Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

kniha 2021, GZ Media, a.s. / Česko

Gramofonka slaví 70 let od vylisování první desky v Loděnici a my jsme pro vás k této příležitosti poprvé sepsali celý její příběh. Poskládali jsme ho z archivů a dalších historických zdrojů, z rozhovorů s mnoha lidmi z továren v Loděnici, Soběslavi, příbramské tiskárny PBtisk, americké lisovny Memphis Record Pressing i kanadské Precision Record Pressing, a také z francouzské továrny na CD a DVD, SNA GZ. Všechny tyto firmy dnes tvoří skupinu GZ, které se daří nejlépe v její historii. (Anotace vydavatele.)

O GZ Media asi slyšel každý hudební fanoušek. Možná si společnost spojuje se zažitým, leč nepřesným názvem Gramofonové závody Loděnice, možná používá jen zkrácený pojem Gramofonka, každopádně má jasno. Výrobce vinylů, jeden z mála na světě, kolem jehož produkce koluje řada mýtů a polopravd. Loni firma oslavila sedmdesát let od vylisování první gramofonové desky a toto výročí oslavila vydáním nádherné knihy, která mapuje historii továrny od jejího vzniku po současnost. A je to historie neobyčejně zajímavá.

Ale kniha není „jen“ dějepisnou publikací, spíše živoucím organismem, který pulzuje a přináší informace z různých oborů, které se v GZ Media proplétají a doplňují. Jistě, řazení kapitol je plus minus chronologické, ale zároveň reflektuje dění jak v průmyslu hudebních i vizuálních nosičů od gramodesky přes kazety, CD, DVD zpět k vinylům, tak ve společnosti. Současně jde o barvitou mozaiku složenou nejen z faktů, ale i rozhovorů se stěžejními pracovníky, nebo historek, které často působí neskutečně, stejně jako poměry, jež vládly za socialismu.

Příběh Gramofonky je fascinující a skvěle ukazuje, jak se měnila doba. Jak se gramodesky vyráběly před sedmdesáti roky a jak se vyrábějí dnes. Jak nastoupily kazety a zase zmizely, jak vyletěla produkce CD a následně DVD a jak rychle došlo k jejich útlumu. Jak přišla doba, která nebyla z pohledu výroby nosičů jistá a jak se Gramofonka pustila do dalšího odvětví, polygrafie, která dnes tvoří 30 % obratu. Když už jsem u čísel, kterými tu nechci příliš otravovat, tak alespoň nějaká… GZ Media je největším světovým výrobcem gramofonových desek, vyrábí čtvrtinu světové produkce, od počátku jde o 600 miliónů kusů (za rok 2020 jich bylo 40 milionů), cédéček a dévédéček samozřejmě ještě víc, dohromady 1,7 miliardy kusů, přičemž u CD tvoří polovinu hudební a polovinu datové nosiče – svého času se lisovaly tisíce cédéček se softwarem. 

Co mě na knize zaujalo jako na celku, jsou dvě linie. Tou první je nenásilný popis výroby gramofonové desky v různých časech a na různých mašinách, ať už jde o letité lisy nebo nejmodernější automaty, přičemž je zajímavé, že některé typy výrobků (zejména picture vinyly) stále nejsou automaty schopné vyrobit, dělají se na starších strojích s větším podílem lidské práce. Tou druhou přístup vedení i zaměstnanců k podnikání, řešení problémů selským rozumem, spoléhání se na vlastní síly, což vede k unikátním řešením, která nemají ve světě obdoby. Odvaha a zarputilost, se kterou se ve fabrice pouští do inovací, je neuvěřitelná, stejně tak výsledky, které následují. 

Zajímavý je i pohled na obchodní jednání, která zejména v oblasti polygrafie a obalové techniky probíhala se světovými hráči a výsledky byly často nahnuté, případně to napoprvé nedopadlo a napodruhé ano. Dnes se vám může u vánočního stromečku stát, že dostanete gramodesku, dárkové balení whisky se skleničkami a mobilní telefon ve fajnové škatulce s návodem k obsluze – a všechno made in Gramofonka (u flašky a mobilu samozřejmě myslím obaly a tiskoviny).

Část knihy se věnuje i dalším akvizicím (tiskárna v Příbrami, polygrafický závod v Soběslavi) a zahraničním lisovnám, které patří do skupiny GZ (výrobna CD, DVD a tiskovin ve Francii, lisovny v USA a Kanadě) a nezastírá, že ne vždy šlo všechno jako po másle; ve Francii se se stále nedaří dostat podnik do té správné kondice.

Osudový šéf je kapitola věnovaná Zdeňku Pelcovi, skutečně osudovému šéfovi. Jeho životopis je zralý na samostatný román, ale i z uvedené kapitoly a dalších střípků je zjevné, jaká je to osobnost. Ale osobností se v týmu vystřídala řada, slovo dostávají i bývalí významní pracovníci, stejně jako ti současní, a nejen ti na vedoucích pozicích, zmíněni jsou i ti na dělnických profesích nebo ti zahraniční – a určitě překvapí, že nábor při nedostatku tuzemských pracovníků probíhal v Srbsku, odkud dorazila početná skupina potomků českých krajanů. 

Informace a poutavé čtení je jednou stranou mince, zpracování knihy druhou. Milovníci krásna a kvalitních věcí budou nadšeni hned v prvním okamžiku, kdy knihu vezmou do ruky. Parádní velká věc formátu 310 x 310 mm – jako opravdová deska, jejíž obrázek ostatně vévodí titulní straně 336stránkové bichle. Pevná vazba je samozřejmostí, stejně jako kvalitní papír, na kterém je kniha vytištěna. Nechybí bohatý obrazový doprovod, opravdu bohatý, zejména fotografický, na kterém je zaznamenán výrobní proces, stroje, výrobky, lidé, prostě vše, co se v podniku šustne.

Výbornou práci odvedl celý kolektiv, který za projektem stojí, v první řadě Miroslav Čepický, který příběh sestavil a napsal čtivým slohem, v druhé řadě asi producentka, která dala knize řád a vždy, když bylo technických, ekonomických nebo historických informací tak akorát, „naředila“ je nějakým rozhovorem, sérií fotografií nebo jinak koncipovanou vsuvkou.

Pro fanoušky gramofonových desek, kteří jsou zvídaví a zajímá je, jak jejich oblíbený nosič vzniká, takřka povinná četba, pro fanoušky hard music samozřejmě s přesahem, že právě metal, hardcore a punk držely svého času zařízení k lisování vinylů při životě. 

Seznam kapitol:

  1. Gramofonový Začátek
  2. Historie továrny před gramofonovými deskami
  3. Start dnešní Gramofonky v Loděnici
  4. Pevné základy pro globální úspěchy
  5. Samostatný podnik
  6. Začátky polygrafie v GZ
  7. První otisky ve světové polygrafii
  8. Polygrafické akvizice a klienti z první ligy
  9. Vinylová revoluce
  10. Vědomostní zlato
  11. Zahraniční lisovny
  12. Osudový šéf
  13. Lidé v GZ
  14. Střípky z Gramofonky
  15. Pohled do budoucna
  16. Nejlepší Pracovník roku
  17. Doslov aneb Kdo za to může
  • Autor: Miroslav Čepický
  • Historické informace zpracovala: Dana Hradilová
  • Grafické zpracování a sazba: Jaroslav Gvozdek
  • Produkce: Jana Plotová
  • Fotografové: Petr Váňa, Jaroslav Gvozdek, Ondřej Výška, Martin Zajíček a archiv GZ Media

336 stran

https://www.gramofonka.cz/
YouTube


Zveřejněno: 30. 03. 2022
Přečteno:
1300 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2022 18:11 napsal/a Johan
Nákup
Doporučuju objednat přímo ze stránek knihy, cena i s poštovným a balným 1000,-, na běžných knižních obchodech se prodává i dvakrát dráž... A určitě to za ty peníze stojí, myslím, že hodnotu to má spíš ty dva tisíce...
31. 03. 2022 10:13 napsal/a Bhut
nalákalo
po výplatě nakupuji.