Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

LP/CD/MC 2022, Phobia Records, Behind the Mountains, Filth Junkies Records / death metal / Česko

Tyhle Kolíňáky (Franta Kmoch by měl radost) jsem si po SNĚTI a PLAGUE PATROL připíchnul na nástěnku jako další logickou volbu deathmetalových misionářů, jejichž hudba se vyhýbá pocitu staroby a přehnané vyčpělosti. Místo toho působí dostatečně prohnile, a to se mi líbí.

Dva roky mladá kapela pojmenovaná podle prastarý loupežnický jeskyně na Kokořínsku personálně nepředstavuje žádnou chátru nováčků na undergroundové scéně. Marek (kdysi v již neexistujících kapelách PROPAGANDA, BLINDED, AFTERLIFE), Kuba (SNĚŤ, v minulosti PROPAGANDA, BLINDED, PRAY FOR DEATH, AFTERLIFE, FICKEN LEBEN), Bučaj (v minulosti GARRIGUE, AFTERLIFE, FICKEN LEBEN) a Jenda (SCROT pouze jako jam projekt) nestojí o žádný velký divadlo. Nechávají za sebe mluvit bordel, který vychází z aparátů, prostě přijít, najebat to tam, poděkovat a jít na pivo.

Nahrávka společně s mixem byla pořízena u Otyna v Davosu. Kazeta vychází u Filthy Junkies Records, vinyl u Phobia Records, CD u polských Behind the Mountains a brazilských Nihil Production. Všechny texty, krom „Oceán krve“ (Bučaj), nařvaný přirozeně v rodném jazyce, sepsal Marek a pojednávají mj. o důlním neštěstí, neodvratném stárnutí, lidstvu jako parazitu nebo dětských obětech války. Logo obstaral Tomáš Mitura, ostatní grafiku Marek.

Panenský počin MORDLOCH se v podstatě rovnou pouští do toho, co praotcové tohoto žánru původně zamýšleli: namlátit vám kebuli a tvářit se u toho jako že se vlastně nic nestalo. Není třeba žádných psychedelických podivností ani jeskynních kytarových vylomenin, stačí větší porce SABBATHOVSKY sklíčených riffů, nízko položený chraplák cinknutý řevem hysterky, k prasknutí našponovanou basu a bicí držící se zpátky od přílišné vyšperkovanosti nebo shovívavosti. Stejně jako z prvních dvou jmenovaných kapel nemám ani z MORDLOCH únavu staromilce. Těžko říct, proč tomu tak je, když de facto všechno již bylo hudebně řečeno.

První kus ze sedmera krkavců „Šachta“ má několik zajímavých momentů, když se šachtou propadáte od repetitivního doomově krutopřísného násilí až k punkově prohnilému deathu. Jako předloha pro šílenství mnoha dnes populárních „new age“ OSDM kapel působí „Červi lidskosti“, aranžmá je náležitě primitivní stejně jako pod kůží zahloubané plíživé riffy brodící se skrze rytmický umíráček. S kontrastem up tempa s tremolo pasáží a SABBATHOVSKOU hutností kymácejících se riffů podložené emotivním screamem vplujeme do zarudlé skladby „Oceán krve“. Bahnem obtěžkaná „Pouta zlosti“ se jeví jako písnička s nesvatou temnotou pouze do grindové naštvané demolice s breakdownem do plíživých končin, který dá vyniknout chraplavý řev. Ve skladbě „Vše živé“ začínají kytary hnít v archetypálních hutných riffech, po hudebním předělu přichází v deathovém epicentru mrak v dobrém smyslu slova primitivnější postupů, aniž by se MORDLOCH okatě opičili po pedálových ENTOMBED nebo jiných švédských fosiliích. Z „Trosek měst“ plných neklidu metalového monolitu a hnacími vintage ASPHYX rytmy nezbývá než naskákat přímo „Do rakví“, jak velí skladba, kterou bych pro zkoušku posluchačovo bdělosti umístil na nosiči jako první v pořadí. MORDLOCH jsou jiného názoru a nejrychlejším a nejagresivnějším zářezem navýsost vhodným k nakopání prdelí zepředu a headbangingu, při kterém by své tělo rozpohyboval i stokilový metalista s modrou knížkou (mladší ročníky se zeptají fotrů, co to je modrá knížka), uzavírají povedené EP.

MORDLOCH umně snoubí ošklivost oldschoolového deathu, přízrak zčernalého metalu a zkroušenou náladu soudného dne. Tyto polohy střídají v přijatelné stopáži jako sňatkový podvodník snoubenky. EP je další vstupenkou do hřbitovních obřadních síní, kde vládne směs vzlyků, nářků a nervových kolapsů. Pro nás zastánce starých pořádků, kteří v extrémní hudbě hledají (a našli) zbytky hrůzné autenticity, zmírňují MORDLOCH nasranost z pomalu končícího léta. Deviantní české texty plné zpřelámaných kostí a žiletkou prořezaných kůží podtrhují nihilismus žánru. Z metalového hlediska se jedná o povedenou, potichu hloubající a dobře zpracovanou desku s výraznou produkcí. V tomto světě není jistého nic, kromě smrti a daní.

Přesné hodnocení 7,5 

Seznam skladeb:

  1. Šachta
  2. Červi lidskosti
  3. Oceán krve
  4. Vše živé
  5. Pouta zlosti
  6. Z trosek měst
  7. Do rakví

Čas: 21:19

Sestava:

  • Bučaj - kytara, zpěv
  • Kuba - kytara, zpěv
  • Marek - basa, zpěv
  • Jenda - bicí

Bandcamp

   


Zveřejněno: 22. 08. 2022
Přečteno:
1398 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 09. 2022 10:10 napsal/a sicky
mohli by z názvu vyhodit to první O, pak by to bylo teprv správně cool