Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

LP/CD 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Nizozemsko

Po posledním albu „II: A Material God“ (2021), kompilaci „Live at Roadburn“ (2022) a po vystoupeních na prestižních festivalech Roadburn Redux 2020 a LADLO fest 2022 holandští blackmetaloví progresivisté WESENWILLE ve spolupráci s francouzským kultovním labelem Les Acteurs de l'Ombre Productions vypouští další opus trilogie, který nese název „III: The Great Light Above“. Obrázek na obalu, jakési zkostnatělé magické oko splývající se surrealistickým pozadím a římskou trojkou připomínající empírové sloupy, připravuje půdu pro poslech dalšího řadového alba plného pokřivených výkřiků propastného zoufalství holandského solitéra Rubena Schmidta. Mohu prozradit, že album zaujme fanoušky směsice doomu, black metalu, death metalu a post-metalu, a pokud jste příznivci kapel jako DODECAHEDRON, LUNAR TOMBFIELDS nebo CORPUS DIAVOLIS, tedy harmonického chaosu, mohli byste dočíst až do konce. Při pohledu na tiskovou zprávu by jeden neřekl, že tenhle komplexní kravál s tempem kapajícího medu vytvořil v naprosté většině jeden hudebník s vizáží neúplatného úředníka z ministerstva pro výstavbu větrných mlýnů. Kromě bicích všechny nástroje nahrál zmíněný R. Schmidt. Bicí si vzal na paškál David Schermann (bubnoval na všech třech dosavadních LP WESENWILLE) a ve studiu Moskou v Utrechtu je zpracoval S. Vermeulen. Mix a mastering: S. Lockhart (Studio Emissary, Reykjavík). Po textové stránce „III: The Great Light Above“ zkoumá dravou, ničivou vůli člověka, zatímco zavírá oči před světlem, které nabízejí věky minulé. 

Hned při první skladbě, singlové „Revelation of the Construct“, si připadáte, že stojíte na okraji černé díry, kde vládne disonantní tísnivá bestie a kde se může řvát, co hrdlo ráčí. Téměř 10minutová fúrie je na úvod (alespoň na mě) až příliš. Řízného riffu s předvídavým hukotem bicích se dočkáme v „Transformation“. Náznak melodického black/doomu prostoupený beznadějí přináší dědictví titánů „The Legacy of Giants“. K tomu lepšímu, co na desce najdete, patří „Our Sole Illuminator“ s temnými vybrnkávačkami, bubenickým tornádem a v závěru se zkreslenou melancholickou kytarou. Od prvního mizerného tónu „Trinity“ je zřejmé, že WESENWILLE nejsou jen typickou black- nebo dokonce deathmetalovou kapelou. Předposlední „Eclipse“ je de facto kytarové intro k poslední „The Specular Gaze“, která se zvrhne v akordovou progresi se zemitě dunivou basou, ta o sobě dává znatelně vědět.

Kdo je seznámen s islandským black metalem, musí uznat, že v nahrávce WESENWILLE je prostě cítit (mix a mastering, jak už bylo uvedeno, proběhl v Reykjavíku). Schmidt jako jediný sekerník tohoto počinu si zaslouží chválu za to, s jakou lehkostí mísí a kontroluje melodie, ale ne tak, aby unikal nudě. Často se zdá, že se skladby vlečou a tak nějak pozvolna tečou. Na druhou stranu se nespoléhá tolik na tremolo unylé sypačky, nýbrž na temnotu a velkolepost celého konceptu. Momentů, které se zaryjí, je ale na „III: The Great Light Above“ relativně málo. Z formálního hlediska je to solidní, konzistentní deska, na které se těžko hledají větší prohřešky, ale stejně těžko hledám památnější momenty. A přesto věřím, že tam jsou.

Přesné hodnocení: 6,5/10 

Seznam skladeb:

  1. Revelation of the Construct
  2. Transformation
  3. The Legacy of Giants
  4. Trinity
  5. Our Sole Illuminator
  6. Eclipse
  7. The Specular Gaze

Čas: 45:55

Sestava:

  • Ruben Schmidt – basa, kytary, cello, zpěv
  • David Schermann – bicí

Bandcamp
Spotify

LADLO

 


Zveřejněno: 15. 12. 2022
Přečteno:
607 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář