Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2022, Fobia Distribution & Records / death metal, metalcore / Česko

Zatímco v letech 2003 až 2015 stíhali F.O.B. za sedm let vydat tři alba, nyní se připomínají právě po sedmi letech od předchozího CD „...And The Foes Have Become Our Masters“ novinkou „Outside The Palace Walls“, jež vyšla pod značkou Fobia Distribution & Records, což v podstatě znamená vlastní náklad kapely a zároveň neznamená, že by ve vydání nosiče měl prsty Fobia zine. Ještě k těm sedmi letům – během nich došlo v sestavě F.O.B. k dvojí rotaci na postu druhé kytary, kterou nyní drží v rukou Tomáš (dříve např. SEPSIS).

Kapela označuje obsah sedmého řadového CD jako melodic death metal, což je asi myšleno jako průnik dvou žánrů, které se na albu potkávají – death metalu a metalcore. Dvě strany jedné mince, tu první reprezentují vyhlazovací pasáže a řev či growling, tu druhou melodie a zejména čisté vokály. Jistě, nelze přesně říci teď se hraje to a hned nato to, ono se vše různě prolíná, nicméně první dojem z nahrávky je právě takový.

Další poslechy odkrývají jednu nepříjemnou věc – zvuk bicích. Jakmile se rozjede nějaká ta divočina,  rytmičák zní uměle – jak z počítače a ještě k tomu špatného. Hned v úvodní a zároveň titulní písni to místy úplně ničí dojem, virbl plave jakoby mimo muziku a navíc má ten protivný zvuk… Asi se na něj dá zvyknout, ostatně po několika rotacích CD jsem se dokázal od téhle nepříjemnosti odprostit a soustředit se na to ostatní, což je v případě první skladby „Outside The Palace Walls“ pestrý death metal vedený zpočátku rozvážně, ale po chvíli se rozjíždí devastace, jež si nezadá s kapelami, které F.O.B. uvádí jako ty, jež je ovlivnily, např. MORBID ANGEL. Povedlo se i sólo v druhé polovině, stejně tak následná ryze deathová pasáž s brutálním řevem. I druhý kousek začíná opatrně, výrazná baskytara zní parádně drsně, po chvíli se zrychluje a následně přeřazuje k melodické muzice a objevují se čisté zpěvy, které se prolínají s ostrými, takže to zpočátku nepůsobí přeslazeně, ale jako rozumné doplnění a zpestření, nicméně později i na ten přeslazený vokál v hlavní roli dojde a to je přesně ta poloha, která mě moc nebere a vítám přechod k řevu. Píši to o deskách F.O.B. opakovaně, je to dané mým vkusem, takže ryze subjektivní pocit, objektivně jsou vokály skvěle zvládnuté a nezadají si s velikány metalcorového nebe, tudíž fanoušci uvedeného určitě budou navýsost spokojeni. Další nálože melodických hlasů se jim dostane v „Moral Odyssey“, kde ale nejsou tak časté a opět se střídají s extrémními, které Mára rovněž dává parádně. Kytarové hrátky mě taky baví – a na mysl se mi dere tvrzení, že F.O.B. každý hned pozná, protože minimálně od alba „Tomorrow´s Fires“ mají jasnou tvář a v daném ranku to dělají dobře. Jenže pak se tohle zdání rozbíjí… myslím zdání o jasné tváři.

„Intended for Abuse“ je jednodušší přímočará jízda, která fičí jako vlaky po saudskoarabské železnici Haramain, podobně se místy jeví i „The Circle“, ale v ní se toho děje víc, od hrubozrnného death metalu po odlehčenou pasáž skoro rockového ražení nebo houpavé úseky – vše možné, jen ne ty nasládlé vokály, skoro by se dalo mluvit o pro F.O.B. netypické práci a krok bokem. I táhlý úvod „God Forsaken“ je z jiného těsta, tady se klukům podařilo navodit až strašidelnou atmosféru, kterou dokreslují odříkávané komentáře a pak se v téhle zvláštní písni dějí velmi zajímavé věci, znovu na poměry táborské party neobvyklé, místy progresivně zabarvené, opět bez melodických zpěvů. Nejlepší pasáž alba.

Po třech těžších kusech je tu typičtěji pojatá „My Own Empire“ a návrat k tomu, co asi fanoušek kapely chce a očekává, čistým, doslova přeslazeným vokálům; byť jsou tyto zapojeny jen v části písně, působí na mě jako červený hadr na býka a poslech mi otravují. S melodickým zpěvem se pracuje i v „Lessons of Futility“, ale tady už je to ve standardním kapelním stylu, v části, kde je vokál podbarvený baskytarou, mi Márův projev přijde adekvátní muzice, nejen že je to skvěle zazpívané, ale hlavně má hlas zajímavé zabarvení a ta basa tam pěkně sedí. 

„The Hadal Zone“ letí v podobném stylu jako „Intended for Abuse“, písnička kromě tepající muziky hnané místy do extrému disponuje i veselými heavymetalovými kytarovými hrátkami a znovu čistými zpěvy, ale nechybí ani řev, takže F.O.B. klasika, která stojí za objevování různých fines. Finálovka „Human Poetry“ je podobný případ jako „My Own Empire“, respektive zpěv je většinou sladkobolný, romantický, prostě balada pro holky, která mě nebaví a v níž mě děsí nejen ty zpěvy, ale místy i sterilní bicí s papundeklovým zvukem šroťáku. 

A jsme zase u zvuku, který vznikal ve studiu Kocis sound a mix a mastering obstaral Dmitry Kim. Nevím, jaký podíl kdo má, ale pokud je deformace bicích prací pana Kima, tak bych příště poslal nahrávku jinam. Ale možná jsem jen protivný stařec, který poslouchá muziku z CD z audio systému, případně ze sluchátek, které mají jakž takž úroveň, nikoliv z mobilu a sluchátek od Vietnamců, kde to možná konzumenti moc neřeší. Je to škoda, protože zvuk ostatních nástrojů je povedený, muzika je plná zajímavých věcí, zpěv/řev výborný a barevný jak paleta expresionistického malíře, většina songů disponuje slušnými melodiemi a ještě slušnějšími nářezy, o dvou vyloženě netradičních věcech uprostřed, které považuju za vrchol nahrávky, už jsem psal.

Obal v moderním duchu zpracoval Chymus, což je záruka grafické kázně, takže žádné úlety, ale pěkná přehledná práce, barvy laděné do žluta a oranžova, s pěknou fotkou violoncellistky i s názvem alba korespondující titulní stranou. Šestistránkový digipack obsahuje i texty, informace související s nahrávkou a fotku kapely, informačně stoprocentní práce.

Jako obvykle tápu, kolik bodů novince F.O.B. nadělit. Většina materiálu mě baví, oceňuju, že jde o pestrou záležitost s několika překvapivými záležitostmi, které jsme u F.O.B. dlouho neslyšeli, oceňuju, že se kapela snaží posouvat, na druhou stranu mi vadí (ne pořád, jen v těch tr tr tr úsecích) zvuk malého bubínku a některé cukrkandlové zpěvy. 

Seznam skladeb:

  1. Outside the Palace Walls
  2. Race to the Bottom
  3. Moral Odyssey
  4. Intended for Abuse
  5. The Circle
  6. God Forsaken
  7. My Own Empire
  8. Lessons of Futility
  9. The Hadal Zone
  10. Human Poetry

Čas: 38:50

Sestava:

  • Corbow – bass
  • Mára – vocals
  • Profesor – guitars
  • Filip – drums
  • Tomáš – kytara

ROZHOVOR

www.fob.cz
Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 14. 11. 2022
Přečteno:
928 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 01. 2023 17:51 napsal/a Johan
Kontracello :-)
Díky za upřesnění, opraveno.
31. 12. 2022 15:03 napsal/a peliculiar
Kotrabasistka ... ?
Johane, ta žena na zadní straně digipaku hraje na violoncello, ne kontrabas! :-) www.echoes-zine.cz/files/editor/PromoCD/2022/FOBdigipak1.jpg