Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

17. 11. 2021, Praha - MeetFactory

Polsko – black metalu země zaslíbená. Podle rychlosti mnoha tamních bubeníků se tihle borci snad rodí s paličkami v rukách. Mám zdejší scénu skutečně rád, skýtá mnoho nasypaných, ale také neotřelých, až skutečně šílených věcí. Ve sváteční den nás ve smíchovském klubu MeetFactory ale přece jen čekal spíše civilnější ansámbl, na který dorazilo pěkných pár stovek lidí. MGŁA se svým přístupným black metalem prostě táhne a support v podobě krajanů MEDICO PESTE a MARTWA AURA sliboval zábavu po celý večer.

Poslední jmenovaní se loni vytasili s hodně povedenou druhou deskou „Morbus Animus“, skrze kterou se poprvé trochu více dostali do povědomí. Pětiskladbová ponurá záležitost, jež má chvílemi až pohřební atmosféru, nebojí se ale i přitvrdit a posekat vnitřnosti nějakým tím blastem. Při první skladbě mi jeden z kytaristů nepřišel úplně ve formě, postupem koncertu bylo ale vše v pořádku a otěže převzal zejména vokalista Greg, který se kromě hrubého a velmi kvalitního vokálu často pouštěl do čistých poloh, které zvládal velice obstojně. Trochu jsem se v MeetFactory obával zvuku, zažil jsem tu i několik horších koncertů, ale tentokrát se obavy rozplynuly takřka ihned. Alespoň tedy v zadní části sálu, kde jsem se po celou dobu spíše nacházel, jsem neměl výhrad. Na závěr se MARTWA AURA vytasili s coverem „Satan My Master“ od legendárních BATHORY, který svou punkovou živočišností úplně neseděl do celkého konceptu, ale i tak výborný start.

A laťku vysoko podrželi i následující MEDICO PESTE. Musím se přiznat, že obecně velmi chválená druhá deska morových doktorů „ב: The Black Bile“ mě ani s odstupem nedostala tak, jako debut „א: Tremendum et Fascinatio“ nebo EP „Herzogian Darkness“. Kvality jí vůbec neupírám, ale prostě si to zatím nesedlo, na druhou stranu je fakt, že posledním počinem se Poláci trochu vymanili z docela standardního přístupu k žánru a posunuli se jinam, což zaslouží ocenit. Skryti v maskách rozjeli v Praze show s „Herzogian Darkness“ a bylo jasné, že tady se opět pojede vysoká kvalita. Perfektní instrumentální i vokální výkony, vypíchnout si zaslouží basák, který se rozhodně nedržel jen svého rytmického kopyta, ale jel si tak trochu svoji linku. Z novinky zazněly minimálně dvě skladby, mezi nimi nechyběla úvodní „God Knows Why“, v závěru pak MEDICO PESTE dali moji nejoblíbenější „Thanksgiving“ z debutu, takže absolutní spokojenost.

Jestli lze v poslední době nějakou kapelu nazvat koncertní jistotou, bezpochyby jde o MGŁA. Vždy víte, co dostanete – statickou show od hlavy k patě zahalené čtveřice, bezchybně odehranou, s vysoce kvalitním zvukem i zajímavými světly. Poláky jsem viděl pošesté, nebo posedmé a vždy tento popis seděl. Nejinak tomu bylo ve středu. Setlist byl zaplněn zejména skladbami z poslední desky „Age of Excuse“, která si stále drží vysokou úroveň, ale přeci jen nejoblíbenější desky od Poláků mám jinde. Naživo ale songy fungovaly dobře, zejména taková čtyřka. Před koncertem se éterem nesly zkazky, že MGŁA album přehraje celé, což se naštěstí nepotvrdilo a do setu se vešli i zástupci z „Exercises in Futility“, včetně famózní pětky, a také úvodní věc z „With Hearts Toward None“ (z té bych si ten večer hrozně dal na závěr sedmičku, ale nebylo mi přáno). Kdybych MGŁA viděl na letošním „menším Brutalu“ v Josefově, možná by mě štvalo, že setlist byl úplně stejný, takhle jsem ale byl celkem spokojený. Samozřejmě nějakou věc z desek z předminulé dekády bych uvítal, ale očekávat se to tentokrát moc nedalo.

Každopádně show MGŁA šlo opět popsat jedním slovem – profesionální. Jako vždy musím pět chválu na bubeníka Darksidea, který vystoupením čtveřice vždy nasadí korunu, ať úžasnou prací s činely, nebo když občas překvapivě nějakou pasáž rychlostně napálí. Rozhodně jeden z nejzajímavějších bubeníků aktuální black metalové scény a také velmi příjemný člověk.

V MeetFactory se tak odehrál velice zdařilý večírek s velmi příjemnou atmosférou, na kterém se sešlo obrovské množství známých tváří. Škoda, že se ve čtvrtek opět v Praze nesejdeme na ARCHGOAT a WHOREDOM RIFE, kteří nakonec nevystoupí kvůli restrikcím v západní Evropě, které znemožnují důstojně odjet naplánované turné.


Zveřejněno: 23. 11. 2021
Přečteno:
1493 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář