. výročí vydání původního EP.

RÜYYN (Francie) – „CHAPTER II: The Flames, the Fallen, the Fury“
Black metal, Les Acteurs de l'Ombre Productions
Jedním z mnoha typických představitelů stáje Les Acteurs de l'Ombre Productions je relativně nový (na kontě má zatím pouze stejnojmenné EP z roku 2021) jednočlenný projekt Romaina Pauleta RÜYYN (NATREMIA, ex-ERASED MEMORY). V bouřlivých sekvencích připomínajících výbuchy, téměř post-blackových přívalech chytlavosti a přirozeně disonantních riffech dokreslené chraplavým vokálem můžete najít příjemného společníka nudnou středoevropskou zimou.

ABYSMAL GRIEF (Itálie) – „Narcissistic Necrophiles“
Doom metal, Avantgarde Music
I když živáky jsem nikdy nepovažoval za regulérní počin, u těchto italských velkosmutkařů udělám výjimku a alespoň upozorním na to, že hrob italského neznámého vojína se záhadně pohnul. Posedlost zpěváka a klávesisty Labese C Necrothytuse opakujícími se klávesovými melodiemi a zvonkohrami jsou základem italského hororového doomu. Žádné kultovní žvásty ani zlověstná zaklínadla nejsou silnější než hammondkovské melodie.

Tipy na koncerty:
26. 12. DEADROOTS - Strakonice, Habeš
29. 12. SATAN KLAUS FEST - Volyně, Na Nové
 

Opat

NYRST (Island) - "Völd"
Black metal, Dark Essence Records
Můj vztah s islandskou sebrankou NYRST se budoval velice rozvláčně. Tři roky starý debut "Orsök" mě původně neuchvátil tolik, jako leckteré jiné skvadry ze země ohně a ledu. Na letošním Ascension Festivalu v Reykjavíku mě ale naprosto rozsekali, a to včetně precizního výkonu vokalisty Snæbjörna. Po tomto zážitku jsem si debut párkrát projel a najednou mě dosti uhranul, takže natěšenost na novinku "Völd" je vysoká. Nálož epičtějšího, ale zároveň stále syrového black metalu vyjde 8. prosince u Dark Essence Records.

TROLL (Norsko) - "Trolldom"
Black metal, Polypus Records
Třináct let uběhlo od poslední, velmi zdařilé desky "Neo-Satanic Supremacy" norských klasiků TROLL. Nagash se svojí družinou konečně překonal lenost a 8. prosince vydá u Polypus Records novinku "Trolldom" na vinylu i CD. Melodický, chvílemi až hopsavý, chvílemi striktně nasypaný black metal určitě neztratil ze své jedinečnosti, úvodní singl "To the Shadows" mě sice úplně nerozkopal, ale věřím, že deska zapůsobí. A klidně bych si TROLL po dlouhé době zopakoval naživo, před deseti lety v pražském HooDoo mě bavili nesmírně.

Tipy na koncerty:
6. 12. ROTTEN SOUND, WARFUCK, INSISTENT - Praha, Rock Café
8.-9. 12. EINDHOVEN METAL MEETING - Eindhoven (HOL), Effenaar
9. 12. MORTHYMER, THE CORONA LANTERN, NEUROTIC MACHINERY, BOLEHLAV - Litoměřice, Baronka


4horsemen

Tipy na koncerty:
2. 12. UNITED CORPSES, 1000BOMBS - Plzeň, Parlament
8. 12. MOROST, PANDEMIA, PANYCHIDA - Plzeň, Parlament
9. 12. Christmas Mazec Fest - Kolín, U Vodvárků
15.12. INNERSPHERE, WELICORUSS, HYPNOS - Plzeň, Divadlo Pod lampou
16.12. BLACK HILL, INSANIA - Hořovice, Labe
16.12. MALLEPHYR, TROLLECH, OKULT - Plzeň, Parlament


Zveřejněno: 01. 12. 2023
Přečteno:
703 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář