Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Souhrn zajímavých alb, která vychází v prosinci 2021.

Bury 

ČAD (Slovensko) – „Medvede“ 
Metal, VandalShop 
Jedna z nejaktivnějších skupin na Slovensku se stále snaží dodržovat dvou-max. tří-leté rozestupy mezi jednotlivými alby. A to se jí opět, i kvůli nemožnosti hrát naživo během covidu tak často, podařilo i tentokrát, protože 1. prosince vydají novinku v podobě digipack CD (vinyly mají být příští rok). Zabijácký sound ze studia Sono, mix/mastering ze Švédska a hlavně tucet nasraných (thrash) metalových hitů. Z nich jeden dokonce v češtině, ve kterém vzdávají hold starým českým metalovým kapelám. Součástí bude 50 (!!!) stránkový booklet, bohatě ilustrovaný bubeníkem Valérem Tornádem a obsahující i „poviedku Medvede, ktorá vás peklom prevedie!“ Co dodat, už aby bylo i to LP, zveřejněné songy dokázaly, že to bude zas masakr! 

CATASTROFY (Slovensko) – „Taký je život“ 
Thrash metal, Support Underground
Thrasheři CATASTROFY jsou pak tou druhou z nejaktivnějších kapel na Slovensku. Během prosince bude možno objednávat jejich třetí album, které bude obsahovat osm nových skladeb včetně coveru DAVOVÉ PSYCHÓZY „Echo v raji“. CD pak navíc jako bonus čtyři songy ze split LP s KAAR a EXORCIZPHOBIA (2016). Už si brousíte valašky?!? 

AQUILUS (Austrálie) – „Bellum I“ 
Atmospheric metal, Blood Music 
Po dlouhých deseti letech vydá 3. prosince chlapík z Melbourne (a najatí spoluhráči) své druhé album, které bude obsahovat osm skladeb. Tklivě podmanivé několikaminutové kompozice, ve kterých je chvíli k zaslechnutí doom, jindy black metal, do toho klasická hudba jak od Chopina. 

GENOCIDE PACT (USA) – „s/t“ 
Death metal, Relapse Records 
Kvarteto z Washingtonu D. C. vydá 3. prosince své třetí album. Osm skladeb (půl hodiny muziky) nabídne těžce brutální a barbarské songy, tak jako je celý svět kolem nás. 

DARK SKY BURIAL (Velká Británie) – „Omnis Cum In Tenebris Praesertim Vita Laboret“ 
Dark/ambient, Extrinsic Recordings 
Že je Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP, VENOMOUS CONCEPT a spousta jiných) hudební workoholik, o tom není pochyb. Se svým temně ambientním projektem chystá už čtvrté album během pouhých dvou let! V osmi skladbách půjde o jakési uzavření první kapitoly, díky níž vzkazuje, že „život je jeden dlouhý boj v temnotě.“. Jste-li otevřeni pro experimentální muziku, elektroniku, dark ambient, industrial nebo drone, pak si počkejte do 10. prosince, kdy si toto album Shane vydá pod vlastním labelem. 

PYREXIA (USA) – „Gravitas Maximus“ 
Death metal, Unique Leader Records 
Je libo pořádnou porci brutálního death metalu? V tom případě sáhněte 10. prosince po novice této stálice v žánru. 

ATLAS (Finsko) – „Ukko“ 
Northcore, SPV 
Toto album jsem avizoval už v říjnových tipech, ale pravda je taková, že jeho vydání nakonec proběhne až 10. prosince. Tak jen pro připomenutí… Druhé album pětice z Tampere nabídne jedenáct skladeb míchajících zajímavý mix post-hardcore, metalcore a především inspiraci finským folklórem. Zveřejněné ukázky (a především titulní věc) mě namlsaly, tak jsem zvědavý na celkový výsledek. 

CUTTERED FLESH (Česká republika) - "Sharing Is Caring"
Death metal, Transcending Obscurity Records
Karlovarští CUTTERRED FLESH chystají na 3. prosinec vydání svého nového alba "Sharing is Caring", které bude obsahovat devět skladeb a o obal se postaral světoznámý Par Olofsson. Opět půjde o poctivý brutální death metal. 

 

Jindra 

BEHEMOTH (Polsko) – „In Absentia Dei“
Black metal, Nuclear Blast 
Enfant terrible polského kulturního života BEHEMOTH vydávají živé album „In Absentia Dei“ z roku 2020. Koncert odehráli za zdí opuštěného kostela na polském venkově. Součástí 2CD nebo trojvinylu je i papírová vystřihovánka modelu kostela, kde byla nahrávka pořízena. V doprovodném prohlášení stojí, že přiložený model si můžete dle uvážení spálit. Výzva, kterou mnozí uvítají. Součástí digibooku budou také videoklipy z celé show. Sveřepý heretik Adam Darski (aka Nergal) vede v poslední době v rodném Polsku soudní spor s organizací Ordo Luris, která hájí křesťanské hodnoty. Jako opozici této sektě vede kampaň Ordo Blasfemia. 

Tom Morello (USA) – „The Atlas Underground Flood“
Rock/indie/funk metal, Mom And pop Music 
Kytarista RAGE AGAINST THE MACHINE Tom Morello je i nadále zaneprázdněn prací na nové hudbě, po „The Atlas Underground Fire“ (vyšlo v listopadu) vypouští další album „Atlas Underground Flood“. A stejně jako jeho předchůdce je i toto album plné speciálních hostů. Vedle Morella se na něm představí například Alex Lifeson z RUSH, Kirk Hammett z METALLICY, IDLES, Rodrigo y Gabriela, MANCHESTER ORCHESTRA, Andrew McMahon in the Wilderness, X AMBASSADORS a další. Morello o novém albu řekl: „,The Atlas Underground Flood‘ dokončuje to, co ,The Atlas Underground Fire‘ začalo. ,Fire‘ a ,Flood‘ jsou mým ,London Calling‘. Obdivoval jsem THE CLASH v jejich vrcholné chvíli a snažil jsem se vytvořit dvojalbum, kde umělecký záměr převáží nad žánrem.

CATASTROFY (Slovensko) – „Taký je život“
Thrash metal, Support Underground
Po albu „Besnota“ (2018) vydávají slovenští thrasheři teprve 3. regulérní album s prozaickým názvem „Taký je život“. Za 14 let na scéně již zajisté ví své. Hluboce pohodová tvorba se smyslem pro hravost má naprosto jedinečný charakter, energii a smysl pro zábavu přímo intoxikační. Boris Bauer je vynikající zpěvák a zosobňuje to, co každá kapela potřebuje – individualita s přesvědčivou textovou dravostí.   

ČAD (Slovensko) – „Medvede“
Metal,  VandalShop
Stejně jako CATASTROFY vydávají jejich velcí kamarádi ČAD ve stejný den (1. 12.) dlouhohrající album. Singlem „Urážanie hudby“ natočeným v budově Slovenského rozhlasu ujistili fanoušky, že žádný (od)klon z jejich svérázné cesty se nekoná a nic nemění na svém prijebaném metalu. Jedna z 12 skladeb bude mít český text a ČAD v ní vzdávají hold kapelám TÖRR, ROOT, DEBUSTROL, KABÁT, ARAKAIN, KRABATHOR! Album bylo nahrané ve studiu Sono pod taktovkou Milana Cimfeho a Pierra Gougese, mixované bylo ve Švédsku u Daniela Bergstranda. 

WAHRZAW (Austrálie) – „The Trembling Voices of Conquered Men“
Black/thrash metal, Transcending Obscurity Records
Australané to kvantitou nikam nehrnou, za 26 let existence vydávají teprve čtvrtou studiovku, z toho třetí v posledních sedmi letech. Jedovatá směs oldschoolového blackened deathu, která dává vzpomenout na INCANTATION nebo starší IMMOLATION. Hutná kytarová práce a rozmanité vokály, které posluchačům nabízí, vykazují spoustu zpomalení a variací tančících mezi krkolomným tempem a pomalejšími melodiemi. 

ZEMĚŽLUČ (Česko) – „MMXX“
Hardcore punk, PHR Records 
Poté co na jaře 2019 odešel z osobních důvodů Ofca, který hrál pár let druhou kytaru, je ŽLUČ ve třech, Sam jr. - bicí, Barmy - kytara, a Šoty - basa a hlavní řev. Ten působí v kapele od úplného začátku a je to její jediný stálý člen. Letos si připomínají 35 let na scéně, album nevydávají nikde jinde než u Papagájova Hlasatele. 

 

Johan

MOORAH (Česko) – „Marnost nad marnost“
Post-black metal,  Art Gates Records
Pražský původně projekt, aktuálně kapela v kompletní sestavě, vydá 10. prosince u španělského labelu debut, na kterém bude prezentovat „prvky používané klasickými českými a norskými blackmetalovými kapelami, stejně jako další post-metalové, post-punkové a blackgazeové postupy, vytvářející jedinečnou tíživou atmosféru a tektonický zvuk“, jak uvádí v tiskové zprávě. Bez zajímavosti není fakt, že v MOORAH zasedl za bicí Ferenc Fečo, první bubeník MASTER´S HAMMER. 

V.P.O.HO (Česko) – „Boj“
Heavy metal, vlastní náklad
Klasický heavy metal aby u nás jeden pohledal. V.P.O.HO by mohli zacelit díru, která v žánru vězí, debutem, který nahráli po cca 13 letech existence. Ono je to částečně tím, že kapela se zpočátku vyhrávala na převzatých věcech od VITACITU (název kapely odkazuje na klasiku „Vzhůru přes oceán“), nicméně postupně přidávala vlastní písně a po třískladbové nahrávce z roku 2016 se 1. prosince hlásí s autorským albem nahraným v Hellsoundu.


Zveřejněno: 01. 12. 2021
Přečteno:
1528 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 06. 2022 12:41 napsal/a Bury
ČAD na LP
Fantastická správa! LP Medvede bude v naších rukách už v polke júla. Naším dodávateľom sa tam uvolnilo miesto vo výrobe a tak nám to dodajú teraz v lete namiesto plánovaného termínu v zime. Ceny išli kurevsky hore, ale vďaka vašej podpore to zatiahneme jak páni.
02. 12. 2021 21:28 napsal/a Bury
VADER v Ostravě 9. 12.!!!
Ve čtvrtek 9. prosince v ostravském klubu Barrák (www.barrak-club.cz) vystoupí VADER v rámci pokračování turné k 25. výročí alba "De Profundis". Předskakovat budou domácí BLOODY OBSESSION, start od 19:00. A pozor!!! Jak je uvedeno v aktuální tiskovce: "Po dohodě s kapelou jsme se rozhodli, že se koncert Vader bude konat s omezenou kapacitou 100 lidí a do 22:00." Tak uvidíme, jak tahle komornější akce dopadne. Nějaké lístky ještě jsou, já už svůj lupen mám! :-)