Nejbližší koncerty
LLYR

9. 9. 2023, Kadov – jezdecký areál ZOFI

Sympatická akce. Tak na mě „na papíře“ působil druhý ročník Nuclear Intervention festu. Nešlo jen o kapely, z nichž mě nejvíce lákaly dvě: tuzemská thrashová jistota EXORCIZPHOBIA a slovenská úderka ČAD. Bonusem, který rozhodně zaslouží pochvalu, bylo velmi nízké vstupné, až neuvěřitelné v dnešních časech: normální 400 Kč, v předprodeji 350 Kč, teenager pass pro 15leté až 19leté za stovku (!), mladší pak zadarmo, ostatně pořadatelé to na webu vysvětlují naprosto pregnantně: „Nuclear podporuje mladý metalisty! Proto mají děti do 14 let (včetně) vstup zdarma. No a pro ty o kus starší je tu teenager pass.“ (Johan)

Loňský ročník byl menší, zahrálo asi šest kapel a ani nevím, proč jsme se nebyli podívat… Letos byl plán jasný, vyrazíme na začátek, abychom ještě před zahájením hudební produkce omrkli jezdecký areál, kde se mělo vše odehrávat, nasáli atmosféru a taky nějaké to pivko. (úsměv) Jezdecký areál není místem, kde by se hudební akce běžně konaly, ale prostor se ukázal být naprosto skvělým. Včetně parkování i stanování na přilehlé louce (vše zdarma, další palec nahoru). Samotné koncerty probíhaly v hale, která je asi určena pro výcvik koní, tudíž dostatečně prostorná; kdyby se svět zbláznil a metalisti taky, tak by se jich dovnitř vešla klidně tisícovka. To se samozřejmě pohybujeme v říši snů, ale kdo ví… třeba v budoucnu… Letos bylo cca 200 platících, k tomu samozřejmě lidi z kapel, dister, pořadatelé. Všichni měli dost prostoru, nikde se to kromě circle pitu nemačkalo, ideální podmínky pro návštěvníky a myslím i kapely, protože ty hrály na prostorném vyvýšeném pódiu, navíc vybaveném dvěma nukleárními sudy, z nichž se během produkcí zeleně kouřilo. Vše uvnitř haly mělo řád, na jedné straně haly distro koutek, dále po straně bary a ještě k tomu jeden výčep naproti, jídlo pak před halou. A co víc, jak pití, tak jídlo za rozumné ceny, např. pivo – platan 11° i nealko – za 35 Kč, cola 30 Kč, klobása 90 Kč, vepřový steak 110 Kč. (Johan)

Poměrně dlouhým úvodem se snažím říci, že Nuclear Intervention je pro návštěvníky přívětivá akce, na které jim bude dobře, neudělá se jim průvan v peněžence a vše si užijí v pohodové přátelské atmosféře. (Johan)

K a) je samozřejmě nutno přidat b), kapely, které se o tu zábavu mají starat primárně. Jak už jsem uvedl, zahrát mělo devět skupin, nicméně krátce před akcí se pořadatelům dvě omluvily – našinci DEAD STONE a Francouzi PRAETOR. Najít na poslední chvíli náhrady není legrace, ale přece jen se povedlo alespoň jednu odpadnuvší partu nahradit a po snížení počtu na osm byl začátek posunout o cca třicet minut. (Johan)

Kolem 17. hodiny se na pódiu srovnali čtyři pánové v černých mikinách a s kapucemi na hlavách – už to byl v panujícím vedru výkon. MEGELNYK ale předvedli i výkon hudební, který bych označil jako slušný a hodný pochvaly. Kapelu jsem viděl loni na Satan Klaus festu, pak si poslechl debutovou nahrávku „Proklaté příběhy z Píseckých hor“, která vyšla nejprve digitálně a nedávno i na kazetě, ale nejlepší dojem na mě udělal koncert v Kadově. Kapele to sedlo, povedl se i zvuk, a tak nic nebránilo, aby si již celkem solidní počet fanoušků užil zhudebněné příběhy a legendy, které podával basák/zpěvák velmi věrohodně. Muzika v podobě dřevního death metalu s blackovým odérem není nikterak složitá, ale má ten správný feeling, takže se poslouchá sama. Jediné, co by ještě chtělo doladit, je nějaký pohyb na pódiu – jeden kytarista stojí jako socha, basák by se i snažil, ale je limitovaný mikrofonem, druhý kytarista se o trochu života pokouší, ale celkově je to takové statické. Rozjezd každopádně fajn, jsem zvědavý na další nahrávku, která se chystá. (Johan)

Jako druzí na to vletěli DESTROY!, kterých je v poslední době všude plno. I ty jsem nedávno viděl ve Volyni, na ETEF festu, kde otevírali sobotní program. Tady dostali druhý slot, což někdo z mého okolí kvitoval, že pořád jenom nezačínají. Trio teenagerů se věnuje přímočarému thrash metalu, do kterého sem tam roubuje prvky heavy metalu. Na DESTROY! je znát vyhranost, jen během léta mají v seznamu dvacet koncertů (za celý rok čtyřicet), takže už jsou na pódiích jako doma a působí díky tomu jistě. Základ koncertu v jízdárně tvořilo EP „Pomsta společnosti“, které zaznělo celé, k tomu další cca tři novější skladby, ideálně dlouhý set, opět povedený zvuk, DESTROY! se lidem líbili. (Johan)

HEJTMAN se ocitli na akci na poslední chvíli a já to jen kvitoval. I když… o tom, jakou hrají muziku, jsem povědomí měl, jméno registruju víc jak deset let, ale kapelu jsem naživo nikdy neviděl a vlastně jsem ani netušil, jestli mají nějakou oficiální nahrávku. Každopádně jsem věděl, že den před tím se v Praze představili jako support před MALIGNANT TUMOUR, a tady bych řekl, že se je o co opřít a kam si tak nějak HEJTMAN zaškatulkovat. Jestli lze zmínit nějakou žánrovou spřízněnost, bude směr ostravská parta. HEJTMAN po zbytečně dlouhém intru nastoupili a vpálili do lidí pořádnou syrovou rychlou jízdu. Kapela fungovala výborně, set prokládala songy, které se v tempu střídaly, a tak se nevalil jen jeden kolovrátek. Každopádně musím říct, že ty rychlejší věci mě bavily asi víc. Výjimkou byl song „Píseň černých vran“, jenž měl hitový potenciál. HEJTMAN na mě zapůsobili a jsem rád, že jsem je konečně viděl naživo. Jediné, co bych vytknul, je délka skladeb. Nebál bych se je min. o 20 % hracího času krátit. (Coornelus)

Náhrada za PRAETOR: HEJTMAN. Jméno jsem již zaslechl, ale živě ani albově neměl tu čest. Měl jsem kapelu zafixovanou jako, pardon, agrometalovou, možná i kvůli ne zrovna metalovému názvu. Coornelus pak mé pomýlení korigoval poprvé řka, že jde o cosi ve stylu MALIGNANT TUMOUR, což jsem následně korigoval řka, že HEJTMAN je skvělá kapela. Jestli mě nějaká parta na Nuclearu překvapila, tak to byli tihle, jak jsem posléze dohledal, zkušení borci, kteří prošli nebo procházejí řadou dalších kapel. Neznaje ani notu jsem zpočátku podobnost s MALIGNANTY samozřejmě vnímal, ale postupně lehce korigoval, když kapela zařazovala další songy, které se od rock´n´rollového základu tu méně, tu více odkláněly, tu k HC/crustu, tu k black metalu, což možná někomu nebude po chuti, ale skladba o černých vranách černěkovový základ měla. Set byl ideálně poskládaný, střídaly se ony r´n´r. klasiky s písněmi pomalejšími i rychtami, k tomu skvělý zvuk nejen celé kapely, ale i kytar, které zněly fantasticky a originálně. (Johan)

První zahraniční akvizice přijela ze Švýcarska a pokud věříte rčení o švýcarských hodinkách, tak v případě MIND PATROL na něj zapomeňte. Kapelu jsem nepochopil, vůbec. Měl to být netypický thrash, což platilo, ale ten thrash byl tak netypický, že byl úplně rozbitý. Nedokázal jsem se vůbec ničeho chytit, což bylo asi i špatným zvukem, ve kterém nebyly kytary pořádně slyšet, ale ani kdyby tomu tak nebylo, nebyl bych z produkce MIND PATROL moudrý. Korunu tomu dodával zpěvák, jehož projev byl takový divně přiškrcený, v závěru pak vše zabil tragický pokus o čistý zpěv. (Johan)

To ARCHAIC byla mnohem silnější a chutnější káva. Maďarská kapela působila vyhraným dojmem, vcelku zručně míchala ostřejší německou variantu thrash metalu s melodičtější americkou, takže chvílemi to byla rubanice a chvílemi epika, i zpěvák měnil hlasové polohy od štěkavé po civilní. Jediné, co mi přišlo nepatřičné, byla délka setu, kterou ještě uměle protáhl konferenciér akce. Ano, dlouho jsem nebyl na festivalu, kde by kapely někdo uváděl, tady se už před začátkem objevil borec s mikrofonem na pódiu a informoval o změnách v programu nebo zákazu kouření uvnitř haly, mezi kapelami pak tu více, tu méně vtipně sdělil cosi o následujícím účinkujícím. Maďarům pak daroval další song, který hrát neměli, protože už tak byl set dlouhý dost, navíc program začal i přes jednu vypadlou kapelu nabírat lehký skluz. (Johan)

