Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

MC 2022, Tapes Of Terror / black/speed metal / Česko

Deset let je v metalovém odvětví strašně dlouhá doba. Někteří krátce zazáří a pak vyhasnou. To nebude případ festivalu Thrash Nightmare, který má vzestupnou tendenci. Letos právě tento oblíbený festival slaví první kulatiny. Akce ovlivnila už pár muzikantů, jinak si nedovedu vysvětlit úkaz z Brna. Mladíci MÖRGHUUL jako kdyby vzešli z prken Divadla Pod Čarou. Skupina neušla pozornosti vydavatelství Tapes Of Terror, jež nakonec vyplivlo kazetu „Possessed By Demo“.

Nahrávka disponuje opravdu hodně zašpiněným archaickým zvukem. Návrat někam do pravěku. Fanoušci tomu s oblibou říkají raw metal. Právě onu syrovost v dnešní přetechnizované době metličky rády vyhledávají. Záznam se povedl docela dobře namíchat. Všechny čtyři členy snadno identifikuju. Bicí mají trochu plošší sound. Mohl být hlasitější kopák. Zpěvy jsou trochu zastřené. Basa spokojeně vrní. Prim hraje především kytara. Beru v potaz, že jde pouze o demo.

Třináctiminutový materiál obsahuje intro plus tři vály. První tóny instrumentální skladby zavání nuancemi „Zóny strachu“ od SAX. Avšak následující písně rozdmýchávají black/speedovou rotyku. Z historických encyklopedií bych mohl možná dát ke srovnání EP „Sentence Of Death“ od DESTRUCTION. Nicméně kluci hlavně čerpali inspiraci z výše zmíněného festivalu Thrash Nightmare. ABIGAIL z Japonska a DEATHHAMMER z Norska těžko zapřou. MÖRGHUUL třeba nejsou ještě tak spontánní a nesólují jako Asiaté, ale používají podobné triky; například frázování stylem psa nakaženého vzteklinou. Na seveřany zas odkazují vysoké skřeky a chirurgické kytarové riffy.

Anglická lyrika je klasická žánrová romantika. Temná duše, zplozenec pekla, blonďatá panna líbající kozla atd. K daným tématům sedí obrázek zdobící přebal nebo image kapely. Dle fotografie úplní CELTIC FROST či SARCÓFAGO. Obal vypadá luxusně. Za bílé texty se povedlo umístit portréty jednotlivých členů s temným odstínem, že při četbě nepřekáží. Kraťoučký materiál zbytečně neplýtvá páskou. Fanoušek nemusí přetáčet kazetu. Stačí pouze obrátit stranu.

MÖRGHUUL šokovali svým demem, protože vyrazili prozkoumávat území, která v Česku ještě nikdo neobsadil. Pravděpodobně posluchače rozdělí do dvou skupin – fetišisty, jenž skoro fanaticky vzývají každý old school metal bez ohledu na kvalitu, a hnidopichy, pro které budou revivalem s mizerným zvukem. Avšak věřím, že kazeta „Possessed By Demo“ naznačuje možnosti a kapelu čeká zajímavá budoucnost. Pro naprostou většinu umělců hrajících mezi mantinely obstarožního metalu bývá často neřešitelným problémem, vtisknout do hudby vlastní obličej a odlišit se. Jestli tohle démoni z Brna dokážou, mají z poloviny vyhráno.

Seznam skladeb:

  1. Outbreak of Possession
  2. Hellborn
  3. Sabbath Night
  4. Blessed Rapist

Čas: cca 13 min.

Sestava:

  • Viktor Heža – kytara
  • Matěj Kunc – zpěvy
  • Dominik Šuchma – bicí
  • Adam Beneš – basa

ROZHOVOR

Facebook
Bandcamp

Tapes Of Terror Records


Zveřejněno: 08. 02. 2023
Přečteno:
1828 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 02. 2023 08:56 napsal/a Kubýk
Díky za krátké pověnování i zvuku nahrávky, bylo to poprvé co jsem někomu něco mixoval, kluci byli pokusní králíci :-) Jinak pokud vytrvají v nastoupené cestě, tak věštím velkou budoucnost. :-)