TELEPATIE VI

CD 2023, vlastní náklad / death metal / Česko

Pokud na Tachovsku a přilehlém okolí zmíníte jména bratrů Martina a Pavla Rybeckých, starším hudebně orientovaným jedincům naskočí kapely BORDEL, CYKLON B, ti později narození registrují COWARD nebo SPHERES. Oba dva muzikanty jde bez potíží považovat za veterány domácí scény. S přehledem hoblují již 33 roků, z čehož plyne, že v jejich případě se už nejedná o privátní „mein kampf“ v dobývání slávy, nýbrž o potřebě prostě (si) hrát. 

Ve stávajících kapelách COWARD a SPHERES cítili bratři Rybečtí lehký útlum, a tak na podzim 2020 začali realizovat projekt, který nosili v hlavě už pár týdnů. Protože potřebovali ještě kapelu doplnit, začali obvolávat přátele muzikanty, na což slyšeli basák Zdeněk „Křáp“ Křepel (ANIMAL HATE), Honza Zoubek (FEEBLE MINDED) a Kateřina Dobrovolná (aka Kate, ZUBATHAA), kteří se postarali o vokální party nově se rodící kapely. Letos v únoru pokřtili PSORA v plzeňském klubu Parlament debutové album přímočarého střednětempého death metalu s názvem „Triumph of Evil“, jehož kmotrem byl spolu s malířem metalových motivů Petrem Docthorem Godothorem také hudební kritik, moderátor rádiových rockových a metalových pořadů, textař a hudebník Petr Korál.

Bicí party se nahrávaly ve Venca Fialka's studiu, zbylé nástroje včetně zpěvu v Honza's studiu. Mix a mastering proběhl v Davosu. Texty jsou dílem Kateřiny Dobrovolné a Honzy Zoubka, hudba Martina a Pavla Rybeckých.   

Nabízí se jako první zmínit skladbu „Find the Light“, když pro nic jiného, tak už jen proto, že PSORA ji vyslali do světa propagovat album v podobě videoklipu, ale pěkně popořadě. Upřímně řečeno úvodní skladba „Depressed“ se mi líbí více než zmiňovaný klipový vál. Její nosný riff společně s prasečím frázováním je přesně ten typ riffu, jenž vám uvízne v kebuli. Další „Self-Defence by Suicide“, i přes střední tempo, nakopává prdel naprosto zodpovědně. I když relativně monotónní a se zpomalením v refrénu skladba „P.S.O.R.A“ utěšeně odsýpá. Po další písni se začíná nabízet vtíravá otázka, zdali nastavený BPM na metronomu nehapruje, protože „For the Gods“ je čtvrtou skladbou, na níž zní „tachovská mlátička“ v podstatě naprosto stejně. Navíc bicí pneumatický kladivo začíná při poslechu ve sluchátkách spíše iritovat a skladbu zadupávat do země. Na druhou stranu lze podtrhnout vrnivý výraz důrazné a rozpustile kličkující basy. „Pain and Torment“ má thrashové ambice a vlastně je to docela zábavný kousek, jenom možná už ne tak moc, protože slyšíme poněkolikáté to stejné. Ačkoli riffové sady příliš nepřekročily stejný mišmaš, již zmíněná klipová „Find the Light“ s gore rykem na pozadí posluchače chytne a relativně baví. Odlišný styl riffování a s potemnělou kytarou v závěru „Coat of the Goat“ vrhá náhled na nápaditější tvorbu PSORA. Opačný přístup než dosud zažitý volí „Little Spoon“, chvíli trvá, než se skutečně rozjede. „Bloody Signature“ a závěrečná „Nowadays“ recyklují nápady, které nejsou nijak zvlášť zajímavé, občas se zvedne tempo a podtrhne ideu staré školy, která má kořeny v deathmetalových postupech, ale nedokáže se přinutit držet se nápadu, který by fungoval a vrací se do uspávajícího příběhu.

Nechápejte mě zle, „Triumph of Evil“ rozhodně není propadák, ještě pořád je to v pohodě, jsou skupiny, které hoblují to samé desítky let a pořád to funguje. Ale některé vzorce působí jako vybělené kosti v poušti, které naznačují kdysi impozantního dravce. Je škoda, že téměř žádná skladba nemá nějakou míru sólové kytarové práce, která by zbarvila jinak chromatické riffování. 

Velkou pochvalu si zaslouží obal, zejména booklet se střídmým a dobře čitelným fontem a na death metal nezvykle obsáhlými texty. Pokud si chcete vybavit vzpomínky na svoji hudební pubertu, je to dobrá volba!

Seznam skladeb:

  1. Depressed
  2. Self-Defence by Suicide
  3. P.S.O.R.A
  4. For the Gods
  5. Pain and Torment
  6. Find the Light
  7. Coat of the Goat
  8. Little Spoon
  9. Bloody Signature
  10. Nowadays

Čas: 44:39

Sestava:

  • Kateřina „Kate“ Dobrovolná – zpěv
  • Honza Zoubek – zpěv
  • Martin Rybecký – kytara
  • Pavel „Yan Ropucho“ Rybecký – bicí
  • Zdeněk „Křáp“ Křepel – basa

http://www.psora.cz/
Facebook

 


Zveřejněno: 05. 05. 2023
Přečteno:
804 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář