Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions  / black, thrash metal / Francie

Galského kohouta uhranul ďábel! Nadpis jako z ostentativního bulvárního plátku. Tak to v tomto virtuálním prostoru skutečně nenajdete. Duchovní otec temného francouzského undergroundu Les Actures de l'Ombre Productions, Gerald Milani, jak je jeho dobrým zvykem, vypravil do světa v povedeném digipackovém balení dalšího bastarda v podobě splitka domácích mně absolutně neznámých kapel SIMULACRE / ARCHVILE KING. 

I když v drtivé většině label LADLO vydává kapely stejné hudební provenience, tentokrát mírně vybočil z byznys plánu a na stříbrné kolečko spároval porci mladého lehce avantgardního black metalu nazpívanou MISANTHROPSKOU francouzštinou (tři skladby ze čtyř) a starý dřevnatě neohebný thrash politý černým térem. Dobrodružně-výpravnou terminologií střet vychytralého Asterixe a poněkud tuhého Obelixe. V případě ARCHVILE KING se jedná o jednočlenný počin nebo jak se dnes moderně říká „living room“ projekt. Jediný člen Nikolas M. (aka Baurus) roubuje na kostru klasického black metalu prvky thrashe a odvážím se říci i punku. Zato SIMULACRE ctí nepsané pravidlo 5hlavého tělesa a snaží se jít cestou mírného pokroku v mezích dobrého vkusu. Obě kapely čerpají inspiraci v chladné Skandinávii z doby cca před třemi dekádami. 

Co se týká vizuálu, ty považuji celkově u LADLO za nadstandardní a v popředí neohrožené. Aby také ne, když ve firmě má na starost grafický design nějaký Pablo Picasso (alespoň to platilo v roce 2018). Použitá černá s karmínovou červenou příznačně nastiňuje náladu nahrávky a příjemně chladí. ARCHVILE KING v tomto případě použili reprodukci Michelangelovo obrazu The Last Judgement z roku 1570. SIMULACRE využili služeb Jeffa Grimala. Texty plus info o nahrávání hezky po ruce. Na druhou stranu v obou případech chybí kapelní foto, obzvláště u relativně neznámé kapely bych toto uvítal. 

Výhodu úvodního výkopu získali SIMULACRE. Neříkám, že ujíždím na dokonalé souhře obou kytaristů, ale řezavý zvuk kytar a jejich hadí smysl pro melodii v úvodní „Les Voix du Sang“ působí interesantně. „Tribus“ je naprosto ekvilibristický masakr s palčivými vyhrávkami a nápaditě strukturovanými kytarami. Rušný nádech bicích a basy sálá z „Time Tombs“. Dvojitým kopákem poháněné úseky prošpikované tremolo riffy jednoduše válcují. Kytarová kalamita se odehrává v závěrečné „Myste“ s tremolem jako chtěným zlem. Zajímavé francouzské pojetí black metalu s tendencí zaujmout, pozměnit zaběhnuté pořádky a neutápět posluchače v propasti akordů, ale upoutat pozornost spíše složitějšími melodiemi.

Druhá část splitu patří služebně mladším ARCHVILE KING. Thrashové a punkové prvky s expanzivní atmosférou a silnou melodií v „Bastard of the Sea“ dávají šanci na solidní hudební zážitek. „Pax Infernum (Dogs of War)“ nezapře kořeny osmdesátkového německého thrash metalu se silným blackmetalovým nábojem. Nesmí chybět špetka pohřební atmosféry v podobě kýčem zavánějících kostelních zvonů, které uvádí „The Feast of the Worm King“ s kulisou potemnělého násilí a náladovou temnotou. Snaha postrašit a vyvolat peristaltickou vlnu ale jaksi nefunguje. Mlejnek čehokoli neubírá na otáčkách, ani tepelné pojistka již nefunguje. Silná black/thrash melodika dominuje v poslední „Gwyneth Paltrow is a Lich“. Na mírnou obhajobu je zde zřetelná škála temp a vyzývavý headbanging. 

I když ani jedna z kapel nezíská body za originalitu, v mých uších zvyšují přidanou hodnotu tohoto splitu SIMULACRE za překročení řeky Styx obtékající blackmetalovou říši. Jejich pro metal nezvyklé hrbatá francouzština má šmrnc. Počin ARCHVILE KING osvěžil, ale elementárně neodzbrojil. Thrashové fošny, které prošly nesčíslněkrát slunečním žárem nastupujícího a časem opadajícího zájmu thrashové entity už toho nemají mnoho co nového sdělit, snad jen bzučivá sóla mohou (a nemusejí) fungovat jako čpavek inhalovaný před sportovním výkonem, leč také s krátkým efektem. 

Pokud se vám tak jako mně bude zdát rozdílná úroveň hlasitosti (třeba ve sluchátkách), tak se jedná o pouhý klam. Poté, co jsem rip CD prohnal audio prográmkem, vyšlo najevo, že obě nahrávky se pohybují cca plus minus 2 dB, tudíž vše, jak má být. 

Split není vyloženě špatný, ale ani úžasný. Francouzský „odboj“ žije, toto je toho dalším důkazem.

Přesné hodnocení: 6,5/10

SIMULACRE

Seznam skladeb:

  1. Les Voix du Sang
  2. Tribus
  3. Time
  4. Tombs
  5. Myste 

Čas: 15:25

Sestava:

  • S. KhanHard – basa
  • NecroC – kytara, zpěv
  • J. Deana – bicí
  • Thaurr – kytara

ARCHVILE KING

Seznam skladeb:

  1. Bastard of the Sea
  2. Pax Infernum (Dogs of War)
  3. The Feast of the Worm King
  4. Gwyneth Paltrow is a Lich

Čas: 20:35

Sestava: 

  • Baurus – všechny nástroje, zpěv

Facebook SIMULACRE
Bandcamp SIMULACRE

Bandcamp ARCHVILE KING

LADLO

 


Zveřejněno: 29. 06. 2022
Přečteno:
899 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 07. 2022 12:03 napsal/a Jindra
split
Nic převratnýho. Na kolejích čeká smrt... Nic víc, nic míň.
06. 07. 2022 09:36 napsal/a 4H
Jindo,
je možné, že grafický design dělal nějaký Pablo Picasso, ale ty fotky jsou taky z dílny mistra :-)