Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2022, Lavadome Productions / death metal / Česko

Zapeklitou to situací se stává pro mě tahle recenze na aktuální fošnu našinců HEAVING EARTH. Album „Darkness of God“ mám doma od květnového vydání, ale stále nejsem schopný se prokousat všemi těmi vrstvami, které tahle téměř padesátiminutová nálož nabízí. Zkoušel jsem si desku do hlavy tzv. narvat, dával jí pauzu a znovu se k ní vracel, poslouchal jsem ji od začátku, od prostředka, rozděloval si ji na třetiny a výsledek je stále stejný – průnik do nitra se nedostavil. Na druhou stranu ale nemohu říct, že by nastalo nějaké zásadní nepochopení.

Je tu nová deska kapely, kdy od posledního mistrovského díla „Denouncing the Holy Throne“ uběhlo dlouhatánských sedm let, k tomu úplně překopaná sestava... to vše kladlo mnoho otázek. Z úspěšné party zůstal pouze kytarista a logicky hlavní mozek Tomáš Halama, který jak je slyšitelné a viditelné, přistoupil k novému materiálu s nemalými ambicemi a rozhodně se nedá říct, že by něco podcenil. Naopak. Chuť kapele podat metalovému světu kvalitní dílo bez kompromisů je věc, kterou cením. Důkazem je fakt, že desku nabubnoval Ital Giulio Galati hrající v mnoha kapelách, mj. V HIDEOUS DIVINITY. Už jen z tohoto faktu lze vycítit, že ambice a chuť do nahrávky investovat nejen čas kapele nechybí. Ty nescházely ani v minulosti viz. turné po boku IMMOLATION a MARDUK.

Kromě bubenické stoličky, kterou roky v kapele zahříval Jirka Zajíc (tímto je asi jasné, proč musel Tomáš Halama lovit v zahraničních vodách), je podstatnou změnou post zpěváka. Tady pro mě bylo prvotním překvapením angažováním Marka Štembery, známého především z postu kytaristy (BRUTALLY DECEASED). Jak ale Marek ukázal ve skvělých SOMNIATE, ani hrubý growl mu není cizí. A i když naskočil po ceněném Žlababovi, což není snadné, své role se chopil úspěšně, ve vokálu problém nevidím.

Problémem se pro mě stává poslechnout celou desku v kuse, navnímat ji, užít si ji. Těch necelých padesát minut je strašně moc. Pro tenhle styl hudby mi přijde takováto stopáž dlouhá. Ano, v podobném stylu nejsou HEAVING EARTH výjimkou, těch dlouhých desek se točí spousta a chápu, že pro kapelu není snadné se zbavovat složených věcí, ale… Jde o to, že struktura skladeb je oproti předchůdci ještě složitější a své plody přináší s mnoha a mnoha poslechy, pokud tedy nejste vyloženě milovníci podobných složitostí, kteří se chytají hned. Hrubě řečeno. HEAVING EARTH se vymanili z vlivů MORBID ANGEL a IMMOLATION a posunuli se do vod GORGUTS, ULCERATE a podobných spolků. Každopádně i v tomto posunu jsou silní v kramflecích a znějí světově. Napomáhá tomu i skvělý zvuk, který se v dnešní době jen tak neslyší. Oproti většině desek musíte otočit kolečkem volume o dost více doprava. Naschvál si pusťte obě poslední nahrávky kapely po sobě, ten rozdíl ve zvuku je až neuvěřitelný. Nová nahrávka má tak správnou dynamiku, která přispívá k dobrému dojmu, což je potěšující a je na tom krásně vidět, jak si dala kapela záležet.

„Darkness of God“ je album, které přináší velké množství nápadů. Nespočet silných riffů, vyhrávek, sól, technických vychytávek… Kolikrát zaslechnete xkrát navrstvené kytary, že jde hlava kolem. Po řemeslné stránce a technické úrovni není co vyčítat. Objevuju tady pasáže, za které by 80 % kapel hrajících death metal dalo ledvinu, ale zároveň se stále nemůžu naladit a vytáhnout třeba jen jednu věc, u které bych řekl, že je to skladba podle mého gusta od první do poslední vteřiny. Ať si pustíte jakoukoliv z devíti věcí, naleznete v ní skvělé momenty, pasáže velmi dobré, ale občas je těch stop, změn a sól tolik, že jde hlava kolem a já se ztratím.

Ani po tak dlouhé době od vydání nejsem schopen celou desku plnohodnotně ocenit, zároveň ale jasně slyším, že je za ní hromada práce. Je možné, že v mých uších ještě potřebuje album stále dozrávat, nebo už jen třeba hledám něco, co já jako posluchač v tomto stylu už nejsem ani schopen najít, natož ocenit.

Seznam skladeb:

  1. Violent Gospels (Ordination of the Holy Trinity)   
  2. Crossing the Great Divide (Prayer to a Crumbling Shrine)   
  3. Apologetics (Of Failure and Fall)
  4. Forever Deceiving Dismal Gods
  5. Cardinal Sin   
  6. The Lord’s Lamentations
  7. Earthly Kingdom of God in Ruins
  8. Flesh-Ridden Providence
  9. Woeful Redemption        

Čas: 49:20

Sestava:

  • Tomáš Halama - kytara
  • Martin Meyer - kytara
  • Marek Štembera - vokál
  • Tomáš Ledvina - basa
  • Giulio Galati - bicí

Bandcamp


Zveřejněno: 26. 09. 2022
Přečteno:
1314 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 09. 2022 23:05 napsal/a Mičl
Vocal
Nesouhlasím. Zpěv sám o sobě je objektivně velice dobrý - frázování je excelentní, i barva hlasu se do hudby opravdu hodí. Možná je sporný sound vokálu v nahrávce jako takové - jinak smíchat a přidat volume a všechno by to rozbilo. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že muzika Heaving Earth není o vokálu, ale měla by se vnímat jako celek. Možná je i záměr, že vokál je v nahrávce lehce potlačen, protože má být součástí celku. Já mám pořád asi nejradši první album, ale každopádně - Heaving Earth jsou borci, který jinak v Česku těžko pohledáš!
27. 09. 2022 10:40 napsal/a Demon
Vocal
Prostě ve zpěvu nejsou výrazné momenty které by si člověk zapamatoval .skladby jsou si pak podobné nemá to sílu a charisma .za mne krok vedle s angažováním tohoto kytaristy na postu zpěváka.
27. 09. 2022 10:19 napsal/a Demon
Vocal
Ten zpěv je strašně slabí nevýrazný je to bída.jinak hudebně dobrý i když starší věci jsou mě bližší.
26. 09. 2022 07:10 napsal/a Jirka D.
Jsem moc rád, že pojem "dynamika" se postupně začíná hnízdit v hlavách a uších dalších lidí :) A ano, Heaving Earth se v tomto ohledu posunuli hodně a je to velmi dobrá zpráva pro všechny. Jinak to s novou deskou HE mám úplně stejně - nemůžu se do ní úplně dostat, je na mě až moc přetechnizovaná, komplikovaná a při své délce vlastně docela únavná. Paradoxní na tom je, že minimálně v CZ kontextu nemá současná forma HE obdoby a na nic podobného tady není možné narazit ani z dálky.