Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD 2021, VandalShop / metal / Slovensko

Kdysi jsem u nás na jihu Čech (tuším v Blatné) zahlédl z jedoucího auta plakát oznamující kulturní událost v dané lokaci. Pod částí určenou pro organizátora stála tři písmena ČAD. Ne, ČKD to fakt nebylo. V období, kdy frčely různé video projekce s vyprávěním nadržených východoevropských dobyvatelů všech dostupných koutů světa, mně bylo jasné, že plakát informoval o návratu obdivovatele německého všudybyla Karla Baedekera ze střední Afriky a následným promítáním diáků. 

Pišta Vandal: „Jméno ČAD jsme si dali podle relativně malé africké republiky, protože tehdy v médiích rezonovala zpráva o nějaké tragédii, která se stala v té zemi. Původně jsme měli být DĚTI Z ČADU, to jsme ještě byli pankáči“.

První oficiální koncert odehráli ČAD v roce 1995 v kině Kultúra ve Svätom Jure s místní HC kapelou SNEHULIENKA (česky Sněhurka). V roce 1998 odešel původní basák, kterého nahradila Pištova ségra Barbora Chrappová (aka Basia Noiseovna). Na uvolněné místo bubeníka nastoupil v roce 2003 Valér Tornád. V roce 2018 na basu hrající fanoušek kapely Ján Klíma (aka Kněží) střídá zmíněnou Basiu. Za zlomové v kariéře sama kapela označuje album „Súkrumná vojna“ (2009). 

Album „Medvede“ se nahrávalo v metalem nepříliš poskvrněném Sonu, kde často točí stohlavé orchestry, pod taktovkou Milana Cimfeho a Pierra Gougesa. Mix proběhl ve Švédsku u Daniela Bergstranda, pod masteringem je podepsaný Lawrence Mackrory, který se podílel i na albu „Bastard“. Úhledný digipack s úctyhodným 50stránkovým (!) bookletem vyzdobený kresbami Valéra Tornáda obsahuje také Pištovu povídku nazvanou světe div se „Medvede“.

Mějte se na pozoru, varuje první vál „Dostal som od otca sekeru“. Pišta v čele thrashové nadupané baterie bere do ruky fiskarsku a probouzí pud agresivního thrashera opojeného HC a přesvědčením ve správnou věc. „V meste sú medvede“ nevykazuje symptomy „no mercy“ mlátičky, nýbrž pochoduje ve vitálním středním tempu s akcentem na precizní rytmus. Samohonky „Nepriatel“ stejně jako „Surovec“ nejsou žádná pozérská pizza thrash, ale neokázalý „back to root“ thrash šmrncnutý crustovou zálivkou bez odboček k pokusům o cokoli neobvyklého při zachování důrazu na čitelnou melodii. V případě „Surovce“ přichází na řadu neotřelý slovní obrat: „Šticuje diviaky, ľudí bije, hovorí, že je to jeho věc, rozdupe všetko nakoniec“. V dozer „Buldozér“ s dominantními bicími, kde kopák si utahuje z virblu a naopak, nakonec basový škopek prokazuje více asertivity. V polovině skladby to kvůli odmlčení se basy a kytary vypadá, že Valér předvede nějaký varietní kousek. Uštěpačná zloba, která zní dostatečně naštvaně. I když Pištova zloba je z velké části teatrální počin s patřičnou mimikou. 

ČAD se nedobrovolně nalodili na „Loď bláznov“, aby se po čas zaoceánské plavby stali „Stroskotanci“ na neznámém ostrově plném šílenců, kteří mlčí a skáčou z útesů. Ti, co přežili, se každý večer utápí v melodramatickém stesku „Chýbaš priateľ môj“. Tři líně se plazící věci, na které jsme u ČAD nebyli zvyklí. Feedback z živých vystoupení s tímto pro ně neinvazivním konceptem se kapele jeví pozitivně, a tak časem se ukáže, jestli takových kousků bude přibývat. Znovu vynalézání kola nikdy nebylo Pištovou záležitostí, ale když jde o nový facelift v podobě vláčných melodií, mají ČAD spoustu dobrých nápadů a zádumčivých riffů. Obzvláště ve výsostně pestré zároveň nejpomalejší a pro ČAD netypicky humoru prosté „Stroskotanci“ Pišta tahá z paty emo screamové elegie. Valérovo „čajna“ plechy uvozují atmosféru stresu. ČAD se na okamžik zbavují nálepky humoristických klaunů thrashe. 

Sympaticky v češtině nazpívaná „Železný mejdan“ vzdává hold kapelám TÖRR, ROOT, DEBUSTROL, KABÁT, ARAKAIN, KRABATHOR! Jednoduchá, a přitom excelentní textařina „A ďábel ptal se Henycha, proč vlas jeho pelichá, a Big Boss v Brně potají, vzýval ďábla v tramvajích“. Pišta se vypořádal s tvrdou souhláskou „d“, kterou rodilí Slováci mají ve zvyku vyslovovat ještě tvrději, než bývá zvykem. 

K singlu nového medvědího CD vznikl videoklip „Urážanie hudby“ natočený před obřími varhanami Slovenského rozhlasu. Rozkaz zněl jasně, nikdy nepřestat, vždycky mlátit jako totální moshovací mašina, pořádná dávka zbojnického violence-thrash metalu bez kompromisů. Nemluvě o Pištově velitelském a energickém hlase; nemá sice výjimečné výšky (což mně vůbec, ale vůbec nevadí), ale svůj part zvládá s iluzorní lehkostí. Silou protrženého Metelského rybníka se pouští do remcalů šířících bludy o metalové muzice a posílá jim zdravici „Zhni vo svojej bubline! Pri káve a pri víne!“. V punkově rock´n´rollové „Ku dnu“ zafungovala slovotvorná slovenština. Do doby, než jsem mrknul na text, jsem byl přesvědčený, že v refrénu slyším „ťahám ťa kundu“. Dobře to (písnička) zní, k rezonování odlišné atmosféry přispívá elegantní využití čistších tónů. S chytlavou melodií a lehce živoucím riffováním přichází „Démon smútku“. Běžná rocková záležitost, z jejíchž mantinelů vybočuje snad jen Pištův řev (jinak snad ani neumí). Ponurý text a sporadicky splašené kopáky dokazují, že hudba nemusí být vždy příliš složitá.

Souhlasím s tím, že o rychlých skladbách se dá říci, jako že jsou „na jedno kopyto“, ale to k tomuto stylu tak nějak patří. Na druhou stranu ČAD objevili momenty nápaditosti, které se vymykají jejich běžným postupům. Ať už zpestřením aranží nebo složením jinak stylizovaných riffů, tedy konstruktivní formou hudby vedle jejich obvykle generované zábavy. Na to, aby zklamali fanoušky, je materiál stále divoký jako sviňa. Bezchybná produkce tomu dává zkvašenou třešničku na dortu. Palec nahoru za zakomponování skladeb v „langsam“ tempu a nabídnutí alternativy k nasupené mašině. V porovnání četnosti hitů (v intencích žánru) na „Zabí ma“ mi ale vychází poměrně jasné vítězství alba z roku 2019. I kdybyste mě zabili, ani na tu plichtu to prostě není. Pokud jste fanoušek ČAD, kam se také poslušně řadím, budete k albu pravděpodobně přistupovat relativně lehce. Pokud nejste, bude to chtít čas, anebo už je pozdě se jím stát. 

Seznam skladeb:

  1. Dostal som od otca sekeru
  2. V meste sú medvede
  3. Nepriatel
  4. Buldozér
  5. Chýbaš priateľ môj
  6. Železný mejdan
  7. Urážanie hudby
  8. Ku dnu
  9. Démon smútku
  10. Surovec
  11. Loď bláznov
  12. Stroskotanci

Čas: 38:59

Sestava:

  • Pišta Vandal – kytary, řev, zoufalství, hněv
  • Valér Tornád – bicí, hněv, křik
  • Ján Kněží Noizes – basa,bahno, zmar
  • Basia Noiseovna – hloubky, bouřky

VandlShop
Facebook


Zveřejněno: 24. 12. 2021
Přečteno:
1833 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář