Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

HAPPY DEATH - 1st Technology, CD 2004 - vlastní vydání

15 let, to je hodně dlouhá doba, kterou byli nuceni Happy Death z nejrůznějších důvodů čekat na natočení své první studiové nahrávky. Několikrát jsem měl to štěstí vidět tuto "plovoucí" formaci naživo a pokaždé jsem se nemohl zbavit pocitu, že HD hrají jinak než všichni ostatní. Záměrně píši plovoucí, jelikož kromě častých změn v sestavě kapely jsou zásadní proměny také v jejím hudebním stylu. No ono to také nejde, 15 let stagnovat u kořenů.

V roce 2004 tak po různých klikatých cestách HD zakotvili ve vodách melodie, harmonie a techniky. Fajnšmekři si tedy rozhodně přijdou na své a melancholikovo oko nezůstane suché. CD, obsahující 6 skladeb v délkách od 4 do téměř 8 minut, plyne spíše v pomalejších tempech se spoustou změn, melodických sól i backlightů. Spousta harmonických vychytávek a relativně náročných rytmů mě rozdhodně nenechali na pochybách, že všichni hráči jsou mistry svého řemesla. Každá ze skladeb je dost originálním dílkem, propracovaným do nejmenšího detailu. Žádné otřepané aranže typu sloka, refrén se rozhodně nekonají. Spíše naopak. Pro pochopení jednotlivých skladeb (no vlastně i jejich částí) je nutné album poslouchat více než jen občas.

Přiznám se, že můj první dojem z alba bylo zklamání. Napadaly mě výrazy jako "krok zpátky", "heváč", "nuda", atd. Ale rozhodl jsem se dát CD "1st Technology" šanci a ve chvílích volna jej fakt pozorně poslouchat. A ejhle první dojmy jsou už ty tam. Možná se mi jen uklidnila žluč, ale spíš bych si troufnul tvrdit, že mě Happy Death přesvědčili. Přesvědčili o tom, že vědí co chtějí, že to umějí, a že materiál, který vyprodukovali je opravdu dílkem k pokochání.

Dále jsem pak přemýšlel o tom, co je na vině tomu, že se můj názor tak radikálně změnil. Po "zaručeně sofistikované analýze" :-) jsem dospěl k těmto bodům: zvuk a aranže. Jesli jste někdy měli nějaký úlet a poslouchali třeba kapely jako Shadow Gallery apod., tak si dokážete představit, proč mluvím o zvuku. Měkčí a hladivější už asi nešel udělat. (To je také jedna z věcí, která mě na albu nejvíc mrzí.) Co se týká aranží, tak o tom jsem již mluvil. Kompozice nejsou na jeden poslech, ale téměř na rozbor do notového sešitu.

Ani jedna z těchto věcí samozřejmě nění důvodem pro odsouzení alba (dokonce naopak), ale bohužel věřím tomu, že mohou tomuto CD uškodit a nechat ho v zapomnění na dně šuplíku. Byla by to velká škoda.

Čas: 34:30

Seznam skladeb:

  1. Growing older
  2. Not only
  3. Cosmic clarity
  4. Maybe . second voice
  5. They laugh in the heaven
  6. Crossroad . awake

Web: http://www.happydeath.cz


Zveřejněno: 01. 11. 2005
Přečteno:
3705 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bendis | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář