Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

76 stran, A5, listopad 2022

Děkuju Parambovi a spol., že dvanácté číslo svého zinu věnovali mně. (úsměv) Ano, syčáci jedni to píšou v úvodníku, že prý je posouvám dál a dál a dál. Nejspíš tím, že jim pokaždé něco pochválím a něco nepochválím, oni se z něčeho asi i poučí, nicméně tenhle kolotoč se bude i s dvanáctým číslem točit dál, protože tady mám opět nějaké nedotahy.

A rovnou si je odbudu, mají společný jmenovatel „sazba“ a je jich na můj vkus příliš. Chápu, jak k nim dochází, nechápu, proč si zin mezi nasázením a tiskem někdo nepřečte a tyhle nedorazy neopraví. O co konkrétně jde? O to, že otázky jsou obecně v zinu tučným písmem, ale mnohokrát to uteklo a zůstaly stejně jako odpovědi písmem obyčejným. Nebo je konec odpovědi přilepený na začátek následující otázky, ale obecně v zinu jsou používány mezery. Nebo je půlka otázky tučně a půlka obyčejně, to už je vyšší level. (úsměv) Když už jsme u chybek, tak sem tam překlep, sem tam chybí nebo přebývá čárka, nebo je název labelu napsaný chybně, ale to už jsou detaily, obecně je jazyková úroveň zinu v rámci Česka nadprůměrná.

A nadprůměrný je i obsah, tentokrát nenarážím na článek, který bych (jako tomu u minulých čísel občas bylo) vyhodil; je to i tím, že opět (podruhé za sebou, vydržet, úsměv) nedošlo na report a je to i tím, že žádný z respondentů neodpovídá holými větami. Naopak, většina rozhovorů je čtivá nejen díky zajímavým otázkám, ale hlavně díky tomu, že i takové osobnosti, jako je Petr Janda, to neodzívaly a odpovídaly pěkně podrobně. Když už jsem nakousl Petra Jandu, tak rozhovor s ním, nejen o historii a současnosti skupiny OLYMPIC, ale taky o Rockmapě nebo metalových kapelách, které nahrávaly v jeho studiu, je jedním slovem parádní – a to píšu jako někdo, kdo s deskami OLYMPIKU skončil v roce 1989. 

Povídání s Necrocockem nezklame nikdy, nové album RAVENOIR představuje Alesh AD, do minulosti skupiny BRIAN se vrací Tonda Rauer a když už jsme v historii, tak ještě Metaliště a Pavel Kutnar (ten mohl být sdílnější) a DENET a vzpomínky Jarka Opiely. Nejen o COLOSALIST, ale i žití i hudební scéně v Norsku vypráví Petr Staněk (těším se na nové album COLOSALIST), a protože tuzemský rybník je malý, v rozhovoru s GRACE zazní jméno Petra Staňka taky (v souvislosti s ROBOTIZED).

Skvělý je rozhovor s Pestkristem (SILVA NIGRA), jeho koníček je neobyčejně zajímavý, ale nejen to, borec umí výborně vyprávět a mluví o řadě záležitostí otevřeně. Dalším vrcholem čísla je pro mě rozhovor s Magdou Malaníkovou, kterou si metaláci určitě pamatují z působení v SIX DEGREES OF SEPARATION, ale Magda má mnohem pestřejší hudební život a s chutí o všem vypráví, jak o tom metalovém období, tak o současném působení. I obyčejnější rozhovory – NAVAR, INNER FEAR, BigBoss, Marek Loučka si drží úroveň, k lepším pak ještě patří ten s GODLESS TRUTH, v němž opět nechybí upřímné odpovědi, které otevřeností (na adresu bývalého zpěváka) překvapí. 

Z dalších rubrik…

Recenze: Už klasika, na tištěný zin optimální délka – sto slov –, většinou se na hodnocených dílech hledají pozitiva, ale nechybí ani horší známky (známkuje se jako ve škole), takže v souhrnné tabulce je slušný rozptyl (nejlepší album za 1,57, nejslabší za 3,79). 

Divnoalbum: SVATÝ VINCENT. No co k tomu napsat jiného, než sepsali Petr Korál, Radek Bubeníček a Louďa. Mají recht, to album je divné a neposlouchatelné.

Československá desítka: Bart, redaktor Parambuchy a basák TÖRR, má v seznamu několik alb, která vydali kamarádi nebo kapely, nad kterými lehce kroutím hlavou (ALKEHOL, HARLEJ, výběr hitů TUBLATANKY), ale na druhou stranu s polovinou nemám problém (ASMODEUS, KRABATHOR, TÖRR,  ARAKAIN, Karel Kryl). 

Šílená 5: Jarda Friedrich, PANDEMIA. Kromě Avril Lavigne nic, co by dělalo rockerům ostudu, ostatně ani tu Avril nepovažuju za něco až tak obskurního, natož METALLIKU, MÖTLEY CRUE nebo GUNS´N´ROSES.

Cestománie: Jirka Krš, PANDEMIA, CUTTERED FLESH, ŠTÁB ZS-CO. Pěkné vzpomínky na cesty nejen po Evropě, ale i po Mexiku, Rusku nebo Balkánu. 

Sebereflexe: Nová rubrika, všechna řadová alba kapely F.O.B. představuje basák Corbow. Tahle retrospektiva mi přijde fajn, dobrý nápad, Corbow navíc sype z rukávu různé perličky, jež se k nahrávkám vztahují. Jediné, k čemu mám (zase) výhrady, je sazba; obal předposledního CD je umístěný nešťastně v textu alba předchozího, novinka pak taky mohla být až v posledním sloupci. A mezera mezi koncem textu a fotkou kapely vypadá děsně. 

Zin proti předchozímu číslu lehce nabral na váze (minule 68 stran, nyní 76), na pohled se nezměnil, grafiku a sazbu opět obstaral Marek Slavíček, který už má zaběhnutý způsob členění textu a fotek, vše má řád a vypadá pěkně. S výjimkou titulní strany – jako obvykle se mi nelíbí logo, které je zase jiné, naopak umístění letité fotky jubilantů Petra Jandy (80) a BigBosse (70) má logiku a potěší oko pamětníka, který si vybaví vystoupení Petra Jandy na křtu „Zjevení“ a společný duet obou pánů.

Parambucha si drží velmi dobrou úroveň, každého půl roku přináší souhrn toho nejzajímavějšího, co se na tuzemské metalové scéně událo – ať už formou recenzí, nebo rozhovorů, k tomu nějaké doplňkové rubriky, prostě dobrá práce; spolu s Buryzone atakuje Parambucha nejvyšší příčky tuzemské tištěné žurnalistiky.

Facebook


Zveřejněno: 11. 01. 2023
Přečteno:
1185 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 02. 2023 19:04 napsal/a Johan
Díky...
Ahoj Petře, díky za upozornění na chybu/překlep, u Pavla mě to mrzí, ale když to je všude samý Petr a Pavel... :-) U Tebe je to neklep, nikoliv překlep... :-) Opravil jsem to. Díky za pochopení. Magická noc nevyšla, nejde stihnout vše, týden předtím dvoudenní fest v Písku, brzy nato další akce, navíc to nemám úplně za rohem. Měj se parádně a snad někdy na koncertu...
23. 02. 2023 15:36 napsal/a Marek Slavíček
skryty test pozornosti pro Johana
chyby v sazbe nejsou nic jineho, nez Johanuv test pozornosti. Prospel s vyznamenanim. p.s.: Logo bude priste opet jine, jeste nevim jake, ale urcite jine.
23. 02. 2023 15:25 napsal/a Petr Korál
Pozdrav a poděkování
Zdarec Johane! Především tě chci po čase pozdravit (jak to, že jsi nedorazil na poslední Magickou noc trubadůrů?) a poděkovat jako vždy za precizní rozbor Parambova počínání, na němž se samozřejmě podílí víc lidí včetně mojí maličkosti. Zachovej nám přízeň! A já ti odpustím i to, že jsi ze mě udělal Petra Krále a Pavla Kutnara jsi překřtil na Petra. :-) To neber jako výtku, ale přátelský šťouchanec. Nikdo není dokonalý a sám vím, že mi taky někdy ujede mylná informace (třebaže dobře vím, jaká je skutečnost, ale myšlenkové pochody jsou nevyzpytatelné) nebo překlep. Zvláště pokud toho člověk píše tolik jako ty, klobouk dolů. Měj se parádně, barde!