Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP 2023, Aback distribution / hardcore punk / Česko

Další kapela si letos odškrtla dvacet let existence. BACKFLIPING DOG z Horní Bečvy (na svůj původ jsou patřičně hrdí, název obce mají i v logu, ostatně obec je zřejmě podporuje nejen odkazem na svých webových stránkách) vznikli v roce 2003, na kontě mají několik nahrávek, spoustu koncertů a  svou pouť nyní korunují velice pěkně vypravenou gramofonovou deskou „In ruinis urbium“

Zní z ní hardcore punk, který je díky zapojení řady hostů překvapivě pestrý. Když si vzpomenu na první setkání s BACKFLIPING DOG, CD „Alter Ego“, které se mi nelíbilo, a srovnám s novinkou, přijde mi, že poslouchám úplně jinou kapelu. Jasně, nahrávky dělí čtrnáct let… takže to má logiku. 

Hned u první skladby si říkám „sakra, tady něco (ne)hraje“. (úsměv) Nedávno jsem recenzoval album THE NEUNIKNEŠ, HC punkové party, která používá trombon, a tady ho slyším taky. A on tu trombonista z THE NEUNIKNEŠ hostuje, k tomu i zpěvák téže kapely, takže taková zajímavá náhodička. „Změníme svět“ je na úvod dobrá volba, tempa se mění od HC nářezu po punková odlehčení, ale celkově působí song tvrdě, naproti tomu „Na troskách měst“ je svěží věcička, v níž dostávají prostor housle a taky hostující zpěvačka. Housle jsou ještě výraznější v „Revoluci od stolu“, rychlé písničce, ve které hrají housle první housle. (úsměv) Přidává se i další ženský hlas, takže znovu podobný model, ale tady jsou hlavně housle výraznější, navíc jsou zahrané tak nějak symfonicky, takže proti kytarovému burácení vyznívají kontrastně. Přijde mi to jako dobrý nápad jak z klasického HC punkového koloritu vystoupit a zkusit tradiční žánrové formy nějak oživit. 

Zatímco hudební rovina ona oživení nabízí, texty jsou poplatné žánru a žádná velká překvapení se v nich nekonají. Názvy skladeb mnohé naznačují, řeší se společenské problémy, pivní „revoluce“, rasismus, životní prostředí, aktivismus, pomoc slabším, peníze nebo rodinné vztahy. Když se ještě jednou vrátím do minulosti a porovnám texty z roku 2009 s těmi současnými, tak je evidentní, že pánové nyní dokáží se slovy mnohem lépe pracovat a že texty už nepůsobí křečovitým dojmem. 

Skladby pak nepůsobí dojmem „jedna jako druhá“, kapela se snaží nejen těmi hostovačkami o pestrost, ale i hudební základy jsou různorodé, např. úvod „Mostů“ má až epický rozměr, „Poslední století“ má zneklidňující nejen text, ale i lehce nervní muziku, k tomu silné melodické pasáže i chytlavý refrén. Kristofson pravda není kdovíjaký slavík, ale jeho obhroublý hlas do muziky sedne, borec se navíc taky snaží o různé hlasové variace, takže i v tomto směru je to celkem barevné, i díky sborům a hostujícím zpěvandulím, byť dívky nemají hlásky úplně jisté – ale určitá punková nespoutanost a autenticita mi tady nepřijde na škodu.

BACKFLIPING DOG se nezdráhají zařadit přímočaré vypalovačky („Syn“, „Žij“), ale spíše si s náladami písniček pohrávají, vrchol „pohrávání si“ přichází se songem „Bečva nevyšumí“, ve kterém kombinují punk s motivy lidové hudby, v textu pak řeší dobře známou kauzu znečištění uvedené řeky. Skladba je to dravá i hravá, okořeněná dalšími parádními party houslí, povedenými sbory a chytlavým refrénem, škoda jen bezeslovného hulákání, které mi přijde poněkud humpolácké. Ale to je asi jediná výraznější výtka k jinak povedené a zajímavé nahrávce.

Dobrý dojem z alba podtrhuje zvuk z Davosu a provedení nosiče – deska je oranžová s fialovými cákanci, vložená je do oboustranně potištěné kapsy, která na jedné straně obsahuje texty v češtině i anglické ekvivalenty, na druhé poděkování a fotky, jediné, co chybí, je sestava, což mi vždycky vadí. O titulním obrázku se sice nedá říci, že by mi vadil, ale že by Molotovův koktejl vržený z ruky byl nějaký skvost, si nemyslím. LP vyšlo u Aback distribution v poměrně vysokém nákladu 520 kusů.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Změníme svět
  2. Na troskách měst
  3. Revoluce od stolu
  4. Mosty
  5. R.A.S.I.S.T.I.
  6. Poslední století
  • Strana B
  1. Hrdina
  2. Otroci peněz
  3. Syn
  4. Historie
  5. Bečva nevyšumí
  6. Žij

Čas: cca 33 min.

Sestava:

  • Kristofson – zpěv
  • Dušan – baskytara
  • Bardy – kytara
  • Denis – bicí
  • Dolfa – kytara

Děkujeme:

  • Hrabošovi a Marcelovi (oba z kapely THE NEUNIKNEŠ) za druhý zpěv a trombon ve skladbě „Změníme svět“.
  • Karolíně Fárkové za doprovodný zpěv ve skladbách „Revoluce od stolu“, „Bečva nevyšumí“ a „Historie“.
  • Lindě Pavelkové za zpěv ve skladbách „Na troskách měst“ a „Hrdina“.
  • Lukášovi Španihelovi za housle ve více skladbách a odehrání koncertů v letech 2021 a 2022.

Facebook
Bandcamp

Aback distribution

 


Zveřejněno: 08. 05. 2023
Přečteno:
811 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář