Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HUSMAN FEST

LP 2022, PHR Records / punk rock, rock´n´roll, hard rock / Anglie

Anglická kapela ANTI-NOWHERE LEAGUE patří mezi veterány, zaknihovaný má rok vzniku 1980 i vliv, jaký měla nejen na punkové skupiny – často se v souvislosti s partou kolem zpěváka Animala mluví o METALLICE či RANCID.

ANTI-NOWHERE LEAGUE za sebou mají pestrou minulost, během které se v sestavě prostřídala řada muzikantů, na nějaký čas se i rozpadli, ale po obnově činnosti jedou to své a pravidelně nejen koncertují, ale i vydávají desky. Já mám v paměti pouze picture 7“ vinyl, který v roce 2011 vyšel u Papagájova Hlasatele, reedice „The Cage“ je vlastně prvním větším setkáním s tvorbou kvarteta, jež nahrávku pořídilo v roce 2016 a vydalo u US labelu Cleopatra Records na CD a LP.

Po šesti letech se o evropskou verzi postaral aktivní Papagáj, který album vypravil v obdobném balení jako Američani, navíc ale přidal vnitřní přílohu s texty, které údajně na první edici chyběly. Přední strana obalu je vcelku fádní, název alba v poněkud zjednodušeném ztvárnění, o poznání lépe vypadá zadek s fotkou kapely, seznamem skladeb, informacemi týkajícími se alba a douškou Animala. Příloha má grafiku jednoduchou, ale funkční, navíc s další pěknou fotkou. Samotný vinyl je klasicky černý, středové nálepky znázorňují chodidla nějakého nebožtíka.

Muzika ale nikterak smutně nepůsobí, od začátku první skladby je jasné, že ANWL holdují tradičnímu živelnému punk rocku se všemi obvyklými atributy, jimiž jsou chytlavé melodie, obhroublé vokály i sborové halekačky. Zároveň je zřejmé, že jim je punková vesta těsná, takže do muziky šikovně zařazují i hardrockové postupy nejen ve formě promyšlených kytarových sól. A aby toho nebylo málo, inklinují i k rock´n´rollu, takže místy zavane i ozvěna MOTÖRHEAD.

Kvitovat lze určitě pestrost nahrávky; zatímco občas mám u podobně laděných nahrávek pocit, že poslouchám jeden song pořád dokola, u ANWL se to skoro nestává. Jednak se zmíněné žánry různě střídají či prolínají, jednak každá písnička obsahuje cosi zapamatovatelného a taky se střídají skladby pojaté vážněji s veselými. Z druhého soudku bych uvedl „Punk Rock Girl“ a logicky, už název naznačuje, „God Bless Alcohol“. Vedle holek a alkoholu se Animal a spol. v textech dotknou i Charlieho Harpera (UK SUBS), Kleopatry a Caesara, ale i Divokého západu, takže kromě běžných punkových témat i zcela jiná.

Jestliže prví song je směsí punku a hard rocku, druhý punku a rock´n´rollu, tak třetí „Sealed with a Kiss“ má hrubší tvář, skoro by se dalo mluvit o punk metalu, v němž nechybí ostré riffy. „Uncle Charlie“  pak samozřejmě inklinuje k punku, a to tomu nejryzejšímu, zpěv je rozevlátější i melodičtější, hudba jednodušší, ale chytlavá, logicky ne nepodobná právě UK SUBS nebo třeba THE CLASH, ale jako by probleskovaly i náznaky country, které by jeden čekal spíše u „The Last Cowboys“ – ti ale tepají v rockovém duchu, který ozvláštňuje hvízdání. Ani poslední píseň první strany není stejná jako některá z předchozích, je pomalejší, zamlžená, frontman používá zase trochu jiný, jakoby ležérní zpěv.

Úvod strany B v podobě „Fix Me“ je spíše hospodský bigbít než punk, nebo možná crossover, jako paralela mě napadají našinci NAŠROT, když opustili hardcore. ANWL dokázali i tuhle polohu zručně vybalancovat, song v závěru působí až hypnotickým dojmem. Tudíž následuje probuzení v punkovém duchu, až na vokál, který je zpočátku zastřený, později spolu dva hlasy vedou dialog, přičemž jeden je standardní, druhý jízlivý, výše položený. Ten se objevuje i v alkoholické písni, která je logicky veselá a hravá, nechybí v ní sborový halas ani dětský hlásek na začátku a na konci. Hrubší „Time to Kill“ je zase blíž crossoveru než punku, potěší v ní pěkné kytarové sólování i výrazný, apelující zpěv, v podobném duchu plyne i předposlední štych, tady se poprvé dá mluvit o dvou podobných věcech za sebou. Poslední „Brick by Brick“ je melodičtější, hezky se v ní prolíná skandovaný název songu s vyzpíváním doplňujících slov, pěkně cihlu po cihle pánové tenhle song s další pěknou kytarovou linkou vystavěli.

The Cage“ je bezesporu velmi dobrá deska, která musí fanoušky kapely bavit. Baví i mě, jediné, co mi není úplně po chuti, je hlasitost bicích, které mi přijdou proti kytarám upozaděné (zejména kopák), naopak nazvučení baskytary je příkladné, nástroj je velmi dobře slyšet. 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. A Bad Storm
  2. Punk Rock Girl
  3. Sealed with a Kiss
  4. Uncle Charlie
  5. The Last Cowboys
  6. Fields of Yesterday
  • Side B
  1. Fix Me
  2. 13 Ray Theory
  3. God Bless Alcohol
  4. Time to Kill
  5. Ain’t we ‚avin‘ Fun
  6. Brick by Brick

Čas: cca 50 min.

Sestava:

  • Animal – vocals
  • Tommy-H – guitars (vocals)
  • Shady – bass (vocals)
  • Sam – drums (vocals)

www.antinowhereleague.com
Bandcamp
Facebook

www.phr.cz
 


Zveřejněno: 22. 12. 2022
Přečteno:
415 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář