Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Souhrn zajímavých alb, která vychází v lednu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

OBITUARY (USA) – „Dying Of Everything“ 
Death metal, Relapse Records 
Kdo by neznal tuhle ikonu z Floridy? Pamatuju si, jak se mě v 8. třídě spolužák zeptal, co jsem si od našeho staršího kámoše nechal nahrát na kazety. Po odpovědi, že obě alba OBITUARY (byl to školní rok 1990/91), pohrdavě procedil skrz rty: „Ses nezgrcal?!“ Ne, bylo to lepší než ANNIHILATOR a TESTAMENT na druhých stranách těch kazet. Proto se těším, že 13. ledna vyjde deset nových pomalu hnijících skladeb, znamenajících v případě smrti úplný konec…! 

PHAL:ANGST (Rakousko) – „Whiteout“
Industrial / post-rock, Noise Appeal Records 
Po mém hodně oblíbeném 2LP „Phase IV“ vyjde 13. ledna po skoro pěti letech nové album těchto Vídeňanů. Šest vlastních, dlouhých, ponuře temných skladeb plných kytarových vychytávek, samplů, naléhavého vokálu a metalofonu. Kromě nich album stejně jako minule obsahuje i dva remixy, o jeden z nich se postarala Jarboe z věhlasných SWANS. CD už mám pár dní doma (budou i kazety, o deskách zatím ani slovo) a zatím mě baví hodně! 

TURMION KÄTILÖT (Finsko) – „Omen X“ 
Industrial metal, Nuclear Blast Records 
13. ledna vyjde desáté album vtipálků z Finska, čili šlapavá muzika o jedenácti chodech v rodném jazyce. 

ATROCITY (Německo) – „Okkult III“ 
Death metal, Massacre Records 
Legendární ATROCITY vydají 20. ledna své dvanácté album. Sice s ne moc originálním názvem (o pět let dřív vyšla dvojka, před deseti lety pak jednička), i tak několik videoklipů partičky kolem Alexe Krulla vypadalo svěže. Uvidíme, jak si bude stát kompletní desítka skladeb na ploše čtyřiceti pěti minut. Měla by být i edice, kdy na druhém disku budou skladby pouze instrumentálně. 

NEGATIVE VORTEX (Brazílie) – „Tomb Absolute“ 
Death metal, Sentient Ruin Laboratories 
Brazilské hnilobně deathmetalové duo sídlící aktuálně v USA vydá 20. ledna své debutové devítiskladbové album. Na něm si mj. zahostovali třeba Nick Holmes (PARADISE LOST, BLOODBATH), Kam Lee (MASSACRE) nebo Moyses Koslene (KRISIUN). Slušná práce. 

IMPERIUM DEKADENZ (Německo) – „Into Sorrow Evermore“ 
Black metal, Napalm Records 
Black metal mě nikdy nebavil, ale ledově chladná muzika ke klipu „Memories … A Raging River“ nezněla špatně. Takže stručně řečeno, deset nových skladeb vyjde 20. ledna. 

G.I.S.M. (Japonsko) – „M.A.N.“ 
Hardcore, Relapse Records 
Nesehnatelné kultovní druhé album „Military Affairs Neurotic“ z roku 1987 těchto legendárních Japonců, které už bylo několikrát bootlegováno, vyjde znovu poprvé oficiálně u Relapse (i na CD a MC) 27. ledna. Nabušený hardcore z Tokia má i po tolika letech stále co říct! 

ANTIGOD (ČR) – „???“ 
Thrash/death, MetalGate
Severomoravští staří metloši se po skoro pěti letech vracejí s novicem u mikrofonu Martinem z SINFULL CROWD, který se bude snažit nahradit Chymuse. Čtvrté album vyjde 31. ledna, pokřtěno bude 4. února v ostravském Barráku (+ DEBUSTROL). 

David Gehlke – „Bez oslav: Oficiální příběh Paradise Lost“ – kniha 
Gothic/doom, MetalGate 
V roce 2019 sepsal americký publicista oficiální biografii nekorunovaných zakladatelů gotického doom metalu. Druhé vydání bylo rozšířeno o současnější dění kolem posledního alba „Obsidian“ a těchto 350 stran vyjde koncem ledna konečně i v českém překladu. Tak tady asi není nad čím přemýšlet, ne? 

