Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD/LP/*MC 2020, Lavadome Productions, *Cloven Hoof / black/death/(doom) metal / Česko

Zdá se, že nad tuzemskou kotlinou zazářila nová kometa. A není to sen, i když to vlastně SEN je – SOMNIATE. Kvinteto muzikantů známých z celé řady kapel (BRUTALLY DECEASED, ET MORIEMUR, SELF-HATRED, HEAVING EARTH, MALLEPHYR, FEEBLE MINDED, SÓL) se vypravilo do Francie, aby tam nasálo atmosféru alb AOSOTH, VI, TEMPLE OF BAAL a dalších potemníků, kteří před pár roky budili zaslouženou pozornost. 

Zaslouženou pozornost budí i debut realizovaný pod patronátem Lavadome Productions. Kromě respektované značky je nespornou výhodou labelu mezinárodní distribuce, která by mohla dostat SOMNIATE „do světa“. Ostatně „The Meyrinkian Slumber“ taky nezní česky, naopak, kdybych netušil, kdo za nahrávkou stojí a někdo mi ji jen tak pustil, určitě bych netipoval tuzemskou kapelu. Pokud jsem výše zmínil nějaké možné zdroje inspirace, musím rychle dodat, že našinci na to jdou trochu jinak. Nelibují si v totálním nihilismu, ubíjející temnotě, zmaru a dekadenci, ale často tu černotu se smrtícím feelingem neváhají osvěžit polohami takřka majestátními.

Nicméně první, co na sebe poutá pozornost, je neblackový vokál. Zdeněk neskřehotá, nekrákorá ani neječí, ale zvláštním způsobem řve, snad jako kdyby měl angínu. Zpočátku jsem si na jeho výraz musel zvykat, ale brzy bylo překvapení vystřídáno souhlasným přijetím, k muzice jeho projev pasuje a navíc je originální. Hudba na pozornost taky nenechá čekat; myslím, že se povedlo trefit prakticky vše. Overtura v rámci první skladby je tak akorát dlouhá, doomový rozjez rovněž, a rychle jsme u blackového nájezdu s bzučícími kytarami a tepajícími bubny. „Včelín“ taky netrvá věčně, překlápí se v syrovou spíše deathovou pasáž a ta v již zmíněnou majestátní melodii. Na jednu skladbu je toho až až, ale pořád toho hraní si s náladami nemají pánové dost, nasazují variantu minimalismus a řev (ten samozřejmě nechybí ani v předchozích motivech) a pak střídají v rychlém sledu kvílivé a devastující plochy. Bicí tady jedou rovinu jako sbíječka (jinde jsou mnohem kreativnější), ostatně jejich zvuk mi přijde (určitě záměrně) syntetický, nebo jak jej lépe popsat. 

Těch zvláštností a pro kapelu signifikantních záležitostí je na „The Meyrinkian Slumber“ tedy víc, a určitě k nim patří zvuk jako celek. Pro někoho možná málo odpudivý, ale mně ta čitelnost s jen lehkým oparem špíny vyhovuje. Je pod ní podepsáno duo Honza Kapák & BST (THE ORDER OF APOLLYON, VI, ex-AOSOTH ad.), přičemž v Hellsoundu proběhly náběry a ve Francii mix a mastering. 

Co mě trochu mrzí, je, že se nedokáži popasovat s textovým konceptem. Ze dvou důvodů – a v obou případech moje chyba a moje smůla. Tím prvním je neznalost literární předlohy, kterou je román Golem od Gustava Meyrinka, spisovatele působícího v Praze a píšícího německy; Golem vyšel knižně v roce 1915 a je považován za autorovo vrcholné dílo. Druhým důvodem je má chatrná angličtina.

Nedokáži tedy vnímat texty, jen hudbu a barvu hlasu. A i to mi ke štěstí stačí. I na té půlhodině a kousku se toho děje tolik, že jiným interpretům by to vystačilo na tři alba. V podstatě nenacházím nic, co by bylo navíc, nic, co by mně přišlo nepatřičné či nepovedené. Jistě, někde je to víceméně o tom nářezu – „Rephaim“ budiž důkazem, ale zároveň popřením. (úsměv) Ony totiž z marastu postupně vylezou nenápadné melodie, nápadnější pak zpestřují následující „In Bone Incorruptible“, která je v tomto směru mým favoritem. Nechybí v ní neurvalosti, ale melodie a vyhrávky jsou tím, co poutá pozornost – a právem. Když se z marastu vynoří kvílivé kytary, je to jako pohlazení po zčernalé duši, potěší i krátké zadoomané vsuvky, SOMNIATE prostě dělají interesantní muziku, která se nepodbízí, ale ani nevyhýbá čistějším a vstřícnějším pasážím. Dojde i na vybrnkávání (zasněný úvod „A Penitentiary Triptych“), které ale záhy dostává pořádně na frak jedním atakem hrubosti za druhým. Závěrečný song pak načíná epická pasáž (opět náznak doomu, ale skutečně jen náznak, proto v záhlaví zůstává doom v závorce), na níž navazují pokroucené harmonie a rytmické zběsilosti, k tomu vokál chořejší než v předchozích položkách; tady se odvíjí temný děj, který ale v optimálním okamžiku odlehčí nevtíravá proluka s nepřeslechnutelnou baskytarou. 

S hudbou i předlohou souzní obal, graficky čistý, s rozumným množstvím magických (nebo jakých) symbolů, pěkným logem. Booklet obsahuje texty, staře vypadající urbanistické fotky, civilní fotku kapely a základní info, vše má řád, jediné, co „uteklo“, jsou dvě jména v sestavě tenčím písmem než ta ostatní. CD je uloženo v plastové krabičce, na které je navlečený přebal ve stříbrné barvě, což dává albu honosný ráz… 

Seznam skladeb:

  1. The Sleepless Stone
  2. Rephaim
  3. In Bone Incorruptible
  4. A Penitentiary Triptych
  5. Of Fragrance and Light

Čas: 32:02

Sestava:

  • Zdeněk Klekner – vocals
  • Marek Štembera – guitars, vocals
  • Aleš Vilingr – guitars
  • Adam Kulich – bass
  • Tomáš Mařík – drums

www.somniate.net
Facebook
Bandcamp

Lavadome Facebook
Lavadome Bandcamp

 


Zveřejněno: 20. 07. 2020
Přečteno:
2521 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 08. 2020 16:26 napsal/a Dejv
Nevím no...
Ono je to mooc hezky udělaná muzika,všechno to solidně šlape,zvuk paráda ale kde je nějaký nápad nebo zabijácká vyhrávka která posadí na prdel a běhá s ní mráz po zádech.Tohle tam prostě není jen standartní postupy které byly zahrány u x kapel dávno před Meyrinkian Slumber.Škoda snad na příští desce..?Budu doufat...
23. 07. 2020 19:51 napsal/a Peťan
Somniate
Tohle mě dost baví, jsem zvědav naživo :) Nahrávku jsem si pořídil, uvidíme kam to Somniate dotáhnou. Jasný adept na další tuzemský vývozní artikl :)
21. 07. 2020 21:06 napsal/a Čert
Souhlas, povedená deska, Mařík sešívá zase jak ho.... a zvuk bicích mi nepřijde vůbec syntetický. "Angína" emo core vokál je super. Kytarové postupy taktéž. Za jednu nohu pověšená postavička mi připomněla film Devátá brána. Velká spokojenost