Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

MC 2022, Hardcore Loves All Colors Records / death/crust / Česko

Původní exploze punku v roce 1977 dodala NWOBHM novou energii a elán a následné verze punku, thrash, deathu a hardcore punku se ukázaly jako zásadní stavební kameny pro vznik extrémního metalu 80. let. Tam někam bychom mohli zařadit pražské SLAVERY. Ti rachotí již od roku 2012, ale teprve v květnu 2021 vydali digitálně svůj s/t debut. Vinylu se z důvodu vytíženosti lisoven dočkali až letos v létě (Phobia Records) a na podzim vydali u Hardcore Loves All Colors Records také kazetu v barvě Zlatých stránek, která mi přistála na stole. Poněvadž se mi nechtělo poněkolikáté z půdy snášet svůj tape deck, využil jsem hudebního streamování a permanentního přístupu do katalogu nahrávek všech možných i nemožných seskupení a nahrávku „protočil“ na YT a Bandcampu.

Pro mě jsou SLAVERY velká neznámá, tak alespoň stručný pohled do prozatím útlého katalogu kapely. Na kontě mají doposud v Indonésii vydaný sixway split na MC a také splitko s ostravskými MACE HEAD a HOW LONG? (2016) taktéž z tohoto rázovitého kraje. Album bylo nahráno v Davosu, mix a mastering proběhl v Dödsmord studiu, cover Crust Chaos Art, layout Mičl (PRŮMYSLOVÁ SMRT). 

Desku v krkolomném tempu natrhne úvodní „Kniha stínů!“, která uvízne ve vaší pohupující se hlavě. Jakési filmové outro „I am evil“ říká první skladbě dost. Tam, kde skončila úvodní skladba prakticky při absenci jakéhokoli hudebního předělu, na které se v crustu nehraje, začíná „Údolí zimy!“ V úvodu dává přičichnout dunivé base přecházející v deathový šramot s rozdováděným virblem. Nezvykle téměř v polovině desky přichází „Intro“, což v podstatě není intro jako takové, ale instrumentálka s „úvodním“ slovem a melodií soundtracku k filmu Barbar Conan. Pod pojmem instrumentálka se dá představit cokoli, v tomto případě máme tu čest s podmanivým riffem, pod kterým nárazově paběrkují smyčce ze zmíněného soundtracku. „Smrtihlav“ uzavírající stranu A vyšel jako oficiální D.I.Y. video k plánovanému debutu a zároveň k deseti letům existence SLAVERY. Pozvolna na tempu nabírající kytarový tón společně s velitelskými bicími prorážejícími blánu virblu silou hřebíkovačky rozpumpují do čistého headbangingového adrenalinu. Nejkratší skladbu „Vrány“ neopouští rychlost a energie; věc tak nabádá k opileckému circle pitu. Stejným způsobem by se dala charakterizovat „Žijeme v okovech!“, která se prezentuje jako nejpropracovanější skladba, ve které nechybí kratičké sólo, drnčící basa ani rigidní monolitický riff sycený přívalem rychlých D-taktů. Finální „Strach“ s naftou nasáklým vokálem vyznívá silně, ale hudebně je to pořádná rychlovka v jedněch vyjetých kolejích. 

I když debut ukazuje, že SLAVERY pálí na všechny válce, nemůžu se zbavit dojmu, že jejich demoliční D-beat crust tepe pod přílišným vlivem kytarového tónu HM-2, neřkuli vlivem švédského death metalu à la ENTOMBED nebo DISCHARGE, okrajově líznutý skotskými EXPLOITED. Kapela zní sevřeně a hlavně nadšeně, ale chybí mi jakákoliv peckovina na dortu, výraznější vyšlápnutí z předvídatelné stopy, které by člověka vytrhlo z pocitu, že středobodem celého zvuku není „ENTOMBEDcore“. Velká část kapel vyznávající tento styl je stěží rozlišitelná. Na druhou stranu k duhu přijde hutný zvuk, jednoduché, ale návykové melodie a také to, že se kapela obloukem vyhýbá jakékoliv angažovanosti a rochní se v tématech lidského (ne)bytí: „Až jednou pro mě přiletí vrány, dopiju rundu a odletím rád!“

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Kniha stínů!
  2. Údolí zimy!
  3. Intro
  4. Smrtihlav
  • Strana B
  1. Vrány
  2. Žijeme v okovech!
  3. Strach

Čas: 22:45

Sestava:

  • Džarda – zpěv
  • Milan – kytara
  • Ruda – basa
  • Martin – bicí

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 23. 12. 2022
Přečteno:
852 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 12. 2022 00:32 napsal/a Mičl
Pořadí skladeb
SLAVERY jsou čímani!!!! :D Na svým bandcampu mají nějaký pořadí skladeb, pak na bandcampu Phobia records je jiný pořadí skladeb, na vinylu je údajně taky jiný pořadí skladeb a na této kazetě je TAKÉ JINÉ pořadí skladeb!!!! Jak se to těmhle pražským punx povedlo nevím, ale z druhý strany mi to přijde zábavný!!!! Taky mi přijde zábavný, že páně recenzent si toho nevšiml a jede bomby podle nejzprasenější verze - kapelního bandcampu :D :D Pro ostatní - správné pořadí skladeb je zde na fotce kazety, a mimo jiné - pěkná recenze a pěkný fotky!!!! Díky za ně!!!! A jo Jindro - kazeta SLAVERY má fakt super zvuk, škoda že sis ten kazeťák z té půdy nesnesl a kazetu si doopravdy neposlechl. Když už ty kazety na recenze člověk pošle, bylo by to záhodno a nedošel bys takového přešlapu ani s tím pořadím skladeb. Nic ve zlým!!!! :D :D Mičl - vydavatel