Nejbližší koncerty
LLYR

Pagan Spirit - The Latent Doctrine CD 2005, Hrom records

Zatím jsem neměl tu čest o kapele Pagan Spirit slyšet a jak to teď poslouchám, tak to byla rozhodně chyba. No každopádně teď už vím o co jde a jsem velmi příjemně překvapen, co se u našich slovenských bratia zrodilo za perfektní kapelu. Kapela vznikla v roce 2000 a má na svém kontě, kromě tohoto alba, ještě demo ?Grimoire, Mysteries arriving with Death? ze stejného roku. Album začíná pěkným intrem, které není nepodobno Dimmu Borgir, ale určitému plagiátorství se dnes vyhne málokterá kapela. Hned od první písničky (po intru) to Pagan Spirit pěkně rozjedou ? působivé kytarové linky a klávesové pasáže, drtící bicí a krákavý zpěv se střídají s melodičtějšími a ?romantičtějšími? pasážemi aby vás hned v další fázi Pagan Spirit totálně rozdrtili další várkou jejich velice povedeného atmosférického black metalu, který vychází jak z klasického norského blacku, tak i z modernějších black metalových vlivů. Nevím jestli mě teď nebudou příznivci Limbonic Art kamenovat, ale i něco z LA v hudbě Pagan Spirit cítím, možná hlavně atmosféru. V průběhu celého alba Pagan Spirit často používají tajemné, klávesové motivy vesmíru a nesmírně jim to tam sedí. Když se kouknete na jejich stránky, tak je mají řešené v podobném duchu. Stále se však nemohu rozhodnout, kterou z písní bych vybral jako nejzajímavější. Rozhodně vás hned na začátku nakopne Circle of Activated Powers, což je velice zdařilá kompozice, stejně jako třeba The Birth In Demoniac, po které zase přijde zvolnění v podobě Hall Of Evil, kde je přibližně půl skladby kytarové intro, které se poté převalí v rozvážnější, ďábelskou atmosféru pomalejší kompozice, při které běhá mráz po zádech. Další velice povedenou skladbou je song Belial a hned po té na ní navazující Midnight Mountains, která začíná atmosférou jak At The Heart Of Winter od Immortal (jen posunuto ze srdce zimy pozemské do srdce zimy vesmírné). Na první poslech mohou skladby velice splývat, ale po několika posleších už je to lepší a s každým dalším poslechem mě Pagan Spirit přesvědčují o tom, že toto album je i na světové poměry velice povedené a to jak obsahem, tak zvukem, který je překvapivě povedený.

Měl bych pouze dvě připomínky a to obal, který mi přijde velice klišovitý a potom délka alba, skutečně mám rád tuto muziku a asi i toto album si zařadím mezi oblíbené, ovšem poslouchat black metalové běsnění takhle dlouho také není úplně to pravé ořechové.

Takže to byla trocha kritiky na závěr, ale jinak smekám klobouk, takhle povedené album od kapely, která má za sebou teprve 13 koncertů a vydává svou prvotinu, je skoro až neuvěřitelné. Myslím si, že tato kapela má skutečně budoucnost a pokud budou pánové dále vypilovávat svůj styl k větší originalitě, tak budou mít Depresy velmi brzy, opravdu silného konkurenta. Rád bych je v brzké době viděl v Praze.

Čas: 1:03:06

Seznam skladeb:

  1. Fire Of Pentagram
  2. Circle Of Actived Powers
  3. Magical Creation
  4. The Birth In Demoniac
  5. Hall Of Evil
  6. Datura Stramonium
  7. Treshold Of Transition
  8. The Causing Of Goety
  9. Nigromancy
  10. Belial
  11. Midnight Mountains
  12. Banks Of The Eternal Death

web: www.paganspirit.szm.sk

.::Koupit::.


Zveřejněno: 14. 11. 2005
Přečteno:
3222 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 11. 2005 23:52 napsal/a Martin
Tak toto
je kvalitný album nielen na blackmetalové pomery. A na tom L. Art niečo bude, ale mne tam pár pasáží trochu pripomenie aj starší Enslaved.