Scott Ian – „I'm the Man: Autobiografie týpka z Anthrax“ – kniha 
Thrash metal, Sparkshop 
31. ledna vyjde v českém překladu autobiografie kytaristy ANTHRAX, která poprvé vyšla v roce 2015. Týpek, co mu za rok bude 60, stále na pódiu křepčí jak mladý synek, však si toho v životě určitě dost užil. Tohle snad bude povinnost nejen pro thrashery. Tohle mám taky předobjednáno už měsíc! Akorát jsem zvědavý, jestli v nějakém rozumně navazujícím časovém úseku vyjde i druhý díl Access All Areas: Stories From A Hard Rock Life. 

 


Jindra

OBITUARY (USA) - „Dying of Everything“
Death metal, Relapse Records
OBITUARY jsou jednou z kapel, které nelze moc za co kritizovat. Jejich alba mají vše, co potěší mladé fanoušky i deathmetalisty staré školy. Devastující drive a drsný vokál Johna Tardyho vytvářejí smršť deathmetalového chaosu, který potěší každého od začátku do konce. Tihle chlápci patří ke špičce kapel, které předznamenaly novou éru chaotické krutosti a agrese. S každou další deskou dokazují, že nemají v úmyslu zpomalit. Jedenácté album vychází 13. ledna.

ANTI-FLAG (USA) - „Lies They Tell Our Children“
Punk rock, Spinefarm
Na třináctém albu punkrockerů ANTI-FLAG, které vychází 6. ledna 2023, se objeví také Jesse Leach z KILLSWITCH ENGAGE, Tim McIlrath z RISE AGAINST, Brian Baker z BAD RELIGION, Ashrita Kumar z PINKSHIFT, Campino z DIE TOTEN HOSEN, Tré Burt a Stacey Dee z BAD COP/BAD COP. Album „Lies They Tell Our Children“ je první koncepční deskou, kterou kdy kapela udělala a vznikla z potřeby komentovat korporátní pustinu. 

BAD BRAINS (USA) – „The Youth Are Getting Restless“
HC punk / funky, Bad Brains Records / ORG Music
„The Youth Are Getting Restless“ je živé album průkopníků hardcore punku a reggae BAD BRAINS, které bylo nahráno v divadle Paradiso v nizozemském Amsterdamu v roce 1987. Tato reedice pro staré pankáče, kterým již dávno slehlo číro, je šestým vydáním v rámci remasterování, které obnovilo vydavatelství Bad Brains Records. Společnost Org Music v koordinaci s kapelou dohlížela na restaurování a remasterování kultovních nahrávek BAD BRAINS. Album zachycuje pestrou směs hardcore punku, jemného reggae, funku a heavy metalu. 

Iggy Pop (USA) – „Every Loser“
Garage rock, Atlantic Records/Gold Tooth Records
Pětasedmdesátiletý Iggy (vlastním jménem James Newell Osterberg) se na nadcházející studiovce vrací ke kořenům do doby nezkrotných THE STOOGES. Svým devatenáctým sólovým albem, na kterém se podíleli Duff McKagan z GUNS N' ROSES, Chad Smith z RED HOT CHILI PEPPERS a další, dokazuje, že dědek ani zdaleka nepatří do starého železa.

...AND OCEANS (Finsko) - „As In Gardens, So In Tombs“
Symphonic black metal, Season of Mist 
Finští ...AND OCEANS vznikli v roce 1995, v době, kdy EMPEROR nebo třeba DIMMU BORGIR poprvé vypustili do světa plnohodnotné desky symfonického black metalu. Mohutné chrapláky, kruté riffy, melodické předěly, vznosné klávesy a jemné elektronické doteky dodávají jejich nahrávkám triumfálně trůnící temnotu. Kariéru začínali jako symfonická blackmetalová kapela, ale záhy od alba A.M.G.O.D. se vydali cestou experimentálního elektronického/industriálního metalu, podobně jaké švýcarští SAMAEL.

BIZARREKULT (Rusko/Norsko) - „Den Tapte Krigen“
Black metal, Season of Mist Underground Activist
Kombinace blackmetalových vlivů, jejichž chlad je dostatečně velký na to, aby spojil Norsko s Ruskem. BIZARREKULT dokáží předvést oldschoolové DARKTHRONE nebo lebku prznící GORGOROTH. Jindy umí být záhadní jako CARPATHIAN FOREST nebo uchvátí melodikou podobnou ENSLAVED. Ačkoli se jedná o black metal, je na něm tolik vlivů z jiných žánrů, že označovat ho jen jako black metal je nepřesné.

Tipy na koncerty:
14. 1. CRYPTIC BROOD, BETON, CHLAD, BAHRATAL, EREMIT – Divadlo Pod Čarou – Burial in Sand ll. 

 

Kubina

OBITUARY (USA) – „Dying Of Everything“
Death metal, Relapse Records
OBITUARY jsou synonymem pro floridský death metal. Ušetřím vás dlouhého představování. Legenda má naplánované nové dlouhohrající album na 13. ledna, avšak je hotové od února minulého roku. Dle rozhovorů s bubeníkem Donaldem Tardym, vydání „Dying Of Everything“, obsahující deset válů, bylo odkládané do doby, kdy ho skupina bude moci koncertně propagovat v Evropě. Fanoušci se dočkají krásného zvuku a old school thrashmetalového nádechu, proto by měla zbystřit i sthrashidla. Cover art patří mezi poslední díla polského malíře Mariusze Lewandowskiho, jenž v červenci zemřel.  

 

Opat

THY DARKENED SHADE (Řecko) - "Liber Lvcifer II: Mahapralaya"
Black metal, World Terror Committee
Po devíti letech se řečtí okultisté vytasí konečně s novou plnohodnotnou řadovkou, navazující na první díl "Khem Sedjet", který je i přes téměř 80minutovou délku skvostným dílem. Sice posluchače nenechávali úplně na holičkách a v oněch devíti letech se podíleli hned na čtyřech splitkách, nová hodinová studiovka je ale vysoce očekávaná. Věřím, že Semjaza, kterého můžete znát také z výborných ACRIMONIOUS, se opět vytasí s deskou, která si nebude na okultno pouze hrát. Zajímavostí také je, že novinku THY DARKENED SHADE nabubnoval Hannes Grossmann, tedy borec, co nahrál nejlepší desky OBSCURA či také poslední HATE ETERNAL. Album vyjde 10. ledna u World Terror Committee.

OCULUS (Srbsko/USA/Česko) - “Of Temples and Vultures”
Black/death metal, Dark Horizon Records/Duplicate Records
Dlouhé roky jsem fanouškem v podstatě všeho, kde kytaru či vokál obsluhuje srbský maniak Kozeljnik, ať už jsou to THE STONE, jeho sólový projekt, nebo třeba OPHIDIAN COIL. Nejinak je tomu u mezinárodní sebranky OCULUS, pro niž se spojil s Američanem Nerem a jihočeským matadorem Honzou Kapákem, který pro novou desku nahrál bicí i basu. Předchozí dvouskladbové EP “Relinquishment of Existence” mì v době vydání solidně odpálilo, novinky se tedy nemohu dočkat. High quality black/death metal vyjde 23. ledna.

KOMMANDANT (USA) - “Titan Hammer”
Black/death metal, Aeternitas Tenebrarum Musicae Fundamentum
Pět let po famózním albu “Blood Eel” se americká pětice KOMMANDANT vytasí s dalším nenávistným počinem “Titan Hammer”. Kapela je velmi svojskou záležitostí, ať už celkovým výrazivem, nebo samotnou hudbou, která se vyznačuje šlapavými pochodovými pasážemi, občas silnou repetitivností, a tomu všemu uzpùsobenou produkcí. Název poslední skladby nového počinu - “Mechanized Annihilator” - vlastnì velmi dobře popisuje samotnou hudbu KOMMANDANT. Více se dozvíme 20. ledna.

IMPERIUM DEKADENZ (Německo) - “Into Sorrow Evermore”
Black metal, Napalm Records
Zase jiné pojetí black metalu přináší německá dvojice IMPERIUM DEKADENZ. Melancholičtější záležitost, která sice podle mě své vrcholy vytasila už poměrně dávno, zejména s dvojicí alb “Dämmerung der Szenarien” (2007) a “Procella Vadens” (2010), ale třeba se tentokrát do smutku ponořím více. Borci Horaz a Vespasian už to spolu táhnou necelých 20 let a nápadů mají očividně dost, novinka čítá 50 minut materiálu. Pořád mám v paměti hodně vydařený koncert na konci roku 2013 v pražském Exit-usu, tehdy to byla naprostá paráda. Napalm Records se postarají o vydání na CD, vinylu i kazetě, a to 20. ledna.

Tipy na koncerty:
20. 1. SOMNUS AETERNUS, MŮRA, MALLEPHYR, SATOR MARTE – Brno, Melodka
21. 1. SOMNUS AETERNUS, MŮRA, MALLEPHYR – Plzeň, Parlament
30. 1. REVOCATION, GOATWHORE, ALLUVIAL, CREEPING DEATH – Praha, Modrá Vopice


Zveřejněno: 02. 01. 2023
Přečteno:
1352 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář