Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP 2022, PHR Records / punk / Česko

Teplice v osmdesátých letech patřily punku. Kapel, které se punku a další undergroundové muzice věnovaly, bylo víc, skupiny F.P.B. / UŽ JSME DOMA, ŠANOV 1 a DO ŘADY! to dotáhly nejdále, ale výčet to není úplný, za zmínku stojí AKU AKU, HLUCHÝ TELEFON, SVAZ ÁČEK, VYŽVEJKLÁ BAMBULE nebo JATEČNÍ ULICE.

JATEČNÍ ULICE vznikla klasicky – několik kamarádů začalo v roce 1986 „hrát“ přes stará rádia něco jako punk. Po krátké existenci se bezejmenná „kapela“ rozpadá, ale o nějaký čas později v pozměněné sestavě začíná znovu. Následuje několik změn sestavy i pár utajených koncertů, až s pádem komunistického režimu se kapela může rozjet a hojně koncertovat, hlavně se spřáteleným ŠANOVEM 1. Podrobně je celá historie, sepsaná bubeníkem Rozou, otištěná na textové příloze vinylu, který obsahuje jediné demo nahrané v roce 1991 a několik bonusů. Kromě oné historie nechybí na příloze spousta dobových fotografií a texty – perfektní vydavatelská práce. I titulní strana přebalu s fotkou kapely je mnohem lepší než původní patlanina na kazetě, která tehdy vyšla klasicky stylem DIY. 

Kazeta obsahovala patnáct skladeb, na vinylu jich je osmnáct,  jedna nahraná živě v roce 1991, dvě z kompilace „Plameny smrti“, která vznikla v roce 1994, ale to už byla JATEČNÍ ULICE mimo provoz, v roce 1992 se rozpadla. Její někdejší členové ale působili nebo ještě působí v dalších kapelách, např. INFECTION, U.S.B. a THE PEACEMAKERS.

„Anarchy in Bohemia“ je nahrávka ryze punková, inspirovaná typickým britským punkem, ostatně název dema naznačuje mnohé. Podobně jako týpci za Lamanšským průlivem v sedmdesátých letech se našinci na přelomu let osmdesátých a devadesátých věnovali hlavně svižné melodické muzice. Se zpěvem si členové JATEČNÍ ULICE hlavu až tak nelámali, Johny zpíval tak, jak mu zobáček narostl, většinou čistě, sem tam jedovatě a místy trochu ostřeji, ve sborech se zapojoval i Karlos. S čím si ale hlavičky namáhali, to byly texty. Samozřejmě nechybí politika, antimilitarismus, společenské nešvary ani vztahy, ale dojde i na blbinky typu vesnický život, pivo či apel na legalizaci marihuany („více jointů republice, to je naše agitace“). Zatímco blbinky pobaví (a jsou rozumně zařazeny na konci dema), další texty stojí za zamyšlení a hlavně jsou napsány celkem fortelně, není to laciné rýmování, jen občasné vulgarismy mi přijdou zbytečné. A když neměli pánové po ruce vlastní texty, sáhli pro ně ke „kolegům“ Františku Gellnerovi nebo K. H. Borovskému, z jehož díla vybrali hojně citovanou báseň „Ach není tu není“. A Gellnerova „Drahota“, ta je aktuální v každé době, ale v současnosti tuplem. 

Muzika je na poměry klasického punku poměrně pestrá, vedle svižných písniček se objevují i pomalejší a co je hlavní, nejde jen o omílání tří akordů, byť i na to dojde, např. v „Temešváru“, kde kromě repetic straší nepříliš jisté vokály, což se občas zopakuje, hlavně u sborových refrénů. Jinak je to ale solidní práce, často chytlavá, často se objevují kytarové vyhrávky, nad nimiž se přemýšlelo, např. v „Co mi zbejvá“ pěkně dokreslují bezútešnost textu. 

Dvě písně z kompilace „Plameny smrti“ nazpíval Jindra (Uhlíř, bratr Radovana z ŠANOVA 1; Jindra předtím hrál v kapele HLUCHÝ TELEFON, z jejíhož repertoáru si JATEČNÍ vypůjčila skladbu „Na vesnici“), který hrál v JATEČNÍ ULICI nějaký čas (1987-1990) na kytaru a zpíval. Songy, asi staršího data než demo, mají odlišný zvuk, stejně tak poslední live ukázka „Soucit ode mě nečekej“. 

Zvuk dema je daný způsobem pořízení – nahráno bylo během jednoho dne, nejspíš živě, soudě podle občasných průpovídek mezi songy i podle toho, že je slyšet jedna kytara. V roce 1991 už se nechal udělat zvuk mnohem lepší, ale na koleně i horší. Tady je to takový průměr – chybí dynamika, ale na druhou stranu jsou všechny tři nástroje dobře slyšet, basa hraje s kytarou rovnocennou partii a bicí zní autenticky, žádný efekt jim neublížil.  

JATEČNÍ ULICE určitě nepatří mezi naše nejvýznamnější ani nejlepší punkové kapely. Na to, aby byla řazena mezi legendy, hrála krátkou dobu, na druhou stranu to nebyla parta neumětelů, hrálo jí to celkem slušně, přesto nelze „Anarchy in Bohemia“ označit jinak než jako průměrnou dobovou nahrávku. Díky kvalitně vypravenému vinylu ale její reedice na vinylovém nosiči řadě fanoušků starého tuzemského punku rozšíří obzory. A pokud budou mít chuť, mohou občas na JATEČNÍ ULICI vyrazit i dnes, občas se stará parta sejde a k nějaké příležitosti zahraje speciální koncert.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Chci anarchii 
  2. Nad mou hlavou
  3. Temešvár
  4. Drahota
  5. Zpěv míru
  6. Opravdovej důvod
  7. OF
  8. Co mi zbejvá
  • Strana B:
  1. Miluju tě
  2. Homo novus
  3. Navzdory
  4. Slepý a hluchý
  5. Na vesnici
  6. Army cannabis
  7. Pivečko není
  8. Ach není tu není
  9. Nejste Bozi
  10. Soucit ode mě nečekej

Čas: cca 40 min.

Sestava:

  • Johny – basa, zpěv 
  • Karlos – kytara, zpěv
  • Roza – bicí
  • Jindra – zpěv, kytara (B8, B9)

Bandcamp

PHR
 


Zveřejněno: 26. 12. 2022
Přečteno:
991 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář