Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Souhrn zajímavých alb, která vychází v dubnu 2022 + tipy na koncerty.

Bury

MESHUGGAH (Švédsko) – „Immutable“ 
Experimental metal, Atomic Fire 
Po dlouhých šesti letech od předchozího alba se na apríla přihlásí s novinkou partička z Umeå, která to drhne už pětatřicet let. Třináct brilantních kompozic ve stylu jejich už klasického virtuózního death metalu možná bude atakovat přední příčky žebříčků nejpovedenějších alb tohoto roku. Asi hodně očekávaná novinka. 

RED HOT CHILI PEPPERS (USA) – „Unlimited Love“ 
Funk rock, Warner Records 
Své dvanácté album vydají 1. dubna i tihle Kaliforňané, jejichž horizont originálnosti je už asi daleko pryč. Pilotní singl „Black Summer“ byl sice dobrý, byli to klasičtí REDHOTI, ale prostě byl JEN dobrý. Navíc by sedmnáct skladeb mělo plně využít kapacitu CD (cca 73 minut), tak se bojím, aby to nebyla nuda. Jedinou útěchou mi je fakt, že se zase po letech do kapely vrátil geniální kytarista John Frusciante a to by mohla být jiskřička naděje. 

CENTINEX (Švédsko) – „The Pestilence“ EP 
Death metal, Agonia Records 
S pěticí nových skladeb se 1. dubna o slovo přihlásí i tito severští smrtonoši. Ale nebude nějakých dvacet minut starého švédského death metalu trochu málo? 

INCITE (USA) – „Wake Up Dead“ 
Thrash/groove metal, Atomic Fire Records 
Arizonští INCITE jsou kapelou poskládanou kolem Richieho Cavalery, adoptivního syna Maxe Cavalery (proto nikoho nepřekvapí jeho hostování se videoklipové „War Soup“), které 5. dubna vyjde už šesté album. Agresivní thrashová muzika o deseti chodech, o kterých tisková zpráva tvrdí, že jsou chybějícím článkem mezi MACHINE HEAD a LAMB OF GOD. 

Metal Lords – film 
8. dubna přijde Netflix s filmem o metalu. Zápletka je celkem prostá: dva kámoši se rozhodnou založit kapelu a vyhrát s ní školní soutěž. Má to ale háček, protože chtějí hrát metal a oni dva jsou jediní dva metalisti ve škole. Takže sehnat basáka je nemožný úkol, který vyřeší přijetím violoncellistky. Možná to bude nuda, možná to bude zajímavá komedie. Uvidíme. V každém případě se na snímku jako hudební producent podílel Tom Morello, kytarista RAGE AGAINST THE MACHINE, AUDIOSLAVE. 

CRYPTA (Brazílie, Holandsko) – „I Resign“ 7“SP 
Death/thrash, Napalm Records 
Necelý rok po debutním albu „Echoes Of The Soul“ zveřejňují tyhle čtyři divoženky novou skladbu (včetně videoklipu), která bude vylisována do malého vinylu. Druhá strana bude patřit „Shadow Within“ v živém záznamu. Vyjde 1. dubna. 

ACIDEZ (Mexiko) – „In Punk We Thrash“ 
Thrash punk, Bam Bam Records 
Mexičtí punx vydají 8. dubna po šestileté odmlce nové album a jak samotný název desky napovídá a videoklip k titulní skladbě potvrdil, na thrashovou notu se hraje i v punkových kapelách. Páté album, obsahující třináct skladeb, vyjde na všech nosičích u různých labelů všemožně po světě. Sakra, hned bych si je dal naživo! 

DESTRUCTION (Německo) – „Diabolical“ 
Thrash metal, Napalm Records 
Německá thrash metalová legenda chystá ke svému 40. výročí patnácté album. To vyjde 8. dubna a bude obsahovat 13 skladeb. Živě jej pak představí uprostřed prázdnin na festivalu Ostrava v plamenech. 

THE TROOPS OF DOOM (Brazílie) – „Antichrist Reborn“ 
Thrash/death, Alma Mater Records
Bývalý kytarista SEPULTURY Jairo „Tormentor“ Guedz se svou novou kapelou nezahálí a 15. dubna přijde s plnohodnotným debutem. Ten vyjde u portugalských Alma Mater Records, což je label Fernanda Ribeira z MOONSPELL. Tohle je lahůdka odkazující na album „Morbid Vidions“! 

CRISIX (Španělsko) – „Full HD“ 
Thrash metal, Listenable Records 
CRISIX z Katalánska hrají americký thrash a 15. dubna jim vyjde už šesté album, jehož obal a booklet bude obsahovat 3D obrázky (k limitované edici budou 3D brýle). Navíc si v prvním singlu „W.N.M. United“ zařvala rovnou desítka hostů z kapel jako VIOLATOR, SUICIDAL ANGELS, NERVOSA, ANGELUS APATRIDA, DUST BOLT, INSANITY ALERT nebo TESTAMENT. Naživo bude možné tuto kapelu vidět v polovině července na Obscene Extreme Festu a myslím, že se v kotli strhne pravé peklo. 

UDO DIRKSCHNEIDER (Německo) – „My Way“ 
Heavy metal, Atomic Fire 
Starý pán se rozhodl ke svým sedmdesátinám vzdát hold svým hudebním kolegům a vzorům, a tak 22. dubna vyjde kolekce sedmnácti cover verzí. Najdou se mezi nimi jak žánrově blízké kapely (JUDAS PRIEST, AC/DC, MOTÖRHEAD), tak předělávky z trochu jiného ranku (Tina Turner, Frank Sinatra). Už pilotní singl „We Will Rock You“ od QUEEN mě bavil, i když vůbec nejsem fanda hejvíku, AKCEPTŮ ani KVÍNŮ! 

Kirk Hammett (USA) – „Portals“ EP 
Instrumental, Met Store 
23. dubna se bude slavit v Americe Record Store Day, během kterého Kirk Hammett, kytarista skupiny METALLICA, kdyby někdo nevěděl, vydá svůj vůbec první sólový počin. Čtyři instrumentální skladby na CD a oceánově modrém vinylu budou ovlivněny soundtracky, klasickou hudbou a horory. 

THE GATHERING (Holandsko) – „Beautiful Distortion“ + „Interference“ EP 
Atmospheric rock, Psychonaut Records 
Nového „Mandylionu“ se už rozhodně nikdy nedočkáme. Přesto věřím (dle ukázek), že souběžně v jeden den vycházející minialbum (dva songy + jeden živák) a osmiskladbové album nebudou špatné. Singl „Stronger“ totiž nabídnul zajímavě podmanivou hudební kompozici s elektronickými podklady a ženským zpěvem. Že už to není metal? No a co! 29. dubna tady bude po devíti letech konečně nová deska. 

DEVIL MASTER (USA) – „Ecstasies Of Never Ending Night“
Blackened crust, Relapse Records 
Rarášci z Filadelfie, kteří míchají punk a zlý black metal, vydají 29. dubna své druhé album. V deseti skladbách to bude tak trochu starý VENOM s punkovým feelingem. Zajímavá kombinace. 

RAMMSTEIN (Německo) – „Zeit“ 
RAMMSTEIN chystají nové album "Zeit", které vyjde 29. dubna. K titulní skladbě je už k vidění videoklip. Já si ale radši poslechnu LAIBACH (sakra, bude už konečně ten koncert v Polsku, na který mám dva roky lístek?!). Zajímavostí je snad jen to, že o fotografii na obálce se postaral kanadský zpěvák Bryan Adams. 

 

Jindra

MESHUGGAH – „Immutable“
Technical groove/thrash metal / djent, Atomic Fire Records
Temný a zubatý klenot z Umeå, miláček brutálních muzikologů, titáni se silou pohnout zemí. Jejich poslední album „Violent Sleep of Reason“ (2016) potvrdilo pozici jedné z nejtěžších kapel nabízející vyčerpávající poslechový zážitek. MESHUGGAH splétají vlákno technického thrashe hraničícího s death metalem a chytlavým groove metalem z 90. let.

RED HOT CHILI PEPPERS  - „Unlimited Love“ 
Alternative funk rock, Warner Bros. Records
Téměř šest let po albu „The Getaway“ se RHCHP vracejí s novým dvanáctým studiovým albem „Unlimited Love“, které produkuje Rick Rubin (jedná se o první album kapely s Rubinem od roku 2011) a s navrátilcem, kytaristou John Frusciantem, který se naposledy objevil na albu „Stadium Arcadium“ z roku 2006. Jak naznačuje pilotní singl „Black Summer“, jde o konzervativně až staromilsky pojaté nahrávky.

ET MORIEMUR – „Tamashii no Yama“
Atmospheric death doom / Transcending Obscurity Records
Atmosférická black/death/doommetalová superskupina, založená v roce 2008 v Praze, ve které působí ex-členové legendárních kapel jako DISSOLVING OF PRODIGY a SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY či současní SELF-HATRED, šíří, řečeno moderní terminologií, „existenciální doom“. Skladby popisují jako „soundtrack k absurditě života a trivialitě člověka“. Celkově čtvrté album, inspirované leteckým neštěstím nedaleko Tokia (při kterém zahynulo 500 lidí) a obohacené japonskou poezií haiku, vychází 8. dubna. Zajímavý rozhovor se zpěvákem Zdeňkem Nevělíkem si můžete přečíst v posledním čísle Telepatie. 

 

Kubina

FAÜST (Česko) – "Tinnitus Inquisition"
Thrash metal, Witches Brew
29. dubna bude mít český thrash metal předčasné Vánoce. Vyjde totiž hodně očekávané album. Pražská kapela funguje v různých formách už od roku 2013, avšak předloni měnila název i přístup. Nejenže koncertuje o sto péro, ale její show vyzařuje sílu. Proto všude slýchává jenom chválu. Nespoutaný old school metal uctívající CELTIC FROST, VOIVOD či MIDNIGHT oslovuje i mladší publikum, což je velký příslib do budoucna. Debutový full záznam "Tinnitus Inquisition" vyjde dokonce u zahraničního vydavatelství Witches Brew. Tady cítím velkou šanci, že by se fošna mohla stát vývozním artiklem, který by získal posluchače z jiných krajin. Každého podzemního démona teď určitě zajímá, jestli FAÜST naplní vysoká očekávání.

 

Tipy na koncerty zde.

             


Zveřejněno: 01. 04. 2022
Přečteno:
1261 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář