Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

4. 6. 2022, fotbalový stadion Štěkeň, oslava 50. narozenin Jardy Váchala

Štěkeňská fotbalová Maracanã byla v sobotu 4. června svědkem nejen zápasu místních borců (tuším okresního přeboru, možná soutěže?), ale hlavně oslavy 50. narozenin persony strakonické kulturní fronty, převážně té tatérské, Jardy Váchala. Toho času žijící ve střediskové obci Štěkeň, kde strávil posledních 15 let života a v roce 1923 zemřel taky představitel kulturní fronty, milovník Šumavy a spisovatel Karel Klostermann.

Původní záměr udělat celou akci v pro vodáky dobře známém místním kempu vzal za své, náhradní volba fotbalového svatostánku byla nakonec trefa na solar. Odhodlání vyrazit a zdokumentovat večírek mi lehce nahlodala ranní trepanace zubu u místního ranhojiče, ale slibovaný setlist se prostě nedal ignorovat. Čtyři gratulanti, čtyři hudební styly, což rozbíjí hrozící žánrový stereotyp podobných sešlostí.

Kolem půl sedmé opustil Tehelné pole poslední Lavi, lehká průtrž mračen byla ta tam, půl tuny plzně ideálně nachlazený (celkem 10 kegů, vypilo se pouze 7), vege pochutiny nachystány, a tak nic nebránilo tomu„to“spustit.
 
Na úvod rank nejtěžší a sice death/grindové trio hovící si v odkazu kultovních CARCASS či zvrhlých GOREFEST s náležitým puncem doby, písecko-blatenští KAOSQUAD. O extrémní hrdelní výlevy se střídá Kozel (basa) a kytarista Víťan, chaos za bicími přiživuje Štěpán. Podobně jako u dalších aktérů večera DELUSION, i v tomto případě došlo na přeskupení sil, když bubeník Štěpán Tuháček (zpěv COMMODORE 64) uvolnil sesli bývalému bicmenovi Alešovi Boškovi (MURUROA, ex-GRACE) a chopil se mikrofonu. Společně přehráli cover od INTEGRITY, želčertu název si nevybavím.  

Na vlnu pohupujícího hardcore naskočili ve starém složení strakoničtí bardi DELUSION. Ve starém znamená s Honzou Samcem (kytara), Davidem Kábou (basa) a za mikrofonem malým velkým Honzou Rusem. Zbývající členové Petr Špička (bicí) a Jirka Tomášek (kytara) dosud z kapely nevystoupili a vypadá to, že s kapelou taky zhynou. V pořádku, srdce na správném místě. S oslavami by měly jít ruku v ruce také překvápka (lacinej striptýz vyhořelý úřednice nepovažuju za překvapení). O to se postaral Jardovo brácha Tomáš Váchal (Doomentia Records) v podobě jednorázové resurekce lokálního bandu RAT RACE (kapela vznikla ze zaniklých kapel ČÍŠNÍCI a JUDGEMENT DAY a fungovala na Strakonicku začátkem 90. let). Trio ve složení Tomáš Váchal (basa), Petr Špička a Honza Samec po několika málo zkouškách ve zkušebně přehrálo "Postav se proti", "Lhostejnost" a "Nejsi sám". Texty jsou k mání na některé z fotek v galerii. 

S padající tmou se jali nastolit zavedené pořádky písečtí LAHAR. Thrashová bouře o síle o nic menší než ta přírodní se prohnala prostorem za bránou jako tornádo. Playlist byl podobný tomu sušickému na křtu nové desky MORTIFILIE. Na úvod tři nový songy "Protest", "2547", "Čas lámání chleba", po kterých následovala klasika "Oheň, "Dva hroby", "Jít cestou slepou" atd. Doufal jsem, že uslyším "Pérák" nebo "Už mě to nebaví", ale LAHAR mají celou řadu hitovek, tudíž na všechny zákonitě dojít nemůže. Ke konci setu Růža vyzval oslavence k pěveckému představení, ale zřejmě kvůli Jardovo ostýchavosti (?) nebo nízké hladině všeho jsme se žádného umění nedočkali. A tak cover "Crucified" od velikánů AGNOSTIC FRONT spolu s Růžou vyřvalo několik jedinců splňujících podmínky sborového zpěvu.

Zběsilé tempo přibrzdili poslední vystupující MEGELNYK z Písku. Pro mě zcela nepopsaný list v poznámkovém bloku. Mýtické texty s rysy zakletých básní věrně artikulované zpěvákem a zároveň baskytaristou Mírou byly po LAHAŘÍM skotském střiku doslova přepřažení na jinou kolej. Tím nemyslím špatnou, ale kolej vedoucí do sféry deathu, blacku a tu a tam podřazení až na doomovou rychlost. Instrumentálně na výši, možná něco málo choreografie na place by nebylo na škodu. V děštěm prořízlém vzduchu byla perfektně čitelná kvalita ozvučení, o které se spolehlivě postaral Máza.

Přestože produkce skončila dlouho po 23. hodině, po celou dobu se neobjevil žádný četník ani jiný obecní pohůnek žádající okamžité ukončení toho "kraválu". Zdá se, že v tomto je venkov před maloměšťáckým útlocitem o mnohem dál.   


Zveřejněno: 07. 06. 2022
Přečteno:
1778 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 06. 2022 13:24 napsal/a Peťan
Jarda Váchal legenda
Super akce po všech stránkách a oslava další jihočeský legendy :-) Bylo to fajn!