Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Souhrn zajímavých alb, která vychází v listopadu 2023 + tipy na koncerty.

Bury 

MÖRKHIMMEL (Česko) – „Genium Obskurity“ 
Metalic crust, Doomentia Records 
Po pár letech lehkého útlumu (a šesti letech od splitu s THE TOWER) vyjde 2. listopadu nové album temných MÖRKHIMMEL. Konečně! 

STRIGOI (UK) – „Bathed In A Black Sun“ EP 
Death/doom metal, Season Of Mist 
Greg MacKintosh je zpět. Čtyři skladby pořízené během nahrávání druhého alba „Viscera“ vyjdou 3. listopadu. 

SUFFOCATION (USA) – „Hymns From The Apocrypha“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Stálice z New Yorku, které je na scéně 35 let vydá 3. listopadu své deváté album, které bude obsahovat devět songů. 

FUMING MOUTH (USA) – „Last Day of Sun“ 
Death/crust, Nuclear Blast Records 
To trio z Massachusetts působí na scéně dekádu a 3. listopadu vydá teprve druhé album. To bude obsahovat 45 minut úderné muziky v tuctu skladeb. 

INSOMNIUM (Finsko) – „Songs Of The Dusk“ EP 
Melodic death metal, Century Media Records 
Pokračování loňského alba „Anno 1696“ o třech chodech nabídne dvaadvacetiminutová nahrávka, která vyjde 3. listopadu. 

GREEN LUNG (UK) – „This Heathen Land“ 
Stoner/doom, Nuclear Blast Records 
Londýnští GREEN LUNG si udržují dvouleté pauzy mezi alby. To třetí vyjde 3. listopadu a bude obsahovat devět songů. 

SADUS (USA) – „The Shadow Inside“ 
Thrash/death, Nuclear Blast Records 
Technické duo SADUS je už zavedeným pojmem. Desítku nových skladeb nabídne 17. listopadu jejich teprve šesté album, které vyjde po předlouhých sedmnácti letech. Očekávání jsou asi velká. 

CELESTE (Francie) – „Epilogue(s)“ EP 
Black/sludge, post-hardcore, Nuclear Blast Records 
Tři bonusové skladby k předchozímu albu „Assassines“ vyjdou 17. listopadu. 

Tipy na koncerty:
1. 11. DESTRUCTION, WHIPLASH, CRISIX, ENFORCER, Ostrava – Barrák 
9. 11. HEMLOCK, MOON SHOT, DEADPOINT, Rožnov p. R. – Vrátnice 
4. 11. PULMONARY FOBROSIS, PURULENT SPERMCANAL, Ostrava – Rock Hill 
26. 11. PRO-PAIN, EYE FOR AN EYE, Ostrava – Barrák 

 

Jindra

STRIGOI (UK) – „Bathed In A Black Sun“
Death/doom metal, Season Of Mist 
Ze spojení Greg Mackintosh (PARADISE LOST) a Ben Ash (ex-CARCASS) musí zákonitě vypadnout melodický doom death metal a čistá nefalšovaná špína tlumená sludgeovými riffy. EP „Bathed in A Black Sun“ obsahuje čtyři dosud nevydané skladby z nahrávání alba „Viscera“ (2022). Skladby „The Grotesque" a „A Spear of Perfect Grief“ pocházejí ze sedmipalců, které byly přiloženy ke speciální edici vinylu „Viscera“. Skladba „The Construct of Misery“ pochází z flexi disku časopisu Decibel.

Till Lindemann (Německo) – „Zunge“
Industrial/rock, Till Lindemann
Pro některé zvrhlé umění, pro jiné nadpozemský audiovizuální zážitek, pro mnohé důvod učit se německy. Sólový počin zpěváka kapely RAMMSTEIN a do listopadu 2020 švédského kytaristy, skladatele a producenta Petera Tägtgrena, člena skupin PAIN či HYPOCRISY v celé své nahotě předhazuje, jak lze tento projekt vnímat. Till Lindemann nyní pokračuje pod svým jménem. Jako Till Lindemann vydal 1. 6. 2021 singl „Ich hasse Kinder“, 8. 9. 2023 vyšel singl „Zunge“ a s tím bylo potvrzeno i nové album „Zunge“, které vyjde 3. listopadu.

AETERNUS (Norsko) – „Philosopher“
Black/death metal, Agonia Records
Pro mě jsou AETERNUS spojeni s obdobím, kdy jsem začal brát death/black metal vážně a přestal si ze zmalovaných bubáků dělat prdel. AETERNUS založil před 30 lety kytarista a frontman Ares, který si prošel nejlepšími kapelami extrémního metalu jako jsou IMMORTAL, GORGOROTH nebo mladších BLACK HOLE GENERATOR. Dlouho očekávané (poslední „Heathen“ vyšlo ve 2017) sedmiskladbové album norských veteránů bylo nahrané v bergenských studiích Conclave & Earshot (produkce Herbrand Larsen, ex-ENSLAVED) a je v pořadí 9. albem.

PA VESH EN (Bělorusko) – „Catacombs“
Raw black metal, Inferna Profundus Records
Kapela se noří do black metalu devadesátých let a ztělesňuje to, co jí přináší radost, tedy funeral doom, symfonický metal. Abstraktní svět skřeků a podkladové syntezátory tohoto běloruského jednočlenného projektu expandují do nevšedních zvukových zákoutí. 

Tipy na koncerty:
9. 11. EVILCULT, GRAVEDANCER - Písek, Divadlo Pod Čarou

 

Johan

PÉNITENCE ONIRIQUE (Francie) – „Nature Morte“
Melodic black metal, Les Acteurs De l´Ombre Productions 
Francouzské podzemí je plné kapel holdujících black metalu. Většinou lehce pokřivenému, což dosud platilo i o PÉNITENCE ONIRIQUE, resp. jejich dvou albech, na kterých míchali melodický black metal s různými post- vlivy či ambientními prvky. 3. listopadu uslyšíme, jestli se drží svého kopyta, nebo pouští za nové obzory. Podle délky skladeb to spíše vypadá na to kopyto, protože podobně rozmáchlé kompozice byly i na předchozím albu. CD a LP vyjdou u agilního labelu LADLO, což je zárukou slušného produktu nejen po hudební, ale i po vizuální stránce.

ACID FORCE (Slovensko) – „World Targets in Megadeaths“
Thrash metal, Jawbreaker Records
Nejen Česko, ale i Slovensko zasáhla před pár lety silná thrashová vlna, po které se svezlo několik mladých kapel, mezi nimž se ACID FORCE rozhodně neztratili a album „Atrocity for the Lust“ posbíralo spoustu kladných ohlasů. Nicméně po personálních změnách se kapela zasekla, delší dobu nehrála koncerty, přesto to nezabalila a po šesti letech od předchozího alba nachystala nový materiál, který vyjde na všech běžných nosičích u švédského labelu 3. 11., což je datum, které má nejspíš nějaký extra význam, když v ten den vychází asi padesát metalových nahrávek. Ta od ACID FORCE nejspíš bude, soudě podle jedné zveřejněné ukázky, ctít žánrové mantinely.

 

Opat

TOTENMESSE (Polsko) - "Fiktionlust"
Black metal, Pagan Records
Polsko se v posledních dvou měsících tasí s jedním zářezem za druhým, chybět nemohou ani TOTENMESSE se svojí druhou dlouhohrající deskou "Fiktionlust". Oproti některým krajanům se tato banda více drží černěkovového kopyta. Loni prošla personálním zemětřesením, tři borci ze sestavy pryč, naopak přibyl vokalista Mold z LOATHFINDER či GRUZJA, za bicí místo mého oblíbence Priesta dočasně usedl další sypač Krzysztof Klingbein a z první ukázky "Confrontation Looks Like Hope" se jeví, že borci opět budou tepat jak prase. Album vyjde 3. listopadu u Pagan Records na CD.

CRUCIAMENTUM (Británie/USA) - "Obsidian Refractions"
Death metal, Profound Lore Records
Druhou řadovku si na listopad přichystali také mezinárodní zabijáci CRUCIAMENTUM, jejichž debut "Charnel Passages" přinesl přesně to, co od tohoto žánru vyžaduji, tedy temnou atmosféru, pomalé hutné riffy střídané s pořádnými sypačkami a podobně. Borci od vydání osm let staré prvotiny také prošli obrovskou personální proměnou, uvidíme, jak se to projeví na hudebním výrazivu. "Obsidian Refractions" vyjde 24. listopadu u Profound Lore Records na CD, vinylu i kazetě.

KORGONTHURUS (Finsko) - "Jumalhaaska"
Black metal, Woodcut Records
Dlouho jsem finské KORGONTHURUS řadil k naprostému průměru black metalového žánru, nicméně předloňské EP "XX" mě přesvědčilo, že v nich přeci jen něco je. Ano, je to syrovost, není to nic inovačního, ale to ani není potřeba, když je řemeslo provedeno s oddaností žánru. Jsem tedy zvědav, zda pánové udrží laťku a na čtyřskladbové desce "Jumalhaaska" představí další solidní blasfémii. Uvidíme 24. listopadu, album vyjde u Woodcut Records na CD, LP i MC.

PA VESH EN (Bělorusko) - "Catacombs"
Raw black metal, Inferna Profundus Records
Pan inkognito se nám rozjel a jeho projekt PA VESH EN je tady letos už s druhou dlouhohrající deskou. Není co řešit, nedá se očekávat nic jiného, než black metal znějící jako nahraný v kobce s bestiálními vokály a neprostupnou atmosférou. Album vyjde striktně limitované u Inferna Profundus Records, 100 černých a 50 barevných vinylů. Další dávka nihilismu 6. listopadu.

Tipy na koncerty:
17. 11. ESOTERIC, ET MORIEMUR, COLOSALIST, ABSTRACT - Praha, Underdogs'
30. 11. MISTHYRMING, DARVAZA, HELLERUIN, WRANG - Praha, Futurum


Zveřejněno: 01. 11. 2023
Přečteno:
896 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář