Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

digital 2022, vlastní náklad / blues/rock/funk / Česko

Karlovarská kapela STEVEN’S, o níž bude dnes řeč, je stále ještě nováčkem na domácím hudebním kolbišti, protože svou historii začala psát teprve ve druhé polovině roku 2021. Svoji tvorbu pak posluchačům představuje jako směs blues, rocku a funky groove (já bych k tomu přidal i prvky rock 'n' rollové a místy i lehce popové), což je tedy mimo hlavní proud návštěvníků Fobie, ale já doufám, že takovéto zpestření jednou za delší období nebude nikomu dělat větší problém a aspoň pár čtenářů si článek najde. (úsměv)

STEVEN'S se nejprve na konci roku 2021 prezentovali singlem „Enough“ a po dalších zhruba 10 měsících (14. října 2022) přišli i se svým debutovým albem „Runnin‘ Man“. Musím doplnit, že zatím je tedy k mání pouze v digitální podobě a fyzický nosič (LP) by měl následovat teprve v průběhu roku 2023. Nahrávka obsahuje 11 anglicky zpívaných skladeb, jež se vzhledem k už výše zmíněnému stylovému zaměření odehrávají především v pozitivně laděné atmosféře, která jistě přispěje k dobré náladě všech, kteří jim věnují svůj čas. Protože se z mého pohledu jedná o písně zasluhující si opravdu pozorný poslech (vzhledem k množství použitých nástrojů a jejich celkové stavbě), tak bych si je nejspíše nepouštěl pouze jako kulisu k čemukoliv, ale v klidu bych se k nim usadil do křesla. Ale samozřejmě, že pokud si u nich budete chtít zaskotačit, tak možnosti tu jsou. (úsměv)

Základní nástrojové obsazení STEVEN’S je kvarteto kytara, baskytara, klávesy a bicí, co do vokálních linek je tím hlavním mužský zpěv (v podání kytaristy), který vhodně doplňují dvě stálé vokalistky, čímž je tvorba v tomto směru barevnější. Stejně tak bych poslední slovo v předchozí větě mohl použít i v případě hudební složky, jelikož vyjma dosud uvedených nástrojů jsou skladby dle potřeby obohacené o dechové nástroje, jimiž jsou například trubka, trombon nebo saxofon. Nutno doplnit, že je vše velmi umně zkombinované a písně tím navíc dostávají další zajímavý rozměr, o který bychom při použití pouze základní čtveřice nástrojů jistě přišli, a to by byla škoda.

Obšírněji se dále k jednotlivým věcem vyjadřovat asi moc nebudu, pouze bych k některým z nich písnul pár slov. Pojďme tedy na to. První dva kusy - „Yes/No“ a „Enough“ vám myslím velmi dobře představí obě, řekněmě, že hlavní tváře skupiny (i když hudba STEVEN’S samozřejmě není vyloženě jen o dvou polohách) a to s dechy a bez nich. Čtyřka „Lost Haven“ se odehrává spíše v tanečnějším rytmu, naproti tomu šestka „Down to the Valley“ s hostujícím Ricardem Delfinem (KVEEN: OUEEN LIVE EXPERIENCE, CROSSROAD BROS) mi čístečně evokuje muziku amerických BON JOVI, včetně využití foukací harmoniky. U titulní věcičky „Runnin‘ Man“ vás cca po pátém poslechu asi začne unavovat neustálé opakování těchto dvou slov v textu, ale všechno má zřejmě nějaký svůj účel a asi to tak má prostě být. (úsměv) Osmička „Cobra“ se odehrává v lehce temnější, řekl bych orientálnější atmosféře a ve výsledku bych ji označil za asi nejtvrdší věc na celé desce, co do komplexního vyznění. Desátá klipovka „After the Show“ se prezentuje snadno zapamatovatelnou melodií a výrazným refrénem, který docela rychle vleze posluchači do hlavy, závěrečná „Meaning of Your Life“ pak zcela neochvějně zastupuje kolonku balady.

Autorem skladeb na albu je z drtivé většiny multiinstrumentalista a frontman Štěpán Kordík, který využil „výpomoc“ dalších zainteresovaných pouze u dvou textů a v jedné hudební stopě.

Nahrávka byla pořízena v pražském Whitechickenstudiu, její mix, mastering a produkce je potom dílem Daniela Škráška (ex–ARGEMA).

Obal žel vlastně nijak více hodnotit nemohu, jelikož ho k dispozici nemám, pouze můžete na přiloženém fotu vidět námět titulní strany, který dle mého úsudku není vůbec špatný. Jinak lze předpokládat, že pokud album vyjde ve formátu LP, tak vznikne nejspíše ještě nějaká zadní strana třeba s texty atd., to se mohu jen domnívat.

Na závěr asi jen shrnu to, co už se vlastně dříve v mém textu objevilo, takže za mě zajímavá, pohodová, dobře zahraná a zazpívaná muzika, díky níž jsem si opět rozšířil hudební obzor a na kterou pochopitelně musíte mít náladu, jako na vše ostatní. (úsměv)

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Yes/No
  2. Enough
  3. Kissed by the Muse
  4. Lost Haven
  5. What Who Why When How
  6. Down to the Valley
  7. Runnin‘ Man
  8. Cobra
  9. John & Frank
  10. After the Show
  11. Meaning of Your Life

Čas: 44:42

Sestava:

  • Štěpán Kordík – zpěv, kytara, baskytara, perkuse, saxofon
  • Honza Řehák – bicí
  • Miki Kopecký – klávesy
  • Honza Donda – baskytara
  • Marta Nováková – vokály
  • Kristýna Gubišová – vokály

Hosté:

  • Tomáš Hykl – trombon (2, 4, 5, 9) 
  • Jan Prokop – trubka (2, 4, 5, 9)
  • Ricardo Delfino – zpěv, foukací harmonika (6)
  • Tomáš Moudrý – kytara (9)

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 24. 11. 2022
Přečteno:
726 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář