Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2023, Noise Appeal Records / industrial, post-rock / Rakousko

Vídeňské kvarteto PHAL:ANGST jsem si oblíbil před čtyřmi lety během jediného jejich vystoupení, které jsem viděl a předešlé album „Phase IV“ mě doslova uhranulo a stále jej s oblibou protáčím. Proto jsem se hodně těšil na tohle aktuální, páté, které vyšlo skoro po pěti letech začátkem tohoto roku.

Hned úvodní (titulní) skladba nabízí podmanivě pomalý klávesový/kytarový úvod, na který navazuje poklidný až šeptající zpěv. Až v závěru se přidají samplované perkuse a ostrá kytara s vyhrávkou, což je skvělý kontrast. Skvělý, decentní a přitom propracovaný začátek, který navodí tu pravou atmosféru alba. Je to takový temný ambient posunutý do post-rocku a protkaný industrialem. K songu byl natočen i videoklip, jenž vizuálně navazuje na hymnu „On The Run“ z předchozího alba.

Následující skladby pak plynou v nastaveném pomalejším tempu a tom nejlepším, co kapela může nabídnout. Rezonující kytaru, elektroniku, zpěv, který se snaží nerušit, občas metalofon, nasamplované mluvené slovo a hlavně onu nezaměnitelnou atmosféru, která je pro PHAL:ANGST tak typická. Těchto šest nových skladeb se opravdu příjemně poslouchá, ale je potřeba mít pro poslech správné rozpoložení nebo náladu. Nejsou to totiž obyčejné nebo jednoduché písničky a s každým dalším protočením cédéčka vyplynou na povrch nové zvuky, které zůstaly dříve skryty. Chce to prostě soustředit se a to nejen kvůli tomu, že se pohybují v rozpětí od sedmi do dvanácti minut. Však jsem se s touhle recenzí pral pět měsíců a pořád nedokážu přesně vyjádřit své pocity z téhle hudby. Chce to prostě čas.

Na závěr byly opět umístěny dva remixy. Minule se o ně postarali Will Brooks z DÄLEK a Justin Broadrick z GODFLESH. Tentokrát se skladby „Unhinged“ ujal industriální muzikant Brian Williams aka Lustmord a „A Tale Of Severance“ má na svědomí Jarboe z legendární kapely THE SWANS. Krom toho, že byly vybrány skvělé skladby, kdy hlavně v té první je hodně podmanivý vokál, oba jsou mistry v oboru a dokonalost vyšperkovali na maximum.

Šestistránkový digipack obsahuje temně industriální fotografie od Kurta Prinze ze série „Pitvaná architektura“ a je třeba říct, že by jim víc slušel větší formát. Ostatně i muzika by si zasloužila vydání na 2LP. Bohužel to momentálně v plánu není, hlavně kvůli dlouhým čekacím dobám u lisoven díky humbuku kolem desek. Takže se posluchači musí spokojit jen s CD, MC a digitální verzí. Snad jen v případě, že by album mělo nečekaně velký ohlas, by se vinyly asi dodělaly. A já v to pevně věřím, protože „Whiteout“ je vzácně vyvážená a úžasně hudebně rozkročená záležitost někde mezi DEAD CAN DANCE a NEUROSIS. Toto je prostě opět skvělá nahrávka!

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  1. Whiteout
  2. Severance
  3. Least Said, Soonest Mended
  4. What Rests Mute In Bright Corners
  5. Unhinged
  6. What A Time To Be Alive
  7. Unhinged (Lustmord Version)
  8. A Tale Of Severance (Jarboe Remix)

Čas: 65:50

Sestava:

  • ph – zpěv, metalofon, doplňková elektronika
  • al – kytara, zpěv
  • : – basa
  • angst – elektronika

Facebook
Bandcamp

Noise Appeal Records

 


Zveřejněno: 02. 06. 2023
Přečteno:
789 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář