Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

PANDEMIA - Riven CD 2005 - Metal Age Productions

Deathoví veteráni z Pandemie po dvou předchozích albech (Spreading the Message, Personal Demon) do toho praštili i do třetice a v prosinci loňského roku v Gallery Soundu nahráli další album, z kterého jsou už na první poslech cítit smělé ambice směřující k ničemu menšímu než k překročení pro kapelu už trochu těsných stěn škatule klasického death metalu.

Deska po kratičkém intru přesto začíná hutnými kytarami v duchu staré školy, přičemž valivé tempo je, pro Pandemii dost typicky, silně sekané. Co ale vaše ušiska udeří napoprvé, jsou riffy doslova napěchované disharmonickými akordy, které dosti výrazně určují zvláštní sound celé desky. Progrese to tedy v rámci stylu rozhodně je, ovšem současně se obávám, že přímočařejší fans, z akcí uvyklí spíše na zabijáckou říznost kytar, budou novou Pandemii jen velmi obtížně vstřebávat, tím spíše, že na novém albu dostává opravdu ohromný prostor technika. Muzika šlape přesně jako stroj, kapela se přímo vyžívá v prudkém střídání temp a komplikovaných rytmů, zdánlivě nespoutaná energie je plně pod kontrolou a pokud ujíždíte na extrémně technickém pojetí metalu, budete se při poslechu tetelit blahem.

Při širším pohledu ale nejsem z alba tak nadšený, protože? I přes povedený studiový zvuk zní Michalův vokál na desce stále slabě a nevýrazně, podobně jako jinak rychlostí kulometu pálící bicí. Velkou neznámou pro mě dále zůstává vůbec smysl jednotlivých kompozic, které působí jako prazvláštní slepenec pasáží a které samy o sobě (ty pasáže) nejsou špatné, jsou však vzájemně natolik nesourodé, že u jednotlivých skladeb mi schází dojem nějakého homogenního celku nebo motivu, který by části válu na sebe lépe navazoval (či ?přitesával???). Navíc, přes veškerou techničnost, zkušenost a profi řemeslo desce schází to příslovečné ?něco navíc? ? chytlavá figura, vyhrávka, cokoliv, co má v sobě to vysoce průrazné střelivo a co vás nezaujaté na akci doslova zvedne ze židle ? což bych u tak ostřílené kapely, jakou Pandemia beze sporu je, čekal víceméně automatisch. I přes výše uvedené progresivní elementy je tak pro mě novinkové album této death metalové stálice spíše velikou přehlídkou techniky s řádně rozpačitým dojmem k tomu.

Čas: 33:13

Seznam skladeb:

  1. Riven
  2. Stream of Destines
  3. Weight of Wisdom
  4. Legion Beneath
  5. Us and Them
  6. Dispirited
  7. A Place Under the Sun
  8. The Outbreak
  9. All Alone

www.pandemia-deathmetal.com


Zveřejněno: 13. 10. 2005
Přečteno:
3410 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář