Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2022, Pasażer & Campary / hardcore punk / Polsko

Ti, kteří mají v hlavě databanku s názvy kapel, si zřejmě vybaví tuzemské seskupení EYE FOR AN EYE, jehož počin jsme kdysi na Fobii recenzovali. Nicméně našinci se kolem roku 2018 odmlčeli, respektive část kapely pokračuje pod názvem GUAPA FEA. Ale známý slogan zřejmě nepadl do oka jen tuzemským vyznavačům grunge a alternativního rocku, ale i polským vyznavačům punku a HC, kteří se tak pojmenovali před pětadvaceti roky! Letos tedy slaví půlkulaté narozeniny a k nim si nadělili nové album, které vyšlo nejen na CD, ale i na vinylu.

EYE FOR AN EYE patří k předním zástupcům polské HC/punkové scény, mají na kontě několik alb i neřadových zářezů, na čas hráli pod názvem L.A.S.T., ale tohle intermezzo nemělo dlouhého trvání a EYE FOR AN EYE se vrátili k původnímu názvu. Ten je sice v angličtině, ale v textech zní polština, převážně z ženského hrdla. V čele kapely stojí charismatická Anna Świstak, která recituje, zpívá, křičí, řve… záleží, jestli se hraje v punkrockovém, nebo HC duchu, čím ostřejší muzika, tím agresivnější zpěv. Sem tam se přidávají pánové, většinou v refrénech, ale dáma na sebe logicky strhává největší pozornost. 

Což je povrchní pohled při prvním poslechu, ty další pak postupně odkrývají, že nejen zpěv je na kapele zajímavý, ale že muzika není jen obyčejný žánrový mix, respektive kromě onoho punku & HC se objevují i různá zpestření a kapela se snaží různě lavírovat. Většinou změnami rychlosti; v řadě písní se střídají rychlejší pasáže s volnějšími, což platí hned o první skladbě „Rzecz o banalności zła“, která zpočátku tradičně tepe v HC rytmech, ale po chvíli se směřuje k rockovým obzorům, což EYE FOR AN EYE nečiní problémy, naopak song nabírá na naléhavosti (která mu nechybí od začátku). V podobném duchu se odvíjí i druhá „Śpij śpij Maleńka“, ve které po takřka metalově nabroušených kytarách a několika výkřicích následuje krátký marš a po něm odlehčení, v němž hrají prim rockově znějící kytary, rytmika se stáhne a je tu emo, které ale nesklouzává k lacinosti. Po téhle náloži emocí následuje přímočará jízda, která zpočátku působí až primitivně, což nemyslím pejorativně, prostě se jede klasický rychlý punk a zapojuje se mužský hlas hosta Roberta Matery (DEZERTER). Ale EYE FOR AN EYE nejsou klasický hardcore punk, byť si v tomto rybníčku zaplavali, „Katechizm“ vrací na scénu variabilní muziku, která má silný hitový potenciál, ale zároveň je nabroušená, nejen v hudební, ale i v textové rovině; tady je motivem diskriminace žen, v dalších textech pak dojde na typická punková témata, tzn. ekologie (viz klip k Bankiet“), digitalizace, násilí, nenávist, zlo.

Obecně se dá říci, že co skladba, to nějaká zajímavá pasáž, dáma a pánové svou tvorbu neustále nějak zpestřují, překračují punk a HC mantinely, a to na různé strany, tu metalovou nevyjímaje (ostatně v klipu ke skladbě „Bankiet“ má na sobě jeden člen mikinu BATHORY). Nejen kvůli metalovým náznakům mě baví polský kvintet poslouchat, k dobrému dojmu z alba určitě přispívá i rozumná stopáž skladeb (v průměru 2 minuty) i alba (22 minut). Vymyká se poslední „Hope“, jediná v angličtině („Hate“ je navzdory názvu opatřena textem v polštině), která trvá přes tři minuty a která ony mantinely opustila zcela a odvíjí se v ryze rockovém duchu – písnička je velmi silná, uhrančivá, a nemuseli by se za ni stydět rockoví velikáni (při prvním poslechu jsem si říkal, že to nejspíš bude nějaký cover, ale v bookletu nic takového uvedeno není, takže snad jde o autorskou věc kapely). Text je ale převzatý určitě, autorkou slov je americká básnířka Emily Dickinsonová. 

Nahrávka disponuje kvalitním zvukem, všechny nástroje zní přirozeně, velmi pěkně je identifikovatelná baskytara (basák navíc místy dostává velký prostor, zejména v „Katechizm“ exceluje). Hezky zpracovaný obal obsahuje veškeré potřebné informace týkající se nahrávky, texty v originále i anglické překlady, řadu koncertních fotografií, vše má řád, ale zároveň ctí punkové zákony. Digipack má šest stran, booklet šestnáct, poctivá práce.

Seznam skladeb:

  1. Rzecz o banalności zła
  2. Śpij śpij Maleńka
  3. Bankiet
  4. Katechizm
  5. Teraz
  6. Odklejeni
  7. Hate
  8. Choroba świata
  9. Cyfrowa ja
  10. Hope

Čas: 22:01

Sestava:

  • Anna Świstak – wokal
  • Rafał Wiśniewski – perkusja, chórki
  • Damian Fliś – bas, chórki
  • Adam Kotzian – gitara, chórki
  • Tomasz Świstak – gitara, chórki

Hosté:

  • Tymon Kotzian – chórki
  • Robert Matera – wokal (3)

Facebook
YouTube

http://pasazer.pl
distribuce PHR

 


Zveřejněno: 29. 10. 2022
Přečteno:
706 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář