Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Morgus Down - Eternal Fire CD - R 2005, samovydání

Morgus Down vznikli, jak jsem se dočetl na jejich celkem pěkných stránkách, minulý rok a během krátké doby tedy stačili složit, nazkoušet a nahrát 10 písniček. Přijde mi to celkem dost ?narychlo?  a výsledek o tom také vypovídá. Uznávám, že je spousta kapel, které se dobře ?uživí? jednoduchou muzikou, ale k MD se to jaksi nehodí . Nechci tím říct, že by Morgus Down byli nějak příliš jednoduší, avšak přijde mi, jakoby všichni ve zkušebně vymysleli jeden základ - pár riffů - které hrají stále dokola a pak se nad tím kytaristi doma zamysleli a v touze to ?promakat? vyšperkovali kytary, které jsou na celé nahrávce řekl bych nejzajímavější a občas fakt hezký. Nejvíc, podle mne, sráží kvalitu alba  klávesy, které jsou skutečně moc jednoduché a pokud je účel aby hrály pouze takové podklady, tak by neměly být tak vytažené. Ze začátku jsem si říkal, že takhle tuctový black metal snad ani nebudu poslouchat do konce, pak mi ale došlo, že jsou tam vlastně i jiné příměsi a to především doom metalové, občas k dobrému, občas k horšímu.

Album začíná Intrem, trošku nudným, ale neurazí. To se pak převalí v klidný začátek druhé písničky, celkem pěkné až do výkřiku ?lucifer? který odstartuje celé toto nudné doom/black metalové album (až na ty zmiňované kytary). Změna přijde v podobě třetí písničky, která jakoby vypadla (v horším hávu) z továrny Ador Dorath. A takhle to jde dál, mě se celkem líbí pátá písnička, jež nese celkem žertovný název Feary Tale. Je to klidná věc, která začíná pěknými klávesami a taky se zde v plné kráse projeví zpěvačka, která má v sobě určitě nemalý potenciál. Nemohu si pomoci, ale mě se líbí nejvíc z celého alba (ta písnička). Pak ještě osmá písnička Death Bell mě zarazila, ale nevím čím možná tím, že tam zpěvák řve jako šílenec, nevím. Další věc je zvuk, není to zas tak hrozné v porovnáním s tím co je člověk občas nucen poslouchat, ale na to že to dělal Honza Kapák se svým Hell studiem, nevim, nevim, už tedy nahrál i lepší věci.

No, pěkně jsem to zkritizoval, když teď tak po sobě čtu. Takže na závěr bych řekl asi toto: vytkl jsem tomu sice spoustu nedostatků, rozhodně to ale není tak hrozné, jak by se mohlo zdát, po tom co jsem napsal. Občas i celkem zajímavá muzika, rád bych to viděl na koncertě. Tato kapela určitě bude mít svoje posluchače, mě však asi ne. Uvidíme co nahrají příště, řekl bych že technický potenciál tato kapela určitě má, na příštím albu už budou mít určitě víc jasno co do své vlastní tváře přidat a naopak ubrat. Teď mě ale nepřesvědčili, že by byli něčím zajímaví.

Čas: 39:53

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Lucifer
  3. Iron Duke
  4. Eternal Fire
  5. Feary Tale
  6. Dreamless
  7. Mike Myers
  8. Death Bell
  9. Lonely Grave
  10. Menuet Of The Dead

web: www.morgus.xf.cz


Zveřejněno: 06. 11. 2005
Přečteno:
3383 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 11. 2005 08:29 napsal/a Negger
kill...
Chtěl sem poděkovat za recenzi našeho CD. Podle mě je v určitejch věcech docela objektivní a i když se kritika neposlouchá nejlíp, tak je potřeba umět jí přijmout. Na druhou stranu s ní taky úplně nesouhlasim, klávesy nejsou tak strašný jen sou vytažený tam kde nemaj bejt a naopak, ale zase se naše muzika nemůže líbit všem, nejsme Zuppastar. Zároveň velkej dík i všem co se nás v týhle diskusi zastali, protože je vidět že se lidem naše muzika i líbí. No a k tomu ujasnění stylu to je docela těžký. Každej z nás poslouchá něco jinýho a tim pádem přináší i svoje nápady. Já si nemyslim že by různorodost stylů byl nějakej průser. Sme prostě Morgus Down a nedáme se jen tak zaškatulkovat. Ještě jednou všechny zdravim a dík a zajděte zakalit až budeme zase někde dělat kravál. Fuck Yeah ......
22. 11. 2005 20:39 napsal/a Dharm
heh...
no, pěkně jste mě tu sjeli, jen co je pravda, tak já budu reagovat... já jsem tu kapelu neviděl, napsal jsem to, jak mi to vyznívá a stojím si za tim, např. ty klávesy - prostě mi to připadá nudný atd. a co se týče toho, že je to rychle se rozvíjející kapela, jak psala karlička nikomu neberu, jen si myslím, že by si měli víc ujasnit svůj styl, je to můj názor... Karlička má evidentně svůj a já jí ho neberu, jen mi připadá stupidní a dětinské někoho kuli tomu urážet a obávám se Karličko, že svym příspěvkem jsi naopak ty ukázala svou inteligenci...;) jinak dík za kritiku všem...:)
18. 11. 2005 20:29 napsal/a Abel
kecy
Nechci prudit, ale ty recenzi bych taky mnohy vytknul. Hlavne bych se zbavil zenskyho zpevu, protoze ten kapelu jen brzdi a ubira ji na originalite. Takovejch kapel uz tu bylo. Bez tech uknouranych zenskych partii by jim to slapalo daleko lip. S tim, ze nejlepsi sou kytary souhlasim. Ale nepochopim, jak mohl nekdo neco vytykat klavesam. Ty sou podle me tak jak maji byt, aby to ve finisi znelo tak jak ma. Toto jsou me pripominky. Jinak kapele fandim a libi se mi.
17. 11. 2005 13:13 napsal/a karlička
to není možné
Ráda bych začala tím, že výtvor tohoto autora velice vypovídá o jeho inteligenci, která bych řekla zamrzla někde tak na bodu nula. Nedivte se, že mě to velice znechutilo, jelikož jak na koncertech tak i na cd je vidět rok usilovné práce této rychle se rozvíjející kapely. Chci jen vyjádřit nespokojenost s kritikou a vzkázat kapele, že hraje moc dobře a ať takhle hrají dál.
13. 11. 2005 20:55 napsal/a closter
recenze
hlavne bych neodsuzoval klavesy. Podle me jsou docela obstojne. Mel sem tu moznost, videt kapelu na zivo a klavesak se opravdu cinil. Na cd se mi taky libi. Naopak zacinam mit jistou averzi k zpevaccine hlasu. Zpiva na muj vkus prilis nosem a v nekterych mistech to zni jako troubeni slona. Ale tot muj subjektivni nazor. Chteli ste ho, tak tady je. Ale s bodovanim vcelku souhlasim.