Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2021, Magick Disk Musick / doom metal / Česko

Překvapivá deska. Musím říct, že o existenci SELFEXILE jsem neměl dosud tušení. Kapela se přede mnou buď velice úspěšně ukrývala, nebo jednoduše nebyla vidět a krom rodné hroudy je její existence světu neznámá. On v tom utajení bude hrát roli i žánr. Doom metal vycházející ze „sabatu“ se u nás hraje minimálně a že by to byl hudební styl, na který se v UG podhoubí stojí fronty, to se říct nedá.

SELFEXILE přes všechna moje úskalí, jelikož jsem si je vystavěl já, přesto vydávají letos na podzim svoji vinylovou desku. Naschvál píšu, že se jedná o vinylovou desku, protože nahrávky jsou na ní dvě. Stranu A obsadily tři věci, které pocházejí z demonahrávky, stručně pojmenované „EP 2019“. Druhá strana je o něco čerstvější. Datuje se do roku 2020 a dostala název „Golem“.

EP, které je pojmenované „Golem“, dává tušit, že navzdory anglickému názvu kapely jdou SELFEXILE na trh s českými texty. Se slovy je stejně jako s hudbou nakládáno minimalisticky a spíš než o souvislé texty se jedná o heslovité slogany, které nemají za úkol přinášet nosná témata, ale slouží k dotváření atmosféry. Takže když kapela pojmenuje song „Smoke“ a celý text obsahuje jen a pouze větu „čaroděj z český kotliny užívá toxický rostliny“, je asi jasné, kam můj popis míří.  

Hudební stránka je na obou stranách desky věrna doom metalu, který zvukově sahá spíš do stoner/desert území. Základem je ale pomalé tempo, repetitivní kytarová práce, kde vás riffová masáž vtáhne do dění a následně rozpohybuje do houpavého rytmu, basa rozvibruje vzduch a má sílu vyhnat první stupeň artrózy z kolenou. To vše doplňují účelné bicí.

Z pětice skladeb nemůžu vyzdvihnout žádnou, která by vyloženě vyčnívala a naopak. Kapele se daří držet solidní úroveň, která nestoupá do výšin, které by se mohly poměřovat se současnými vrcholnými interprety žánru, ale tím není rozhodně myšleno, že by se nahrávka měla považovat za slabou. Celé album se, i díky kvalitní zvukové úpravě (nahrávalo se v Hellsoundu), poslouchá vyloženě „samo“ a příjemně se vkrádá do uší.

Během té jednolité masy se občas skupina rozhodne prásknout do koní a zrychlit. Tyhle pasáže potom působí poměrně toporně a obyčejně a jsou oproti valné většině materiálu, houpajícího se na vlně plíživé riffáže, ne až tak zajímavé. Podobně působí i vokál, který neoplývá ničím charismatickým, ale na to se tady až tak nehraje.

Z celkového pohledu jde o zajímavou desku a představení méně známé kapely na LP, navíc v žánru, který je u nás v  silné defenzivě. SELFEXILE si šanci zaslouží.

Seznam skladeb:

  • Strana A – „EP 2019“
  1. Smoke
  2. Žeru vaše duše
  3. Moribundus
  • Strana B – „Golem“
  1. Golem
  2. Phosphoros

Čas: cca 29 minut

Sestava:

  • Radim – kytara, vokál
  • Vesta – bicí
  • Jan – basa

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook

Magick Disk Musick


Zveřejněno: 08. 12. 2021
Přečteno:
1266 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2021 07:38 napsal/a Jirka D.
....
Šanci si utčitě zaslouží, jak píšeš, není takových mnoho. Na druhou stranu žádná velká sláva to taky není a je to taková ... prostě fajn deska. A docela by mě zajímalo, jestli to "S" ve svém logu šlohli nezávislé stáčírně skotské whisky Signatory, protože ta podoba je velká :)