EXORCIZPHOBIA má těsně před vydáním nové desky, na kterou se velice těším a nejsem v tom evidentně sám. Koncertně kapela snad nemůže zklamat. Kdo si její pojetí thrash metalu oblíbil, musí si s každým vystoupením pošmáknout. Já si vždy koncertně spokojeně podupu do rytmu u total hitu „Digitotality“, ale tím to nekončí. Kapela má silný repertoár a něco za sebou, takže je kde brát. Na závěr proběhla ochutnávka nového alba, kdy to znělo jakoby se na pódiu zjevili samotní VOIVOD. To beru. (Coornelus)

EXORCIZPHOBIA je ve formě už pár let a potvrzuje to na každém koncertu. Tentokrát došlo i na dva nové songy, které se objeví na albu „Spiritual Exodus“, které vyjde 22. 9. Většinu setu pak tvořily pecky z předchozích nahrávek, chybět samozřejmě nemohl největší hit „Digitotality“ ani další prověřené štychy. Celý koncert působil odlehčeným dojmem, jakoby to pánově hráli jen tak mimochodem, lehce, s radostí. Opět se povedl i zvuk, který byl s jedinou výjimkou kvalitní po celou dobu konání akce, opět se fanoušci náramně bavili a ti mladší roztáčeli pěkný točkolotoč. (Johan)

V podobném duchu pokračoval železný mejdan i při vystoupení ČADU. Ten jsem viděl po delší době, tudíž poprvé s novým baskytaristou, který je v sestavě cca rok. Na vyznění koncertu to ale nemělo vůbec žádný vliv, při vší úctě ke všem basákům, kteří ČADEM prošli, největší pozornost poutá Pišta a hned po něm Tornád, ti udávají tón. Pišta samozřejmě opět perlil a mezi songy vtipkoval, následně sázel silné riffy a chytlavé melodie, Tornád věren přezdívce sypal rychlostí tornáda a předváděl neuvěřitelné věci. Zazněla řada skvělých songů napříč diskografií, samozřejmě s důrazem na novější desky, takže nejvíce se hrálo z poslední nahrávky „Medvede“, z níž nemohlo chybět chytlavé vyznání starým českým kapelám „Železný mejdan“ nebo rodinná idylka „Dostal som od otca sekeru“. Když už jsem u seker, tak došlo nejen na ně, ale i na buzogáne, urážala se hudba, ludia smrdeli a tak dále… (Johan)

„Když se zamiluje kůň…“ Ne, Pišta nezklame a hned z první příležitosti si udělá prdel. Koncert je v jízdárně, tak bude vyřvávat: „Kde sú koně?“ Zazpívá nám perfektní češtinou písničku o koni, ale hlavně se svými kumpány rozjede tancovačku jako hovado. Nechápu, kde lidi furt brali energii, ale kotlili řádně a těch skoků z pódia… Kolikrát to vypadalo až nebezpečně a jakoby mi Pišta četl myšlenky a snažil se divoké fans uklidňovat, ať skáčou bezpečně. Bezpečně, ale zato sakra divoce, docválali ČAD se svým pojízdným orchestrem do konce setu a mně nezbývá, než si zase spokojeně odfrknout a uznat kvality, kterými kapela disponuje. ČAD mě stále baví a je to pořád jízda králů CZ/SK scény. (Coornelus)

Už během setu ČADU odbila půlnoc, takže jsme se rozhodli v nejlepším přestat a vyrazit k domovům. Nečekali jsme tedy na 1000 BOMBS, což mě trochu mrzelo, protože jsem kapelu dlouho neviděl, ale únava už si brala daň. Kamarádi vesměs taky začali balit, tudíž se nabízí dvě otázky. První – kolik lidí na poslední kapelu vydrželo? Druhá – nebylo by lepší začít o hodinu dříve a skončit kolem 24. hodiny? To je asi jediná ne přímo výhrada, ale myšlenka, která se ale nabízí obecně: Vážení pořadatelé, nenatahujte program do časů popůlnočních, děkujeme. (Johan)

Fotky: Syky

Celá galerie

Sykyho videa:

MEGELNYK: https://youtu.be/2DomcNoyTVg?si=O8hQWxGSBPc8OmME

DESTROY!: https://youtu.be/WC32vhBOdCQ?si=WZ9QiU0X7F1H9jhB

HEJTMAN: https://youtu.be/VmOoXK4YuSc?si=FJsS0IUrGwmORAH1

MIND PATROL: https://youtu.be/heqJUMdM_Zs?si=YZm-9eB5sYgH3Zt9

ARCHAIC: https://youtu.be/S1TaDxPpf6o?si=LhRzGVZ1S0xlkdd2

EXORCIZPHOBIA: https://youtu.be/Lo0Kj8r0ADg?si=6IshA9q46Z81EU3y

ČAD: https://youtu.be/S0x1eKGEwtM?si=q3OQxa6aIgR4r87Q

1000 BOMBS: https://youtu.be/8WbKoGNNbBU?si=a8y-UqTspVLvwf3F


Zveřejněno: 13. 09. 2023
Přečteno:
946 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář