FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MC 2021,  Psychocontrol / death, doom metal / Česko

Death metal z cyklu pro pamětníky se tlačí ven ze smrdutých kobek a rodinných hrobek jako hustá páchnoucí tekutina ze zanícené rány. Sice už to není taková epidemie (to je hnusný slovo) jako v devadesátkách, ale ještě má hodně co říci pozůstalým a ještě více těm, kteří ho teprve oťukávají s nadějí na hlubší vztah. Český underground se pomalu vzpamatovává po zásahu SNĚTÍ a již čelí další „hrozbě“ infekčního onemocnění, tentokráte moru. Jelikož o neexistenci Boha mám jasno, tudíž žádné děkovačky v podobě morových sloupů prostě vztyčovat nehodlám. Naopak, půjdu moru v ústrety. 

Tak jako v naprosté většině za vším hledej nejfrekventovanější výraz posledních měsíců, česky uzávěra. Příběh PLAGUE PATROL nezačíná jinak. Radek Pavlovič (DECULTIVATE, SKIPLIFE, FLOWERS FOR WHORES, CONTROLLED EXISTENCE) si během období, které by se dalo nazvat atentátem na kulturu (bohužel to vypadá na další pokus), vzpomněl na mladé časy a dal dohromady něco málo hrubozrnného materiálu. Do morové patroly byli přizváni bubeník Zubár (CONTROLLED EXISTENCE, SICK DESTROYER, RATO TRISTE) a zpěvák Tomáš Hořák (aka Slávek) z MÖRKHIMMEL.

Kromě zpěvu, který se nahrával v Dödsmörd Studiu, byla veškerá práce se zvukem včetně nahrávání kytar a bicích spáchána v Otynově Davosu. Ten také (Otyn) vypomohl úryvky druhé kytary. Autory hudby jsou Zubár s Radkem. Texty čerpající mj. ze sci-fi bestsellerů (Vetřelec, Carpenterův mystery horor Věc, 2001 Vesmírná odyssea) jsou Radkovou prací a Slávek je servíruje v angličtině. Grafiku zpracoval Indonésan Lucas Korte. Nahrávka vyšla na kazetě u vícero labelů: Total Death (Mexiko), Gutless (Indonésie), Headsplit (USA), Dry Cough (Anglie) a u nás u Psychocontrol. 

Bohatství obsažené v extrémní metalové dobrotě otevírá plíseň „Taxidermia“, kterou PLAGUE PATROL naznačují, že se umí v záhrobí pohybovat s přehledem death/doommetalových mistrů. „Taxidermia“ se okamžitě rozjíždí mohutným táhlým riffem, který odhazuje vše, co mu stojí v cestě, mrtvola otevírá zsinalé oči, aby se pomstila, zničující rány bicích usměrňuje hrdelní growl. Druhé skladbě „Benning Bonfire“ předchází nevýrazné intro,  poprvé se přistihuji, že v od zdi ke zdi povalující se melodice slyším ozvěnu OBITUARY, chorobné hrdlo Johna Tardyho. V závěru skladby, ve kterém dominuje výborný riff, se vytváří zajímavý mikrosvět a atmosféra, která vyvažuje poněkud fádní začátek. Doom je zde naznačen atmosférou a unylostí riffu. Nebývá úplně zvykem třetí skladbou s běžnou stopáží vstoupit do druhé poloviny nosiče, ale na seznamovací večírek to musí prozatím stačit. Bažinatá „Oort Cloud“ představuje žluklý plouživý death metal staré školy, ale v té sračkovité krustě ulpělo i dost doomových a psychedelických prvků v celé své zhulené kráse. S citlivostí fotografického expozimetru nalezená rovnováha mezi truchlivým doomem a zuřivým deathem. Závěrečná „Xenogenesis“ v sobě ukrývá nejen střední tempo pomalu zadírajícího se valivého ložiska, ale také závan života (nebo spíše smrti), chlapíci si tě pomalu ukládají do hrobu, aby tě vzápětí prudce propleskli zpět k životu. 

Ocenit si zaslouží Radek, jednak již kvůli nápadu vdechnout smrti život a hlavně za nahrání strunných instrumentů. Tou basou bych možná tolik nešetřil, což je spíše otázka masteringu. K vokálnímu projevu ze zvířecí říše chovám již od útlého mládí respekt jako ke zvířatům samotným.

Je fajn si připomenout úžasnou dobu bez technologií, různých kompresí, algoritmů a aplikací, cítit se neohroženě mladý, prohlížet si obaly alb a čekat na zásilku polských „originálních“ kazet. PLAGUE PATROL zvládli pečlivě balancovat na hraně démonického death/doomu s využitím účelově zablácené produkce. Když jsem si demo pustil poprvé, uhranulo mě svojí absolutně syrovou, smutnou atmosférou a zároveň morbidní krásou. Takové (české) desky se neobjevují často. Je to prostě mocné, masivní deathmetalové demo zpomalené do skličujícího hávu. Svět se zbláznil, náš způsob života je v ohrožení (v dobrém i ve zlém), PLAGUE PATROL reflektují náš zdánlivě odsouzený stav věcí. 
 
Seznam skladeb: 

  1. Taxidermia
  2. Benning Bonfire
  3. Oort Cloud (Extirpation Crescendo)
  4. Xenogenesis 

Čas: 14:47

Sestava:

  • Z – drums
  • R – guitars, bass
  • S – vocals
  • O – guest guitars

MINIROZHOVOR 10 OTÁZEK

Bandcamp

                                                                                                   
 


Zveřejněno: 17. 12. 2021
Přečteno:
1626 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 12. 2021 15:33 napsal/a Coornelus
Obi
Poprvé se přistihuji, že v od zdi ke zdi povalující se melodice slyším ozvěnu OBITUARY, chorobné hrdlo Johna Tardyho... Při prvnim poslechu na mě Tardy ihned skočil taky :-). Pěkná recenze. Pěkná nahrávka.
17. 12. 2021 10:24 napsal/a Peťan
Plague Patrol
Ano, jedna z nejlepších tuzemských nahrávek letošního roku :)