Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP 2022, PHR Records / alternativní rock pro děti / Česko

Alternativní rock pro děti. Možná zní tohle spojení poněkud podezřele, ale proč děti oblbovat jenom přihlouplými rýmovačkami za doprovodu sterilní syntezátorové hudby? Časy, kdy Dáda Patrasová vládla pokojíčkům předškolních dítek, jsou dávno pryč, v posledních letech se do kurzu dostaly povedenější projekty typu BOMBARĎÁK, KAŠPÁREK V ROHLÍKU nebo „Mámo, táto v komoře je krockodýl“. Do této společnosti se před časem přidali i UŽ JSME DOMA, kteří v roce 2019 nahráli třináct písniček, které „vznikly rozvinutím drobných hudebních motivů složených původně pro druhou řadu populárních večerníčků Krysáci“ (UŽ JSME DOMA nahráli k animovanému seriálu hudbu, kterou složil Miroslav Wanek).

Seriál měl TV premiéru v roce 2009, o nějaký rok později vznikly zmíněné písně a představení pro děti a ještě o něco později, v roce 2014, došlo ke spojení UŽ JSME DOMA s divadlem Buchty a loutky, „čímž se jednak kapele uvolnily ruce pro mnohem svobodnější hraní a jednak toto velice zkušené divadlo přineslo do představení mnohanásobně větší imaginaci, hravost a ,podívanou‘, takže děti mohou nejen tančit a zpívat, ale i komunikovat s moderátorem, zažít spousty obrazových dobrodružství, díky kamerám na hlavách herců se dívat na loutky velmi zblízka a nebo se nechat unášet laserovými efekty.“ Buchty a loutky sice na albu slyšet nejsou, ale objevují se ve velkoryse pojatých bookletech – více o výtvarné stránce kompletu v příslušném odstavci.

Ale zpět do roku 2019, tehdy se k UŽ JSME DOMA přidal akordeonista Michal Mihok (PRVNÍ HOŘE, …) a ve studiích Indies a Zdravý Zvuk bylo nahráno album „Pět ran do čepice“ (s podtitulem „Písně krysáků“). A kdo zná uvedený seriál, určitě si vzpomene, že epizody série číslo dvě se jmenují podobně jako songy na albu a že v seriálu se hojně zpívalo. Podrobnější sonda do televizní řady, poslech kolekce a pohled do obalu pak odhalí, že ony „drobné hudební motivy“ až tak drobné nejsou, hlavně texty jsou často použity celé, ale zároveň došlo k jejich rozšíření, případně úpravám. 

Jak je patrné z názvů skladeb, jsou hrdiny textů různí živočichové, kteří v ich-formě popisují své životní peripetie, samozřejmě většinou s nadhledem, humorem, ale nechybí ani hořekování osamělého pavouka nebo posmutnělé přemítání ropuchy toužící po překrásném žabákovi. Texty jsou napsané zručně, Míra Wanek by vyložené hlouposti do světa nepustil, ani když se jedná o písně určené primárně dětem. Těm menším asi řada souvislostí uteče, budou reagovat spíše na ta jednodušší spojení, slogany a refrény, větší už, pokud budou přemýšlet, objeví různé přesahy a dospělí (pokud budou přemýšlet) samozřejmě další rozměry živočišného života. 

Hudební rovina je logicky, při uvědomění si, kdo za ní stojí, košatá a žánrově pestrá. Z některých skladeb sálá typická práce UŽ JSME DOMA, z jiných pak sázka na jednoduchost (nikoliv prostoduchost); v některých hraje prim jen hrstka nástrojů, v dalších se naopak instrumenty nešetří. Úvodní „Ježek Pančoška“ patří do kategorie pomalejších a minimalistických věcí, takže při prvním poslechu mi přišlo, že tohle bude pro děti málo veselé, že ti malí syčáci mají radši něco svižnějšího. Podobné pocity jsem měl na začátku „Slepýše Ivana“, v němž se objevují orientální motivy a melodramatická pasáž, po níž přichází punková rozvernost, při které „už jsme doma“, tohle je ta muzika, která může rozdovádět nejen potomky, ale i rodiče či prarodiče. Ale ti větší ocení hlavně slovní hříčky ze slepýší hlavičky (top je hroznýš, který tvrdí: „Syk syk syk / byl bych dobrý nákrčník“). Tupa tupa, nebo chcete-li umca umca rytmy vládnou v písni „Ropucha Dáša“, ve které se snoubí typická práce kapely s netypickou dechovkou. A tak bych mohl pokračovat, co song, to něco jiného, tu se objeví akustická kytara a zvolní, tu se navodí strašidelná atmosféra, když je hrdinou netopýr, tu hraje prim akordeon („Stonožka Viktorie“), většinou se hraje na veselou notu, „Ještěrka Karla“ působí skoro jako hudba z nějaké rozverné pohádky. „Holub Emil“ je logicky velký cestovatel, logicky tedy v textu zazní řada zeměpisných názvů a v hudbě nějaká ta exotika, zejména v podání etnického bicího nástroje, ale taky ve vokální rovině. Zpěvy jsou na desce obecně variabilní, což je dáno i tím, že se k mikrofonu staví skoro všichni protagonisté a hlasy různě ohýbají, často do excentrické či parodické polohy. Někdy mám i u zpěvů pocit, že to na menší děti bude příliš divné, ale možná drobotinu podceňuju… Každopádně jako celek zní „Pět ran do čepice“ neotřele, svěže a potěší nejen malé posluchače, ale i ty větší a největší. Fanoušci UŽ JSME DOMA mohou po albu sáhnout bez obav, to, co mají u kapely rádi, najdou i tady.

A navíc… balení. To je něco tak nádherného, že je třeba nikoliv minut, ale hodin na to, aby si jeden všechno pořádně prohlédl, přečetl a vstřebal. Booklety mají celkem osmdesát stran! Takže přebal musí mít dost místa, aby se do něj všechno vešlo, hřbet tudíž měří sedm milimetrů; uvnitř je černá deska a pět bookletů v pěti jazycích – vedle u UŽ JSME DOMA obvyklé češtiny, polštiny, angličtiny a francouzštiny nechybí ani norština, protože se představení hrálo i norským dětem. A co víc, každý booklet má jinou grafickou podobu – nešlo se cestou jeden mustr a v něm slova a noty (ano, ke každé písničce jsou k dispozici i noty), ale co brožura, to originál. A nejen to, vedle textů a not se objevují fotografie z představení a taky spousta vtipných obrázků a koláží, které stojí za opravdu pozorné nastudování. Při něm se dá najít i taková vtipná záležitost, jako jsou hrátky s názvem skladby o holubovi; zatímco pro české publikum se jmenuje Emil, pro polské Nowak, pro anglické Livingstone, pro francouzské Cousteau a pro norské Heyerdahl. Deska tak získává přidanou hodnotu komplexního hudebního a výtvarného díla, které představuje krásný artefakt, za který je nutné PHR Records velebit.

Pozn. Nahrávka poprvé vyšla v roce 2019 na CD u Indies.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Ježek Pančoška
  2. Slepýš Ivan
  3. Ropucha Dáša
  4. Rak Vincent
  5. Netopýr Florián
  6. Zlatohlávek Záhoř
  • Strana B
  1. Ještěrka Karla
  2. Holub Emil
  3. Červotoč Artur
  4. Pavouk Pech
  5. Kocour Bruno
  6. Stonožka Viktorie
  7. Dvě Krysy

Čas: cca 46 min.

Sestavy:

UŽ JSME DOMA

  • Miroslav Wanek – zpěv, španělka, el. kytara, piano, flexaton, shaker vajíčko, prkénko na maso, palička, vařečky, hrnce, příbory, brousek, samply, ruchy
  • Adam Tomášek – trubka, zpěv, melodika, altová flétna
  • Josef Červinka – basové kytary, zpěv
  • Vojtěch Bořil – bicí
  • Michal Mihok – akrodeon, zpěv

BUCHTY A LOUTKY 

  • Vítek Brukner
  • Zuzana Bruknerová
  • Marek Bečka
  • Lukáš Valiska

+ řada hostů

www.uzjsmedoma.com
Bandcamp
Facebook

www.phr.cz


Zveřejněno: 27. 09. 2022
Přečteno:
513 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář