Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

MC/EP 2021, vlastní náklad / punk / Slovensko

Slovenská punková scéna byla svého času velmi silná, na konci osmdesátých let možná i silnější než v Česku, nebo stejně robustní, nechci teď počítat, kolik kapel mě bavilo odtamtud a kolik odsud. V posledních letech se v dění u našich sousedů už tolik neorientuju, o nových kapelách se dozvím v podstatě jen tehdy, když mi na stole přistane nějaká jejich nahrávka.

Aktuálně se mi do zaměřovače dostala nová parta z dalekých Košic, NERVA. Ta existuje zhruba tři roky, loni se přihlásila s první nahrávkou, která vyšla na kazetě (30 ks) + lathe cut 10“ vinylu (50 ks) a dostala název „Obetiam predurčenia“. Na Bandcampu kapela uvádí, že hraje „nasraný punk“, nicméně ona nasranost je znát hlavně z textů, s muzikou to tak jednoduché není. Košičané totiž neprodukují jednoduchý tříakordový kravál, ale poměrně pestrou hudbu, která se kromě punku otírá i o další žánry. 

Úvod má slova ale nestvrzuje, první song „V zajatí seba“ je přímočará punková vypalovačka s minimem odboček, ale s překvapivě adresným textem, který tepe do „nemakačenek“, která by neměla hledat vinu jinde než u sebe, jak se praví v refrénu: „Vinu v iných nehľadaj!“ Druhá položka se taky zpočátku nese v klasickém punkovém duchu, ale tempo je pomalejší a zpěvákův projev naléhavější, ostatně jeho hlas mi přijde originální a lehce neurotický, nebo jak lépe jeho výraz popsat. Určitě je fajn, že je frontman svojský, kapelu to odlišuje od jiných, což ale od třetí skladby „Varovný prst“ platí i o muzice, která začíná těkat a vedle ostrého punku se objevují post pasáže, a je celkem jedno, jestli je označit jako post-rockové, nebo post-HC, mohly by se objevit v obou žánrech – každopádně kytarové „postování“ a výrazná baskytara v kombinaci s neotřelými bicími působí zajímavě, což platí i o textu, který opět neukazuje na vnější trable, ale na jedince, který by měl začít u sebe. 

Prostřední píseň se vydává na další dosud neprošlapanou cestu (myslím v podání NERVY), a to ryzího melodického hardcoru. Klasika, dalo by se říci, muzika tepe a nechybí v ní melodie, tudíž spíš NYHC než špína, i vokál se zcivilňuje. Po dejme tomu standardní a vcelku obyčejné punk/HC skladbě přichází pro mě mnohem zajímavější a lehce rozevlátá „Cesta strachu“, ve které se toho děje víc; překvapí kytarové sólo, potěší naléhavá zemitá druhá polovina a opět obsahově adresný text, což platí i slovech v „Dedičstve“, které by se dal parafrázovat „po nás potopa“, ale v závěru nechybí apel: „Ochraňuj všetko čo sa dá aj cez zovreté päste, Veď dýchať znamená žiť! Tak buduj život na čistej ceste.“ Jistě, v punku běžná rétorika, ale v podání NERVY to nepůsobí lacině, což je dáno kontextem celého materiálu. Ten mě baví poslouchat, na debut se určitě jedná o slušnou nahrávku, která samozřejmě čerpá z tvorby předchůdců, ať už jde o klasický punk, hardcore s melodiemi nebo nějaké to zařazování post-vsuvek. Muzika dejme tomu lehce nad průměrem, texty určitě nadprůměrné, kvalitní instrumentální práce, originální projev předáka, ono tu vlastně není nic vyloženě špatně, což platí i o zvuku… Líbí se mi i to, že si NERVA dala záležet na obalu – žádná koláž slepená za pár minut, žádná krádež na netu, ale originální kresba Martina Koniara, na které je „císař Nerva“ s odkazy na texty z alba.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. V zajatí seba
  2. Cez zaťaté zuby
  3. Varovný prst
  4. Staré pravdy
  5. Cesta strachu
  6. Dedičstvo
  7. Prach

Čas: cca 22 min.

Sestava:

  • Pavel – vocals
  • Ronald – guitar
  • Radovan – bassguitar, vocals
  • Michal – drums

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 09. 02. 2022
Přečteno:
1066 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář