Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Představení doom/stoner kapely SELFEXILE, které nedávno vyšlo první LP. Odpovídá kytarsta a zpěvák Radim.

Když se řekne doom metal, každému posluchači se vybaví něco jiného. Spektrum kapel, které lze do tohoto žánru zařadit, je široké. SELFEXILE se profilují jako doom odkazující se na BLACK SABBATH s prvky stoneru. Je tohle vývojová linie, kterou máš nejradši i jako posluchač? Nebo ti „nesmrdí“ jakýkoliv doom?

Já poslouchám hlavně stoner/doom, jako je třeba MONOLORD, ale mám rád i MY DYING BRIDE nebo raný desky ANATHEMY a CATHEDRAL.

V Čechách byla silná doomová scéna v devadesátých let, momentálně je to u nás slabší. Sleduješ tuzemské kapely a máš tu nějakého favorita? A nemusíme to omezovat jen na doom.

Jednoznačně CHLAD!

Pro SELFEXILE se stal rok 2021 důležitým milníkem, protože vám vyšla LP deska. Vinyl navíc zaštítil label a nebyla to tím pádem jen vaše sólo akce. Jak jste se ke spolupráci s Magick Disk Musick dostali? A jaký pro vás má smysl být pod labelem?

Měli jsme štěstí, že jsme dostali pozvání na Šumava Against fest v Sušici a tam nás de facto objevil Berry z Magick Disk Musick a ten pak přišel s nabídkou na vydání. Jelikož byl vinyl naším snem, tak to bylo jasný.
Co se týče labelu, jsme moc rádi, že se toho ujal Berry, spolupráce byla skvělá.

Obě EP jste nahrávali v Hellsoundu. Tím pádem mi vychází, že jste vaše nahrávky chtěli mít zaznamenané ve slušné kvalitě. Naplnilo studio vaše zvukové představy? Jste s výsledným soudnem spokojení? A v době, kdy vznikala, měli jste plány převést je do drážek hudebního nosiče?

Přesně tak, stoner je hodně o zvuku a my chtěli mít hutnej zvuk a ještě ten název HELLSOUND!
Nahrávání pod taktovkou Honzy Kapáka bylo perfektní, skvělej lidskej přístup, nejsme totiž žádní extra muzikanti, ale tři maníci, co hrajou hlavně pro radost. Myšlenku dát to na vinyl jsme už tak nějak nosili v hlavách, ale chyběly finance.

Máte na kontě tato dvě EP – existuje ještě nějaký starší materiál? A nechtěli jste místo vydání už nahraných EP raději natočit komplet velkou desku, tenhle záměr jste v hlavách nenosili?

Existujou starší věci, ale jsou to de facto dema nahrávaný ve zkušebně, takže zvukově bída. Jsou na našem Bandcampu. Na velkou desku jsme neměli finance.

Deska je hezky graficky zpracovaná. Líbí se mi použití barev červené a černé. Autorem grafiky jsi ty, ještě aby ne, když se malbami zabýváš. Je malba tvořená přímo pro desku, nebo jsi ji už měl připravenou a potom jí „jen“ použil na vaše LP?

Já hlavně kreslím a dělám i počítačovou grafiku, dělal jsem i pár obalů pro jiné bandy. U nás třeba CONTRASTIC nebo KING KEPORKAK. Náš obal jsem nosil v hlavě dlouho, je to v podstatě cover Zdzisława Beksinského a já to ještě trochu zprasil.

Texty máte v mateřštině a na obou EP působí minimalisticky, což není myšleno špatně. Byl to od začátku váš záměr tuhle část tvorby takhle zredukovat, nebo je v tom i něco jiného? Řekněme i třeba praktická stránka věci, odpadá práce s vymýšlením sáhodlouhých textů. A proč ta čeština?

Obojí záměr, i ta praktická stránka, nejsem žádnej textař ani kytarista, a jednoduchost miluju.
Čeština proto, že jsem asi takovej angličtinář jako kytarista.

O vaší kapele není v Čechách moc známo. Nikdy jsem vás nezachytil třeba jako support u nějaké známější klubovky v Praze, na žádném větším festivalu…. Čím to je? Čekáte, že si vás lidi objeví sami, třeba jako váš vydavatel, a nikam se netlačíte?

Jak už jsem řekl, jsme banda chlapíků, co hrajou pro radost, ambice jsme nikdy neměli a nemáme.

Koncertně jste akční hlavně ve vašem regionu? Kolik koncertů do roka hrajete? Když pomineme současnou situaci. A jak vás koncerty baví?

Nám stačí zahrát si čtyřikrát do roka a jsme happy. Koncerty nás baví, hlavně když uděláme co nejméně chyb.

RECENZE

Facebook

Bandcamp


Zveřejněno: 09. 12. 2021
Přečteno:
1133 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář