Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

19. 10. 2013, Praha - HooDoo

Arkham Productions ve spojení s Aurora Infernalis si pro black metalové fanoušky připravily opravdu lahodný koktejl. Do České republiky se díky nim podívalo turné s názvem Incantations for the World’s End, které se skládalo z tří velice lákavých formací – norské dvojice DØDHEIMSGARD a TROLL a chilsko-švédských HETROERTZEN. Nesvaté trio v Praze doplnila domácí smečka SILVA NIGRA.

Akce se konala v příjemném klubu HooDoo, který jsem naposledy navštívil minulý měsíc u příležitosti technicko-death metalové seance s NILE. Tentokrát bylo toto undergroundové místo zasvěceno kovu černému s příchutí industriální. Dal jsem si několik chutných moků v tamním podniku Pivní rozmanitost a v půl deváté se vydal na vystoupení tuzemského zástupce.

Starší tvorba SILVY NIGRY je mi téměř neznáma, zatím poslední deska „The New Age for the New God“ (2011) je však dílem velice příjemným. Kapela zároveň v současnosti zveřejňuje také ukázky z alba chystaného, které značí zase krok vpřed, zatím však nedokážu říci, zda mne úplně oslovily. Live jsem měl s pětičlennou bandou čest poprvé a dojmy z vystoupení jsem si odnesl trochu rozpačité. Bylo to takové standardní black metalové vystoupení, ale nic navíc. Ne, že bych zrovna vyžadoval všemožné ohně a rituály a kdoví, co ještě, ale zde mi i chyběla větší dávka energie, chuti. Neurazí, nenadchne, novou desku i tak určitě poslechnu.

Co se týče domácího poslechu, u HETROERTZEN jsem na tom byl stejně jako u SN – naposlouchané mám pouze poslední album „Exaltation of Wisdom“. To ve mne zanechalo hlubší dojem i přesto, že nejsem úplně zarytým fanouškem této „nové black metalové vlny“. Hlavně zvukově mne ta deska pohltila, při poslechu mám vždy poslech stísněnosti, jako bych se nacházel v nějaké naprosto odhlučněné místnosti. Byl jsem zvědav, zda mi takový pocit dokážou navodit i naživo. A ačkoliv musím uznat, že atmosféra se opravdu dala krájet a pódiové show nic nechybělo, až do takových sfér mě HETROERTZEN nedostali. Velice zajímavé však bylo sledovat vokální výkon Kæffela, jehož čisté vokály mne velmi příjemně překvapovaly. Vystoupení dodávalo na zajímavosti také využití velkého gongu, do kterého ve vhodných chvílích právě Kæffel tloukl. Potěšilo mne také zařazení mé oblíbené skladby „Mystery of the Fallen“ do setlistu. Koncertu jednoduše nejspíše nic nechybělo, jen mně osobně něco scházelo k tomu, abych jím byl naprosto pohlcen.

Norské TROLL jsem poslední dobou poslouchal opravdu hodně, ač tomu předcházelo poměrně dlouhé období, kdy jsem do jejich tvorby nějak nebyl schopen proniknout. Do alba „Neo-Satanic Supremacy“, které vyšlo již před více než třemi lety, jsem se pořádně dostal až letos, ale již sklízím kýžené ovoce. Na první poslech mne naopak zaujala silně industriální fošna „The Last Predators“ (2000). Na performanci v HooDoo jsem se těšil velice a jakmile se na pódiu objevil Nagash se svou skvadrou, věděl jsem, že je vyhráno. Pozitivně naladěná kapela, nadhled, charisma, vzadu, kam jsem se po chvíli v předních řadách přesunul, velice dobrý zvuk, nechybělo nic. Setlist byl průřezem diskografie, jak také plakáty turné u obou hlavních hvězd tvrdily, dostalo se tak na skladby jako „Neo-Satanic Supremacy“, „Alt for Satan“, death metalovější „Color of Evil“, „Eyes as in I“, „Troll Riket“ nebo folkovou „Trollberg“. Bavil jsem se po celou dobu show, ani nevím, jak dlouho přesně TROLL hráli (kolem 50-60 minut?), a nakonec pro mne toto vystoupení zůstalo o sobotním večeru nepřekonáno.

DØDHEIMSGARD
, to je na (industrial) black metalové scéně pojem. Desky jako „Monumental Possession“ nebo „666 International“ jsou naprosto zásadní. Smečka kolem mistra Vicotnika se měla minulý rok dostavit na Brutal Assault, bohužel se však nezdařilo a tak se mé první setkání s těmito maniaky událo až nyní. Mikrofonu se u DHG znovu ujal pan Bjørn Dencker Gjerde alias Aldrahn, který se vokálem podílel na všech studiovkách, ač na poslední „Supervillain Outcast“ (2007) již pouze jako host ve dvou skladbách. Na pódiu se DHG objevili ve velice originálních paintech, hlavně Aldrahnův byl velice zajímavý. A právě Aldrahn byl ústřední postavou koncertu – jeho grimasy, pohyby, až poetické uvádění skladeb, to vše vystoupení oživovalo. Zastavím se ale hlavně u jeho vokálu, který byl asi tím nejvíce rozporuplným na celé show – zdá se, že dost bylo blackového ryku, ten už byl ke slyšení pouze zřídka. Aldrahn hlavně využíval zajímavého zabarvení svého čistého vokálu, to i ve skladbách, kde jsme byli zvyklí právě na klasickou blackařinu. Nutno říci, že do některých skladeb se tato inovace hodila, v některých však působila chvílemi trochu nepatřičně. Aldrahn neměl problém své pasáže zvládnout, spíše se nedivím, že někteří fanoušci byli dost překvapeni a to je i můj případ. Ve dvou skladbách pak dostal prostor za mikrofonem také Vicotnik, zde už jsme si toho blackového skřehotu užili o něco více. Kromě průřezu diskografií se dostalo, stejně jako u TROLL, také na novou skladbu. Zvukově se vše drželo stále v příjemné linii, alespoň dále od pódia. DØDHEIMSGARD nezklamali, bavili (ač mi set připadal možná až příliš dlouhý), TROLL se jim však překonat nepovedlo.

Něco po jedné se vydáváme vstříc noční Praze a v hlavě si přemítám dojmy. Udála se další velice příjemná akce a hlavně TROLL mi naprosto vyrazili dech. Příjemným potěšením byla nemalá návštěvnost, což před vystoupením DHG také kvitovali pořadatelé akce. Jsem zvědav, co za specialitku nám Arkham a Aurora nabídnou příště.

Fotky: Oskar999

Oskarova galerie na Photomusic

Opatovy Videozáznamy

Zveřejněno: 22. 10. 2013
Přečteno:
3549 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář