Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Nová krev staré školy - představuje se německá deathmetalová kapela, která zanedlouho vystoupí v Praze.

ASCHENVATER zvedají prapor old school death metalu čím dál výše. Inspirace mladých Němců je zřejmá, ale jejich přístup dodává stylu tolik potřebnou originalitu a svěžest. Pojmenovali se podle „otce všeho popela“ a mají tím na mysli samozřejmě popel vzniklý během válečných masakrů. Zvuk ASCHENVATER tomu odpovídá. Jejich první nahrávka sklidila ve světě velmi pozitivní reakce, jejich koncerty oplývají živelností a tahem, jak se ostatně můžete přesvědčit 7. 10. v pražském Underdogs’, kde zahrají společně s MOORAH, OUTWARD a AUTUMN COLD.

Na otázky odpovídal zpěvák Oliver (na fotce druhý zprava) a kytarista Marko (uprostřed).

Jak hodnotíš tento post-covidový rok z hudebního hlediska? Jaké jsou vaše úspěchy, na které jsi nejvíce hrdý?

Oliver: Je to pro nás skvělé období, protože jsme konečně doplnili sestavu kapely. Dostáváme nabídky na koncerty s většími kapelami, jako jsou UNEARTH, nebo na hraní na festivalech. Tohle nám ukazuje, že se lidem naše hudba líbí, a na to jsme velmi hrdí.

Vaše debutové album Landungsfeldmassaker je venku zhruba rok. Co chystáte nového?

Marko: 26. 8. jsme vydali novou píseň s názvem „Join the massacre“. Skladba je poctou nejikoničtějšímu kytarovému pedálu v metalu: Boss HM-2. Také jsme k ní natočili videoklip, kde můžete vidět, proč je tolik metalistů posedlých „tónem motorové pily“.

Oliver: Kromě toho usilovně pracujeme na další dlouhohrající desce. Koncept bude podobný našemu prvnímu EP, což znamená, že bude vyprávět příběh z celkového konfliktu Horus Heresy. Zatímco „Landungsfeldmassaker“ odráží začátek, nadcházející album bude zachycovat konec této titánské války. Světy budou hořet a armády budou rozdrceny na prach.

Co je vaší hudební inspirací? Slyším v ní některé prvky BOLT THROWER a ASPHYX…

Marko: Máš naprostou pravdu. Obě kapely na nás měly velký vliv. Neznějí tak vybroušeně a dokonale, jak tomu bohužel často bývá při poslechu moderní deathmetalové kapely v dnešní době. Je to syrovější a ostřejší a to se nám prostě líbí. Ale je v tom i spousta dalších vlivů, které pramení z osobních preferencí každého z nás pro různé žánry. Třeba zvuk Boss HM-2 od švédských deathmetalových kapel ENTOMBED nebo např. DISMEMBER. A jsou tu i novější kapely, které stojí za to vyzkoušet, jako PHRENELITH, DEAD CONGREGATION a ENGULFED.

Vaše texty a výtvarná díla vycházejí ze světa stolní hry Warhammer 40.000. Jak se jste na tento nápad přišli?

Oliver: Jsem velkým fanouškem světa stolní hry Warhammer 40k. Pozadí tohoto světa je mým hlavním zdrojem inspirace. Jedním z hlavních principů je: „V temné budoucnosti 41. tisíciletí není mír. Existuje pouze válka a smích šílených bohů.“ Na jedné straně je lidstvo na vrcholu své síly prostřednictvím neuvěřitelného technologického pokroku, genetických manipulací a znalostí. Ale na druhé straně se také stalo zcela zabrzděným dogmaty a vírou v jediného boha. 1000 duší musí být každý den obětováno, aby se bůh udržel při životě. Lidstvo vidí, že je ohroženo nesčetnými mimozemskými národy. A uvnitř číhají zrádci a mutanti, kteří se zakousli do kosti, aby lidstvo zničili.
Skutečný příběh EP „Landungsfeldmassaker“ se však odehrává v minulosti, 10 000 let před touto dobou, kde se vše zdá být mnohem pozitivnější, dokud nedojde k událostem Horusova kacířství (Horus Heresy). 

Hledáte nějaké paralely mezi 21. stoletím na matičce Zemi a světem Warhammeru?

Oliver: No, abych to řekl trochu přehnaně, jsme na cestě do temného věku. To, jak lidstvo zachází s vlastním žitím, je zvrácené. Vyhlazujeme a ničíme, jako by neexistoval zítřek, jako bychom ani nechtěli přežít. Kdyby každý udělal „krok stranou“ a podíval se na to, co vlastně děláme, myslím, že by to možná leckoho změnilo. Ale to bychom museli všichni zpytovat sami sebe, a to lidstvo nikdy nedělalo. Raději jít proti zdi oštěpů, než si přiznat, že jsme udělali chybu.
Podobně je to i ve 40k univerzu. Planety jsou vykořisťovány k nepoznání, a když je všechno vytěženo, hledají se další zdroje. Druh sice existuje dál, ale umírá na neustálý vnitřní rozklad.

Zpíváš německy, což není obvyklé ani u německých metalových kapel a musím uznat, že to dělá hudbu ještě atraktivnější a přitažlivější. Proč jste se rozhodli použít svého rodného jazyka?

Oliver: Děkuji moc. Myslím si, že nejlépe se člověk vyjádří, když to dělá ve své mateřštině. Německý jazyk obsahuje slova, která jsou poměrně stará, a proto mohou působit poněkud starobyle. To je něco, co ji dělá tak zvláštní. Ten pocit, ten obsah a emoce, které má text zprostředkovat, se nejlépe vyjadřují tímto způsobem. Pokud sdělení obsahuje rozhořčení a hněv, je nejlepší to udělat ve vlastním jazyce.

Jaká je v současné době metalová scéna v Německu? Máte pocit, že nová vlna old school death metalu je stále aktuální?

Marko: Ano, myslím, že je to něco, co jen tak rychle nezmizí. Fanoušci old school death metalu jsou velmi oddaní své hudbě a samozřejmě se neustále objevují další fanoušci, co tomu propadnou. Metalová scéna v Německu je stále velmi aktivní, přibývají nové kapely, festivaly a koncerty.

Co si myslíte o současném metalu?

Oliver: V kapele máme různé žánrové preference. V rámci dnešního metalu je tak obrovská rozmanitost, že si každý může najít svůj osobní oblíbený styl. Existují kapely jako ta naše, které se snaží kombinovat staré a nové styly, a jiné, které vstupují na zcela nová území a vytvářejí nové subžánry. Jiné se zoufale snaží uspět a zmizí do nicoty. Metal je pravděpodobně nejorganičtější žánr, který znám. Všechno, co se projevuje jako virus a snaží se infiltrovat scénu, v určitém okamžiku zanikne. A všechno, co přispívá k rozšiřování tohoto vesmíru, je s radostí přijímáno. Myslím, že většina metalistů velmi rychle pozná, jestli jim někdo na pódiu chce jen vytrhnout peníze z kapes, nebo jestli miluje to, co dělá, a dělá to s přesvědčením!

Cítíš se být součástí scény?

Marko: Rozhodně! Nejenže děláme hudbu, ale baví nás poslouchat i ostatní kapely a hodně jezdíme na koncerty a festivaly. Jsme ve spojení se spoustou dalších kapel a dalšími metalisty. Metal je velkou součástí našeho života. Já jsem například pracoval jako dobrovolník pro festivaly Inferno a Midgardsblot v Norsku. Poznáš tak spoustu lidí a dalších kapel. Když si uvědomíš, že lidé začnou mluvit o tvé kapele, je to opravdu skvělý pocit.

Je pro novou kapelu těžké prorazit?

Marko: Vzhledem k tomu, že už existuje spousta kapel a rozvíjí se tolik nových, není to tak snadné. Do toho, co děláte, musíte vložit hodně úsilí a vášně. Hrát svou hudbu naživo před lidmi a rozpálit pódium! Stále důležitější součástí jsou také sociální média, protože je dnes používá většina lidí. Ať už pro sledování termínů koncertů, objevování nové hudby, získávání nejnovějších nahrávek, prostě na co si vzpomenete. Můžete oslovit spoustu lidí. Ale podle mého názoru je stále nejdůležitější hudba! To, jestli je dobrá, nebo ne, rozhodne o tom, jestli máte šanci.

Pojďme si trochu popovídat o tvůrčím procesu, jak skládáte své písně?

Oliver: Zatím písně skládá Marko a já píšu texty. Všechny písně mají na EP určité pořadí a jejich cílem je zprostředkovat určitou náladu. Když je text hotový, zvažujeme, zda se hodí k některé z již složených písní, nebo ne. Pokud funguje, buď ho dále dopracujeme, nebo více zapracujeme na hudbě, aby se k textu hodila. Pokud žádná píseň ještě není, přemýšlíme o tom, jak může hudba reprodukovat emoce a pocity z textu. Zda má být píseň pomalá, nebo velmi rychlá a brutální. Postupně skladba vzniká a můžete ji vidět jako film před očima. Protože teď už máme kompletní sestavu, posloucháme i nápady ostatních členů kapely.

Jak by se podle vás dal nejlépe popsat zvuk ASCHENVATER?

Marko: ASCHENVATER zní jako samotný „Drop Site Massacre“ (Landungsfeldmassaker – událost z fiktivního světa Warhammer). Rychlé těžké breaky a valivé dvojkopákové party. Zvuk je syrový, destruktivní a mění se z disonantního na melodický.

Co se týče nahrávání, dáváte přednost analogovému vybavení ze staré školy, nebo spíš digitální emulace?

Marko: Miluju zvuk analogového vybavení a práci s ním. Snažíme se ho používat v našem nahrávacím procesu co nejvíc. Ale protože nevlastníme všechno vybavení potřebné pro analogové nahrávání, pracujeme v hybridním prostředí. To znamená, že používáme to nejlepší z obou světů, digitálního i analogového. Hudbu nahráváme ve vlastním studiu. Jmenuje se Soundheim a sídlí v Görlitzu. To nám umožňuje jít opravdu do detailu, když jde o celkový zvuk.

7. října budete hrát v Praze. Těšíte se na to?

Oliver: Samozřejmě, že se na tuto příležitost velmi těšíme! Je to naše první vystoupení v Praze a sestava pro tuto show je úžasná. Děkujeme MOORAH za pozvání. Už se nemůžeme dočkat, až se s nimi opět podělíme o pódium. Nenechte si to ujít! Join the Massacre!

Bandcamp
Full EP
Klip
Koncert (FB událost)


Zveřejněno: 11. 09. 2022
Přečteno:
689 x
Autor: Luca Morbidelli | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář