Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD-R 2022, vlastní náklad / crust/hardcore/punk / Česko

Podhoubí ve Francově Lhotě a okolí stále plodí. Skupiny KUTYA HARAP a YARVAR COCHA to sice zabalily, ale před několika lety se objevila URBURA, kapela složená z harcovníků, kteří v minulosti hráli v DEPRESY MOUSE, SAME OF DIFFERENT, LEHKÉ MOZKOVÉ DYSFUNKCI nebo VĚDOMÍ. URBURA má na kontě tři nahrávky, předchozí jsem si ze zvědavosti poslechl na YouTube a ve srovnání s novinkou mi starší melodičtější počiny přijdou slabší. Což je logické, obecně by mělo platit, že se každá kapela zlepšuje a vyvíjí. 

Aktuálně se vývoj URBURY zastavil na pomezí crustu, hardcore a punku, přičemž toho punku je v osmi zaznamenaných skladbách nejméně. Prim hrají dvě polohy – ve středních tempech vedený potemnělý crust a živelné hardcorové krasojízdy. Obě se optimálně doplňují, střídají, v úvodní písni „Naděje“ se začíná zvolna zemitými riffy a opakováním jednoho motivu, který se po chvíli překlápí v hardcorové běsnění, v němž se střídají dvě vokální polohy – i v pomalém rozjezdu používaná hluboká a ostřejší vyšší. Tohle prolínání je určitě fajn, nahrávku to činí pestřejší i po téhle stránce. Muzika je totiž pestrá tak akorát, ve „stále hrající“ první skladbě to nekončí dvěma popisovanými částmi, ale objevuje se i taková zvláštně ořezaná muzika v závěru. Je znát, že si se skládáním dali autoři práci a že při tom mysleli nejen na koncerty, ale i na domácí poslech. 

Ten uteče jako voda, vypálené cédéso hraje dvacet minut. Během nich toho URBURA stihla docela dost, nejen v rámci krátké hrací doby nahrávky, ale i rámci každé skladby. „Peníze“ většinu hracího času odsýpají, ale ani tady nechybí volnější tempa a občasné zjednodušení. Tomu se kapela žel nevyhýbá v textech, které jsou ve většině případů napsané obyčejně, s důrazem na rýmy nebo slogany, které už každý slyšel od žánrových kapel stokrát, jeden příklad: „Tak bojuj za svobodu dokud máš čas.“ Když tohle slyším, říkám si, jestli je opravdu nutné používat takhle zprofanovaná slovní spojení a jestli by nešla myšlenka vyjádřit obratněji, což se týká i řady rýmů v dalších písních. Při poslechu to až tak nepřekáží, pohled od obalu je ale nemilosrdný (navíc se objevují prohřešky vůči mateřskému jazyku). Ale netýká se to všech songů, druhá polovina alba je v tomto směru lepší, texty nejsou tak popisné, objevují se historické motivy a podobenství a dojde i na církevní praktiky.

Ale zpět ke „Svobodě“, z níž je výše citováno, to je jízda vedená prakticky celou hrací dobu v rychlém tempu, oproti tomu „Závist“ je temnohra, na začátku ponurá, ozvláštněná církevním chorálem, do kterého postupně nastupují nástroje, šepot i hrubý hlas, působí to naléhavě a ani postupné zrychlování nepřekáží. Za pozornost stojí party baskytary, která je hodně výrazná. V „Době temna“ potěší hravá rytmika v úvodu i kytarové vyhrávky, nejen v pomalé části, ale i v palebné pasáži, kde se lehce koketuje s thrash metalem. V předposlední „Zlobě“ se střídá frenetický řev s hlubším, muzika opět tepe mezi středními a svižnými tempy, ta střední mi tady přijdou taková moc uhlazená, ale po „arytmické“ části se skladba překlápí v živelnou divočinu, která na koncertech určitě zabere, a nutno ocenit i kadenci, s jakou zpěvák chrlí slova. Závěrečná „církevní“ „Duchovní milost“ se dlouho drží zpátky, nikam se nežene, důraz je kladen na slova a pochodovou rytmiku, ale ani tady to pánové „nevydrží“ a v druhé polovině zrychlí. 

Zvuk vznikl v Davosu za jediný den, nahrávalo se naživo, jen zpěvy a druhá kytara se následně dohrávaly. Výsledek je adekvátní produkovanému žánru, srozumitelný, přirozený. 

CD-R vyšlo v režii kapely, byť původní plány byly smělejší a počítalo se v nich s vinylovým splitem s FACAN. Z kooperace sešlo, a tak došlo na DIY edici s obalem vytištěným podomácku, ručně vystřiženým a složeným. Nechybí v něm texty, ilustrační fotky, logo s mottem kapely „miseria vestra gaudium nostra“ („vaše bída, naše radost!“) ani fotky z koncertů. Na titulní straně to vypadá typicky crustově, havrani, lebky, ruiny, nad vším drží stráž válečník ze záhrobí. Obrázky jsou nakreslené s fortelem, jinak je grafika obyčejná, splňuje informační charakter, ale oko labužníka nepotěší. 

Seznam skladeb:

  1. Naděje
  2. Peníze
  3. My
  4. Svoboda
  5. Závist
  6. Doba temna
  7. Zloba
  8. Duchovní milost

 
Čas: 21:50

Sestava:

  1. Fíla – basa
  2. Mára – bicí
  3. Sifon – zpěv
  4. Staňa – kytara, zpěv

ROZHOVOR

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 22. 02. 2022
Přečteno:
1248 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář