Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

„Festival s podtitulem Musica, Theatrum, Magia se vrací po šesti letech do Kralup nad Vltavou.“ To je annonce festivalu, jehož hybatelem je Jindra Kohm, mimo jiné taky člen BRATRSTVA LUNY, které na akci samozřejmě taky zahraje.

Milí fanoušci a přátelé, nepíše se nám to lehce, ale z důvodu postcovidových zdravotních komplikací Petra Štěpána jsme bohužel nuceni zrušit všechna koncertní vystoupení skupiny XIII. století do konce roku 2022. Výjimkou bude pouze Magická noc trubadúrů, kde skupina vystoupí v hodinovém setu. O náhradních termínech koncertů vás budeme informovat. Děkujeme za pochopení.
(XIII. STOLETÍ)

„Festival s podtitulem Musica, Theatrum, Magia se vrací po šesti letech do Kralup nad Vltavou.“ To je annonce festivalu, jehož hybatelem je Jindra Kohm, mimo jiné taky člen BRATRSTVA LUNY, které na akci samozřejmě taky zahraje. A jak je uvedeno výše, XIII. STOLETÍ  odehraje poslední letošní koncert.

Ahoj Jindro, další slova v propagačním článku zní: „Legenda punku a gotiky Petr Štěpán (XIII. STOLETÍ & HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY) oslaví na festivalu Magická noc trubadúrů v Kralupech nad Vltavou 22. 10. 2022 své šedesátiny.“ O vašem přátelství se myslím ví, o spřízněnosti vašich kapel rovněž, ta spolupráce trvá dlouho, ale tohle je docela pecka, že se Petr rozhodl slavit jubileum na Magické noci a nikoliv na nějaké své akci. Jak k tomu došlo – je to pro Petra pohodlnější, že se nemusí starat a přijde k hotovému? (úsměv) A v čí hlavě se myšlenka na oslavu šedesátin vylíhla?

Ave Johane. Petr Štěpán oslavil šedesátiny začátkem července na malé privátní oslavě, na koňském ranči v jižních Čechách, kde žije jeho současná přítelkyně Bára a Petr zde našel svůj druhý domov. Atmosféra zde byla rodinná až intimní. Na půlnoční Petrovo zavelení, ať se Palda chopí kytary, nikdy nezapomenu. Pod klenbou potemnělé noční oblohy zazpíval baladu Růže a kříž, pak i Justýnu. I následná nedělní procházku po okolních přírodních pamětihodnostech měla své kouzlo. Takto přesně chtěl Petr své šedesátiny oslavit, v soukromí, v poklidu se se svými nejbližšími. Myšlenka symbolicky věnovat jeho jubileu tematicky pátou Magickou noc trubadúrů se nabízela sama, a je plně v souladu s tím, co jsi Johane, vepsal do úvodu rozhovoru. V pátém čísle novin Trubadúr, které jsou tradičním programovým manifestem festivalu (noviny jsou zdarma, hradí se jen poštovné, lze je objednat na bratrstvoluny@seznan.cz) je několik stran věnovaných právě Petrovu životnímu jubileu: mou životní abecedu Petra Štěpána doplňují speciální gratulace od osobností scény. A pak společně, již několik let, pracujeme na několika projektech a právě magické Kralupy nad Vltavou (22. 10. 2022) jsou ideálním místem, kde můžeme některá svá společná díla završit. 

Je mi jasné, že všechno, co se kolem oslavy plánuje, nemůžeš prozradit, aby to pro fanoušky bylo překvapivé, ale alespoň něco bys naznačit mohl… Třeba jestli XIII. STOLETÍ plánuje speciální výroční set, nebo jestli Petr zazpívá nějaký song s BRATRSTVEM LUNY…

Jak člověk kráčí životem, pokud má otevřenou mysl pro přijímání moudrostí jiných, ovlivňuje ho to. Zde převezmu myšlenku, kterou jsem do své mysli implementoval při přípravě materiálů pro noviny Trubadúr se spisovatelem Václavem Cílkem. Toulali jsme se v lokalitě pod kounovským Špičákem, na výsostném území Lovců Menhirů, a povídali si. Když jsem se Václava ptal, jaké téma by si dle něho v naší kotlině žádalo zpracování a je z jeho pohledu geologa, klimatologa, filosofa či vědce nepokryté, odpověděl mi tak, že tímto způsobem avíz se přichází o energii toho tématu. A já to ještě podtrhnu! Předchozí čtyři ročníky Magických nocí (2012, 2014, 2016 a 2019) byly plné překvapení, programových bonusů, specialit, které byly určeny jen pro ten jeden jediný festivalový den. Nešel bych do tohoto organizačního martýria v této hodně nepříznivé době, kdyby nebyl přichystán program, který nepostrádá punc programových jedinečností. V nitru věřím, že lidiček, kteří mi pak budou po akci říkat, jak je mrzí, že tam nebyli, bude tentokrát o dost míň. Kdy jindy, když ne teď – 22. 10. v Kralupech? Jestli bude nějaké příště je i na fanoušcích, když akci svou přítomností nepodpoří, nemá cenu v této snaze pokračovat.

Součástí festivalu bude i promítání filmu o Petru Štěpánovi v kině Vltava. Určitě už jsi film viděl, takže můžeš krátce promovat… a taky doplnit, jak je dlouhý, kdo je autorem, jak je profil koncipován.

Nyní se po nocích emoce nesou střižnou a na vlně punk-gothického undergroundu vzniká tak emočně nabité a specifickou energií nasáklé dílo, že mám v sobě pocit mrazivého neklidu, jakýže „Frankenstein“ nám vstane z lůžka a co ve světě způsobí. (úsměv) Materiál speciálně pro tento film jsme natáčeli od roku 2018. První symbolická klapka padla na XIII. ročníku festivalu Prague Gothic Treffen při jednom z dalších comebacků XIII. STOLETÍ, který již mnohými znalci scény nebyl očekáván. Jinak náš archiv je precizně plněn již od roku 2012, kdy začaly přípravy první Magické noci trubadúrů, a některé výpovědi v něm jsou tak skvělé, že je do filmové skládanky musíme použít. Na filmu pracuji s Honzou Hrušovským, velmi šikovným filmařem z Kralup nad Vltavou. Zákulisí tohoto projektu by bylo na samostatný film. (úsměv) Řekl bych, že ten příběh hudebníka se nám řečeno s Hamletem (i vztaženo na události posledních let ve světě) vymkl z kloubů… Zatím víme jen to, že film exkluzivně promítneme návštěvníkům Magické noci trubadúrů 5, kteří si po zakoupení vstupenky v předprodeji na hlavní festivalový program požádají o registraci do Kina Vltava. Volná místa ještě jsou, ale ubývají. Není divu, v kině bude i docela dost zajímavých hostů, včetně hlavního protagonisty díla Petra Štěpána. Myslím, že tato kombinace je docela úžasná: od 14:30 se kouknete na film a pak přejdete padesát metrů vestibulem přímo do reje hlavního festivalového menu Magické noci trubadúrů 5. Veškeré informace pro fanoušky jsou uvedeny na webu www.magickanoc.cz. 

Ještě bych se zastavil u XIII. STOLETÍ, když už se chystá ta velká oslava. Jak ty, tak já máme tuhle kapelu rádi, myslím, že se můžeme označit za velké fanoušky ikonické kapely. Můžeš zavzpomínat na své první setkání s tvorbou TŘINÁCTKY? Zaujala tě její muzika na první poslech, stal ses hned fandou, nebo byla cesta do nitra gotické duše trnitá a trvala delší dobu? 

Víme o tom Johane, je to přesně tak, jak to definuješ. Mým prvním albem, které jsem slyšel, tuším, že z vypůjčené kazety, byl „Werewolf“. Byl jsem fascinován energií, tajemnem nahrávky… vnější impuls ti zahraje na nějaké vědomě možná i nevědomě zasuté klaviatury tvého nitra a něco v tobě může probudit, aktivovat. Pro mě se stal poslech alb XIII. STOLETÍ a následné návštěvy jejich koncertů formou aktivace vnitřních mystérií, magických tužeb, takovou romantickou rozbuškou k hledání své identity, podstaty… Abych ti neutekl z otázky, ty první tóny mi ukázaly kudy dál jít a věděl jsem, že už to nebude bez společnosti jihlavských, tehdy určitě – černokněžníků. (úsměv) Paralelně pracuji na životopisné knize o Petru Štěpánovi, která vyjde příští rok. Osobně si ve vztahu ke XIII. STOLETÍ a Petru Štěpánovi nesmírně vážím celé naší bohaté spolupráce. 

A úplně stejná otázka k HNF… 

V devadesátých letech byl internet v plenkách a já fakt hodně dlouho nevěděl, že bratři Štěpánové měli punkovou kapelu. Dnes jsem fascinován, co jsme s Honzou Hrušovským natočili, jaké výpovědi k této éře kapely máme. Tady se fakt jedná o důležité svědectví doby, pochopení kontextu, zachycení velmi silných příběhů mnoha lidí. Uleví se mi, až tyto exkluzivní materiály budou mít finální podobu, myslím na film i knihu, a budou si žít svým životem. Dnes vlastním skoro vše, co H.N.F. vydali, jejich tvorba mě baví, jejich umělecké stopy a výpovědi byly nejen pro bratry Štěpány, ale i jejich okolí silně formující. Nemohli jsem s Honzou chybět ani na jihlavském koncert HRDINŮ, který se uskutečnil 24. září. I tady jsme byli s kamerou a mikrofonem. Tak alespoň top song? „Pochod hrdinů“. 

Na festivalu zahraje samozřejmě i BRATRSTVO LUNY, které prošlo rekonstrukcí, nahrálo album, které se od předchozích liší. Byla kolem toho i mediální střelba. (úsměv) Ale to už jsme probírali, teď spíš ke koncertu – máte v programu jen nové skladby, nebo hrajete i starší věci? Pokud i starší, jak „jdou“ novému pěvci „do pusy“? 

Všechna naše alba se přece od sebe docela zásadně liší. (úsměv) Poprvé společně odehrajeme koncert na domácí půdě a moc se na to těšíme. Náš koncertní set je postaven na naší poslední řadovce „Clamare“ a jak jsme si ověřili v Žatci na Gothic Theatre, šlape to a funguje.  Samozřejmě, že máme v repertoáru i starší pecky, a i v Kralupech se na ně dostane. Bruzs dává starším skladbám novou energii a v jeho podání zní, z mého pohledu, více uvěřitelně, dospěle i „temněji“. Mně osobně se Matějův projev líbil, jinak bychom ho pro BL neangažovali, to je přeci jasné, spolupracovali jsme spolu 15 let. A plně si stojím za vším, a jsem na to hrdý, co jsme společně vytvořili! S Bruzsem jsme se nyní díky jeho hlasovým možnostem dostali za hranici limitů, které nás svazovaly s jeho předchůdcem. To není myšleno nějak negativně, ale pouze jako fakt.  A pro mě je Bruzs důležitou oporou i v každodenním životě. Skamarádili jsme se (a není to jen o BL), a tím je naše spolupráce jednodušší, bydlíme kousek od sebe, pravidelně se navštěvujeme, vše konzultujeme a zkoušíme. A to je dar! Pepa (Bruzs D.) mě metaforicky polil živou vodou, když už ve mně sílil stín pochybností, a přemýšlel jsem, jestli  se mě ještě chce tlačit káru mé angažovanosti na scéně dál… Obecně máme v BL chuť pracovat na nových věcech, máte prakticky v konceptu připraveno nové album. Tak uvidíme, co nám blízká budoucnost přinese. Po 2CD „Decade“ (2016) a CD a LP „Luna nad Iglau“ s Petrem Štěpánem teď máme chuť dělat nové skladby, ne nové verze těch straších, to jsme si užili za poslední léta dosyta. Ale třeba jednou zase bude chuť se ohlídnout s Bruzsovou invencí, uvidíme. (úsměv) V každém případě mám vzkaz pro fanoušky, kteří by rádi BL viděli a udělali si na něj nezprostředkovaný názor. Ta šance nás zažít na pořádné scéně v plnohodnotném koncertním setu je zde, a kdo ví, za jak dlouho bude nějaká další. Tak přijeďte 22. 10. do Kralup nad Vltavou! 

Další kapelou, která se objeví na pódiu, je polská post-punkovka UNDERTHESKIN, což je zdá se projekt jednoho muže. Můžeš jej (projekt i muzikanta) krátce představit a prozradit, jestli na živo vystupuje sám, nebo má kolem sebe koncertní hráče?

Za kapelou UNDERTHESKIN najdete Voida, frontmana polských DEATHCAMP PROJECT. Kapela hraje od roku 2016 v tříčlenné sestavě, takže stejně to bude i na Magické noci trubadúrů v Kralupech nad Vltavou. Jedná se o projekt, který si získal své renomé na evropské dark indie scéně. Jejich vystoupení bude určitě programových vrcholem letošního ročníku. Znovu odkazuji na noviny Trubadúr, kde je aktuální stránkový rozhovor s Voidem… 

Poslední kapelou do party je CARPATIA CASTLE. Proč právě tahle partička, která zatím hrála na každé liché noci?

Vidíš, je to tak, CARPATIA CASTLE zahráli na první, na třetí a teď budou na páté Noci. My jsme spolu kapely, které vykoukly na scénu ve stejném období a měly jsme i společné produkční snahy, například uspořádat festival s přidanou programovou hodnotou. Byla období, kdy jsme k sobě měli blíž, pak také i dost daleko…A teď je naše přátelská báze asi nejpevnější. V létě loňského roku se odehrál pro mě velmi sympatický moment, kdy mě současný organizační lídr CC Zdeněk Svoboda zavolal s nabídkou, zda-li bychom s BL nevystoupil spolu s nimi a XIII. stoletím na Gothic Theatre v Žatci. Dále se Zdeněk zeptal, zda už mám programově uzavřenou Magickou noc, že kdyby ne, tak by CARPATIA na akci ráda zahrála. Pak padla i informace, že zařazení do programu festivalu by bylo bez jakýchkoliv podmínek. Upřímně říkám, že jsem přemýšlel o jiných kapelách, ale mě tento přístup byl velmi sympatický. A já mám rád, když se věci skládají do sebe i symbolicky a získávají tím takový vyšší smysl. Takže tenhle sympatický, skromný telefon od Zdeňka mě přivedl na myšlenku další spolupráce mezi našimi soubory, kterou Zdeněk vlastně sám rozehrál. Gothic Theatre ukázal, že je to fanouškům po chuti. A já za sebe dodám, že mně i nová tvorba kapely sedí a s chutí si jejich „Alchymistův grál“ poslechnu. A i s dalšími členy karpatského ansámblu mám fajn vztah. A jsem za to rád. 

Magická noc trubadúrů není jen o kapelách, souvisí s ní zajímavý doprovodný program. Pojďme si to projít postupně a ke každému souboru nebo jedinci doplň, v čem spočívá jejich specifikum, díky kterému se na soupisku dostal.

Taneční skupina Naděje
Kralupská taneční skupina. Nechyběla na žádném z předchozích ročníků a vždy si pod vedením Veroniky Novákové připravila něco speciálního, co diváky nadchlo. I letos bude stát jejich vystoupení za to!

Pavel Kohn
Písničkář, kterého mi na exilový ročník Magické noci trubadúrů 2019, která byla věnovaná Karlu Krylovi, doporučil předseda Klubu KK Vojtěch Klimt, jako jednoho z nejlepších interpretů Krylovy tvorby. A byla to bomba! S Pavlem jsme si sedli a jeho atmosféra Noci tak ohromila, že mi řekl, že až budu připravovat něco dalšího, a budu mít zájem, že určitě přijede. Tak jsem Pavlovi zavolal a on dorazí i do Kralup. Těžko se to popisuje slovy, to musíte slyšet. Pavel má i svou tvorbu a domluvili jsme se, že v Kralupech pokřtíme jeho nové album.

Urbex team Kralupy 
Kralupští vynikající fotografové, kteří opravdu umí. Domluvili jsme se, že na letošním ročníku Magické noci se odehraje jejich výstavní derniéra. Team rozbily rodinné povinnosti i změna míst bydliště. Ale velké rozlučkové AVE bude stát za to zažít! Jejich fotky vzbuzují velký zájem návštěvníků festivalu.

Manon Black
Alternativní módní návrhářka, která má svůj extravagantní módní salón v Českých Budějovicích. Na Magické představí některé své kolekce formou módní přehlídky. Můžete se těšit na Obsessive fashion show!

Kateřina Krejčová
Káťa je tvář BRATRSKÉHO alba „Clamare“, nafotila s námi celý fotopříběh bookletu, z kterého vzešel i hlavní grafický prvek pro prezentaci pátého ročníku Magické noci trubadúrů. Katka bude na festivalu vystupovat ve více rolích.

Václav Cílek
Spisovatel Václav Cílek je patronem celého festivalu, v rámci bonusového programu (registrace přes email bratrstvoluny@seznam.cz) bude mít tematickou přednášku „Co se děje se světem“, a svůj prostor dostane i v hlavním programovém bloku.

Petr Korál
Petr to s Magickou v roli moderátora festivalu táhne od prvního ročníku. Je nedílnou součástí celé magické produkce a svou erudovaností je opravdu skvělým průvodcem trubadúrských Nocí. 

Z uvedených je nejzajímavější účast Václava Cílka. Jak se stalo, že jste se dali dohromady?

Pana Cílka jsem oslovil s nabídkou role kmotra našeho (BRATRSTVO LUNY) posledního studiového alba „Clamare“. Od počátku jsem věděl, že tento člověk, který patří mezi mé nejoblíbenější tuzemské spisovatele, by byl tím nejpovolanějším člověkem, který by mohl „Clamare“ požehnat. Například text písně „Pochod stromů“ má přímý inspirační impuls v Cílkově eseji Když stromy pochodují z knihy Dýchat s ptáky. Celé naše album jsem zastřešil autorskou myšlenkou: „Jen jediná koruna je hodna absolutní úcty, koruna stromu.“ Pana Cílka náš přístup k alternativní kultuře zaujal, vše zvážil a roli kmotra přijal. Od té doby jsme v pravidelném kontaktu, realizovali jsme spolu i nějaké další tvůrčí výstupy (v pátém čísle novin Trubadúr je najdete na čtyřech stranách). A je mi obrovskou ctí, že po účasti na Gothic Theatre si s námi dark indie dýchánek pan Cílek s manželkou Evou užije i v Kralupech, kde navíc v programu Magické noci trubadúrů zanechá i svou laskavě intelektuální stopu. 

K Magické noci opět vycházejí speciální noviny nazvané Trubadúr. I o nich se ví, že jsou psány s entuziasmem a že mají neotřelý design připomínající staré časy… Co bys řekl k obsahu? Objeví se v nich nějaké exkluzivní informace, které dosud nikde nezazněly? 

Samozřejmě! Mohu prozradit, že 2/3 třítisícového nákladu už jsou mezi fanoušky. Ohlasy jsou úžasné. Pátý Trubadúr přináší původní autorské rozhovory s Petrem Korálem, Veronikou Seidlovou (CARPATIA CASTLE), Voidem (UNDERTHESKIN), Robinem Jánošem (KaSS Vltava), Václavem Cílkem; nechybí další články o dalších vystupujících, reportáž z putování za menhiry s panem Cílkem. Ozdobou čísla je Abeceda Petra Štěpána, kterou jsem věnoval Petrovi k jeho 60. narozeninám. Z textu byl nadšený, což dokládá i jeho vyjádření, které jsem s jeho souhlasem zařadil do anotace textu. Nechybí ani stránka speciálních gratulací od osobností rockové scény. O noviny Trubadúr si můžete napsat na email bratrstvoluny@seznam.cz (noviny jsou zdarma, platí se pouze poštovné). Nebo na festivalovém webu www.magickanoc.cz jsou v sekci Trubadúr uvedena místa, kde se noviny rozdávají. 

A nezazněly ještě nějaké informace, jež by zaznít měly? Aneb slovo na závěr… 

Johane, děkuji za prostor a možnost prezentovat festival na vašem webu. Slovo na závěr? Přijeďte do Kralup nad Vltavou užít si dva roky připravovaný Magický večer. 

www.magickanoc.cz


Zveřejněno: 14. 10. 2022
Přečteno:
1153 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 10. 2022 19:37 napsal/a noc
Super článek, začínám přemýšlet nad cestou do Kralup.