Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD-R 2020, 2021, Mentolsound / heavy, power, speed metal, rock / Česko

Působení skupiny ALCHEMIST připomíná cestování odnikud nikam. Moc o nich slyšet není, co rok dva sice vydají nějakou nahrávku, ale vydají ji na páleném CD a primitivně obalí. Což mi vždycky přijde jako taková z nouze ctnost. Chápu, že prodej CD jde pořád dolů, že kapely menších rozměrů jich prodají jen pár, ale… Na druhou stranu nelze neocenit zápal, se kterým to hlavní postava mostecké kapely táhne – Mentol vše složí, otextuje, s dvěma kolegy doma nahraje a „vydá“ (digitálně nebo na CD-R). Po nějakém čase se probudí a pošle nějaké nosiče na recenze, naposledy ty vydané v letech 2020 a 2021, takže už lehce zaprášené počiny, k nimž ještě přibalil retro nahrávku skupiny LUCRECIA, která fungovala v devadesátých letech. 

ALCHEMIST – „Anti-Atheist“ (2020)
Muzika na tomto albu osciluje mezi heavy, power a speed metalem, přičemž hranice nejsou nikterak ostré – je to spíš takový průnik uvedených žánrů, občas možná i s lehkým thrashovým závanem, když kapela přiostří svůj výraz („Betrayer). Ono nesnadné zařazení se zpočátku jeví jako přítěž, ale ve finále to vůbec nevadí. ALCHEMIST věrni názvu prostě v tyglíku míchají a míchají, a co je hlavní, nepůsobí to hloupě, naopak jim to docela dobře funguje. Skladby jsou i přes výše zmíněné přehledné, mají celkem švih a obsahují minimum rušivých elementů. Když už jsem něco rušivého nakousl, tak jsou to třeba divné samply na konci úvodní skladby. Mezi většinou svižnými kousky se objevují i věci vedené ve středních tempech („Design your own World“ ozdobená flétnou) nebo ryze pomalá „Foolmoon Princess (Song for Yohanka)“, což je takový ten metalový ploužák, přičemž se kapela vyhnula obvyklé trapnosti a písnička zní vcelku snesitelně. Titulní song je valivý, místy se v něm objevují artrockově pojaté klávesy; ty dostávají prostor i v „Creeping Fear“, kde ale nepůsobí tak starosvětsky, navíc zpěv se posunuje k ostřejším polohám – jinak Mentol zpívá čistým melodickým hlasem, který do muziky dobře pasuje. Nechybí ani instrumentálka postavená na ryzích tónech kytary, jinde naopak výrazně vykukuje baskytara, která je obecně dobře slyšet a její zvuk je fajn. Trochu slabší zvuk mají bicí, což je asi dáno domácími podmínkami nahrávání; činely jsou divně šustivé a obecně chybí bubnům hloubka. 
Navíc je na CD-R zařazeno pět bonusů. Jedná se o covery skupin DEPECHE MODE, THE BETALES, KING CRIMSON a TĚLA a Madonny, přičemž originál DM neznám, takže nemohu soudit, THE BETALES pojali ALECHEMIST mnohem ostřeji, Madonnu divně přearanžovali a nesedí mi ani zvláštně zastřený zpěv tlačený do výšek, KING CRIMSON opět neznám a TĚLA jsem si pro porovnání pustil, když už jde o českou kapelu – a tady se cover povedl asi nejlépe. 
7/10

ALCHEMIST – „Evilcrusher“ (2013/2021) 
Rok 2021 u téhle nahrávky lehce mate, protože se jedná o záznam z roku 2013, který prošel novým mixem a remateringem. Nakolik mu tyhle zásahy prospěly, nedokážu posoudit, zvuk je každopádně o něco slabší než u výše popisovaného alba, byť s čitelností nástrojů není problém. Hudební rovina je jednodušší, zpěvákův hlas není tak vyzpívaný, takže ve všech směrech je nahrávka o něco slabší, opět ve srovnání s „Anti-Atheist“. Logicky, utekla řada let a skladatelské, instrumentální i vokální schopnosti pokročily. Na „Evilcrusher“ Mentol zpívá jedním slovem divně, je to takové zvláštně krákoravé, neučesané, což platí i o muzice, která už tehdy tepala mezi žánry uvedenými v záhlaví a možná by se k nim ještě dalo doplnit slovo prog, ale spíš ohledně té rozevlátosti. Skladby jsou navíc poměrně dlouhé, často pět šest minut, a zatímco v „Anti-Atheist“ jsem se vcelku dobře zorientoval, v „Evilcrusher“ se mi to nedařilo, i když důvodem nejspíš bude i to, že mě nahrávka neoslovuje. Poslech je to náročný – chybí záchytné body, muzika tak nějak plyne a nezasekává drápky, až pátá „Forgive us“ nějakou stopu zanechá, což je dáno tím, že je pomalá a odlišuje se od předchozích; jenže kamenem úrazu je zpěv. Dalším zpestřením jsou samply v „Who created God“, ale zní strašně papundeklově… Obecně nahrávka, která není ani průměrná a kterou si nejspíš Mentol nově zvukově ošetřil, aby si udělal radost. Že by tohle v dnešní době poslouchal někdo další, si neumím představit.
3,5/10

LUCRECIA – „Láska & nenávist“ (1996/2014/2021)
Nevím, jestli se dá říci, že by LUCRECIA (existující v letech 1992-1997) byla přímým předchůdcem ALCHEMIST, každopádně v ní působil Mentol, který po konci LUCRECIE fungoval v ČUBAKA, CHEWBACCA a ALCHEMIST. LUCRECIA stihla za relativně krátkou existenci vydat tři kazety (1993, 1994, 1995, pokud M-A nelže) a demo, které vzniklo ve zkušebně v roce 1996 a v roce 2014 jej Mentol znovu nahrál, protože usoudil, že by si skladby zasloužily slušivější zvukový kabátek. K LUCRECII se vážou docela zajímavé personální záležitosti, působil v ní Ubina, který pak prošel řadou mnohem ostřejších kapel, mj. OPITZ, BRUTALLY DECEASED, CONTRASTIC nebo PIGSTY, a David Pomahač (KIESLOWSKI, BEZ PEŘÍ, HOUPACÍ KONĚ, …). Nicméně „Lásku & nenávist“ 2014 nahráli jen Mentol a Pěna, v roce 2021 ji pak Mentol ještě zvukově upravil a výsledkem je slušná nahrávka, která je určitě o poznání lepší než podobně starý „Evilcrusher“, jak po zvukové, tak po všech ostatních stránkách. Ono to asi bude taky tím, že LUCRECIA hrála přehlednou a jednodušší muziku, něco mezi power a thrash metalem, ale pokud zmiňuju thrash, tak spíše ten melodický, dejme tomu inspirovaný Amerikou. Sem tam se sklouzne i k bigbítu, který by se mohl hrát na zábavách. Česky otextované songy mají spád i řád, obsahují spoustu melodií, nějaká ta sóla, civilní slušně zvládnutý zpěv i zpěv obhroublý, který mi do uší neleze – proč se k němu Mentol např. v titulní písni uchyluje, chápu, souvisí to s textem, který se motá kolem lásky a nenávisti, ale výrazově je to slabota, textově ostatně taky. Že hlavní mozek kapely poslouchal METALLIKU a spol. je dobře patrné, „Bezesný noci“ budiž důkazem, aspoň do chvíle, než song sklouzne až někam do rockových sfér. Pověst o rytířích v Blaníku je stále omílaná, tady je to po textové stránce těžký podprůměr, po hudební bigbít, který je taky sotva průměrný, tady si LUCRECIA vybrala slabší chvilku. Následující přitvrzení je tedy vítané, „Tvůj stín“ naznačuje, kam se později Mentol vydá, určitá spojitost s ALCHEMIST je tu myslím znát, skladba je členitější, kromě ostré pasáže se objevuje i křehká, ale celkem to funguje, včetně dlouhého sóla. Ještě lépe všechno sedí v „Žijících očích“, což je asi nejlepší položka alba, je z ní jasně patrné, kdy vznikla, devadesátky nejen metalové, ale i rockové, a tyhle atributy je možné objevit i v dalších písních. Samozřejmě je třeba na všechno nahlížet smířlivějšíma očima, brát v potaz dobu vzniku, dnes už to působí ohraně a překonaně.
K česky nazpívanému materiálu je přilepené anglicky otextované bonusové EP, které obsahuje čtyři songy, které LUCRECIA asi hrávala kolem roku 1995 na koncertech a později asi opatřila českými texty. Hudebně tedy podruhé totéž, zpěvově angličtina neruší, navíc vybrané čtyři songy patří k těm výraznějším.
5,5/10

Všechna tři cédéčka vyšla jako polepená cédéerka ve slim krabičkách s jednoduchými obaly obsahujícími seznamy skladeb, sestavy a základní informace týkající se nahrávání, texty jsou pak ke zhlédnutí na Bandcampech. 

Seznam skladeb:

  • Anti-Atheist
  1. Horizontal Sun
  2. God hates Religion
  3. Design your own World
  4. Lady Misfortune
  5. Foolmoon Princess (Song for Yohanka)
  6. Anti-Atheist
  7. Creeping Fear
  8. Song for Youdrayka IV.
  9. Betrayer
  10. Your Freewill
  11. Pain and Hate
  12. Never let me down again (DEPECHE MODE cover)
  13. I´am the Walrus (THE BEATLES cover)
  14. Frozen (Madonna cover)
  15. Dinosaur (KING CRIMSON cover)
  16. Už po mně jdou (TĚLA cover)
  • Evilcrusher
  1. Muse IV. (Evilcrusher)
  2. Modern Slavery
  3. Weapon of Mass Creation
  4. Nothing to Explain
  5. Forgive us
  6. My inner Demons
  7. Blackout
  8. Who created God
  9. Dead Souls on the Wings of Butterflies
  10. Waiting for the Sun
  11. Mirror of your Stupidity
  12. Evilive
  • Láska & nenávist
  1. Ksichty
  2. Vášně (Láska a nenávist)
  3. Bezesný noci
  4. Blaník
  5. Tvůj stín
  6. Žijící oči
  7. Setkání
  8. Krvavý čin
  9. 208 83
  10. Piece of me
  11. Passions (Love and Hate)
  12. ...only my Eyes
  13. Bloody Crime

Časy: 72:17, 65:04, 57:10

Sestava:

  • Mentol – guitars, keyboards, vocals, bass, samples
  • C10H20O – bass, vocals
  • Prokop Šlapák – drums, samples (ALCHEMIST)
  • Pěna – drums (LUCRECIA)

https://www.alchemist.cz/#
Facebook

Bandcamp „Anti-Atheist“
Bandcamp „Evilcrusher“
Bandcamp „Láska & nenávist“
 


Zveřejněno: 18. 05. 2023
Přečteno:
469 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář