Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Letisko Brno - Tuřany nás tento víkend privítalo na dvanástom ročníku CZECH INTERNATIONAL AIR FEST-e, prehliadke leteckej a pozemnej vojenskej i nevojenskej techniky.

Medzinárodné letisko v Brne bolo už po tretí krát dejiskom tohto leteckého sviatku. Zišlo sa tu mnoho ľudí rôznych národností, ktorí prišli pozrieť všetku techniku od ťažkých štvormotorových gigantov až po ľahučké bezmotorové športové lietadlá.

Ráno o 1:20 nám zazvonil budík, čo znamenalo vyliezanie zombíkov z krypty a dlhú, unavenú a potácavú cestu na autobusové nástupište. O 2:30 sa konečne dostavil náš spoj, ktorý o 2:35 nabral smer Brno. Cesta bola zdĺhavá a miesta bolo málo, takže sme uvítali, keď nás nad ránom o 6:10 náš autobus vykydol :-D na autobusovej stanici Zvonařka. Potom začalo naše putovanie na ulicu Dornych, kde mal zastávku autobus s magickým číslom 76. :-) Nakoniec sme však šli kyvadlovou dopravou, ktorá fungovala už od 7:00 a priviezla nás priamo na miesto. Keď sme sa vylodili z autobusu, celí natešení sme sa rozbehli smerom k areálu letiska, kde nás pri bráne privítal milý ujo, od ktorého sme chceli kupovať lístky. Miesto vytúženej prechádzky po letisku sme sa dozvedeli, že musíme dupať pol kilometra späť, keď nás mladý muž informoval: "Jo tak to vono teď ještě nesmíte dovnitř, musíte jít zpátky, my jsme počítali, že teď přijedou jenom brigádníci. Jděte zpátky k tamtým stanům." Odchádzalo sa nám veľmi ťažko, zvlášť keď sa na nás spoza plota usmievali tie nádherné stroje. Keď sme došli k stanom, celí natešení sme sa postavili medzi mládež :-) ktorá vyzerala ako kupujúci, ale keď sa začala rozdeľovať práca, pochopili sme, že tam určite nepatríme, zobrali sme nohy na plecia a presunuli sa o kus ďalej, kde sa ochvíľu zjavil sympatický fúzatý ujo s klobúkom a očakávanými lístkami v ruke. Potom sme nechali ošklbať naše nádherné vstupenky a drhali sme smerom k areálu letiska. Tam nás opäť privítal mladý muž pri bráne a hŕstka ľudí, prešľapujúcich z miesta na miesto a žmoliacich foťáky a desiaty. O 8:00 hodine sa otvorili nebeské brány letiska Brno-Tuřany a ľudia sa konečne dostali dovnútra.

STATIKA

Hneď po vstupe sme si šli obzrieť statickú ukážku. Na samom začiatku taxiway letiska Tuřany bola vystavená pozemná technika PVO (Protivzdušná obrana), v ktorej boli za radom vystavené mobilné raketové komplety PVO - SA-8 Gecko, SA-6 Gainful KUB, 155 mm samohybná kanónová húfnica Zuzana (slovenskej výroby), ktorá je zavedená aj vo výzbroji štátov NATO. Ďalej sme si mohli obzrieť BVPčko, tank T-72 a niekoľko ďalších kusov pozemnej techniky. Z leteckej techniky bolo na stojánke ako prvé vystavené lietadlo Ministerstva vnútra ČR TU-154M, ktoré si mohli návštevníci osahať aj zvnútra.

My sme to oželeli a šli si obzrieť ďaľších krásavcov. Náš zrak totiž očareno spočinul na lietajúcom stredisku riadenia a uvedomovania, systému AWACS (Airborne Warning and Control System), umiestnenom na lietadle E-3A Sentry, ktoré vzniklo úpravou prepravného lietadla Boeing-707. Pri Awacs-e boli pristavené mobilné schodíky, ktoré ma volali do útrob E-3A Sentry, ale radšej som sa ovládla, aby ma náhodou z letiska neodviedla vojenská polícia. :-) A tak som sa len potĺkala okolo a nútila milého, aby ma pri tomto stroji fotil. :-D Ako sa však neskôr ukázalo, nemusela som mať zo vstupu žiadne obavy a tak okolo deviatej sme stáli v dlhom rade ľudí, ktorí boli na Awacs taktiež zvedaví. Keď sme sa piblížili k vchodu, stihla som sa votrieť nemeckému členovi posádky - Rolfovi Herzigovi, ktorý sa so mnou vďačne odfotil a s milým sme od neho odchádzali aj s nálepôčkami, juhůůůůů. :-) Ako sme sa dozvedeli, posádka Awacsu bola mnohonárodnostná, čo som ja neskôr zistila aj pri obhliadke vnútra Awacsu, kde som stihla pootravovať aj ďaľšieho člena posádky, ktorý vysvetloval žiadostivému maďarskému občanovi, ako funguje operačné centrum. Po okukaní pilotnej kabíny som sa priplichtila aj k hlavnému pilotovi - kapitánovi Alimu Kazarovi, s ktorým som spáchala jednu fotku, juhůůůů! :-))

Hneď vedľa Awacsu bolo dopravné lietadlo C-130 Herkules stredného doletu z Rumunska a potom začala už prevažne stíhacia technika po ľavej strane dráhy a po pravej strane na tráve to bola vrtuľníková. Hneď prvým stíhacím lietadlom v poradí bol Mirage F-1 francúzskeho vojenského letectva, potom rozmermi menší Galeb G-2A stíhacieho vojenského letectva Srbska a Čiernej Hory. Ďalej v poradí boli dva bitevníky A-10 Thunderbolt známe aj z operácie "Púštna búrka", ktorá bola v roku 1992 v Iraku a neskôr z operácie "Iracká sloboda", ktorú máme čerstvo v pamäti. :-( Ďaľšie boli nemecké TORNADO IDS a britské TORNADO F-3, ktoré sme bohužiaľ mohli vidieť len na stojánke a keďže nelietali, museli sme oželieť inak veľmi pôsobivé ukážky náletov vysokou rýchlosťou vo veľmi malých výškach nad dráhou, čo ľuďom veľmi chýbalo. Hneď vedľa TORNADA sa skvela L-159 Alca (s trupovým číslom 6052) českého letectva, ktorá je aj vyrábaná v Čechách v Aero Vodochodoch, kde sa vyrábali aj preslávené cvičné-ľahké stíhacie podzvukové lietadlá L-39 Albatrosy takmer všetkých verzií, z ktorých jeden reprezentant s trupovým číslom 2415 stál hneď vedľa spomínanej Alcy. Škoda, že tam neboli piloti, spravila by som si fotoalbum. :-D

Do Alcy som mala tiky vliezť, ale hanbila som sa, tak z toho nič nebolo. Ďaľšia bola slovenská AN-26, ktorá nosieva na svojich krídlach technický zabezpečovací personál k MiG-29, tentokrát konkrétne k dvojmiestnej verzii MiG-29UB. Vedľa AN-26 stálo srbské J-22 ORAO. Oproti nemu stála jediná zástupkyňa lietadiel F-16. Práve táto dvojmiestna F-16D patrí do najnovšej európskej série - blok 52+. Ďalej bol vystavený SuperGALEB G-4 a vedľa neho doprovodná AN-26. Na konci taxiway bol vystavený veľký ruský Iljušin IL-76MD - doprovod najviac očakávanej skupiny Ruskej Federácie - STRIŽI (5 x MiG-29), ale o tom si povieme neskôr. :-) Pred nosom IL-76 stála jasná jasnosť :-) najnovšej verzie JAS-39C Gripen českého letectva, pochádzajúcej zo Švédska. Ide o verziu, ktorá zatiaľ nelieta v žiadnom vojenskom letectve okrem letectva ČR a jeho testovacie lety zatiaľ neboli úplne ukončené ani vo Švédsku! Pri návrate po taxiway (pojazdovej dráhe) kde bola vystavená statika sa na tráve nachádzali vrtulníky W3A Sokol (ČR) získaný z Poľska, Mi-2 (ČR), Mi-171 (ČR) dovezený tohto roku z najnovšej dodávky z Ruska, vedľa seba vyzbrojené Mi-24D a Mi-17 slovenského letectva z Prešova, ďalej modernizovaný Mi-24V (Mi-35) z Tigrej Letky z Přerova s veľmi pekným modročiernym skinom a kresbou tigra a z Rumunska priletela Superpuma francúzskej výroby. Medzi vrtulníkmi bol zamiešaný Z-43. 

LETOVÉ UKÁŽKY

Po statickej ukážke sme si pred jedenástou ľažkali na deku, napapali sa a začali si vychutnávať to, čo malo nasledovať. Program letových ukážok sa neustále menil až do samotného konca a aj priamo na mieste, takže vám tu napíšem program tak, ako v skutočnosti v sobotu nasledoval:

11:00 - 11:05 zahájenie CIAF 2005 preletmi jednotlivých lietadiel a vrtuľníkov Armády ČR od 11:06 šli samotné letové ukážky:

  • 1 x JAS-39C Gripen (ČR)
  • 1 x L-159 Alca (ČR)
  • 1 x MiG-29UB - Striži (Ruská Federácia)
  • 1 x Bell-412 - ukážka dopadu nebezpečného páchateľa (ČR)
  • 4 x Saab Safir - skupina Team 2000 (AU)
  • 1 x C-27J Sparťan (ITA)
  • 1 x JAK-55 (GER)
  • 1 x Bell-427 (ČR)
  • 1 x Mi-24 prílet náčelníka Generálneho štábu
  • 1 x Bell-412 - ukážka hasenia požiaru (ČR)
  • 1 x Mi-24V (ČR)
  • 1 x Aero-270 Spirit (ČR)
  • 1 x Su-29 (ČR)
  • 1 x G-2A Galeb (Srbsko a Čierna Hora)
  • 1 x W-3A Sokol (ČR)
  • 5 x MiG-29C/UB - Striži (Ruská Federácia)
  • 1 x Z-50LS (ČR)
  • 1 x Bell-412 - ukážka zásahu pri nehode (ČR)
  • 1 x J-22 Orao (Srbsko a Čierna Hora)
  • 4 x Z-50LS - Flying Bulls (ČR)
  • 4 x vzlet L-13, 1 x Z-137T Turbo Čmeliak - Očovskí Bačovia (SR)
  • 2 x Alpha Jet - Asas de Portugal (Portugálsko)
  • 4 x vystúpenie L-13 - Očovskí Bačovia (SR)
  • 1 x vzlet Mi-17 (ČR)
  • 1 x MiG-29UB - sólo (SR)
  • 1 x MD Fox - sólo (ČR)
  • 1 x Mi-17 - výsadok

10 minút pred zahájením letových ukážok a programu CIAF 2005 vystúpili na verejnosti Náčelník Generálneho Štábu, Premiér ČR Jiří Paroubek a hajtman Juhomoravského kraja.

Pár sekúnd pred jedenástou sme videli z diaľky smerom od východu prilietať trojicu vrtuľníkov ktorú sme po chviľke rozpoznali ako vrtuľníky Mi-17, ktorá približne o jedenástej preletela nízko nad vzletovou-pristávacou dráhou brnenského letiska a otvorila dvanásty ročník Medzinárodného leteckého dňa CIAF 2005. Za nimi v krátkom časovom intervale preleteli bojové vrtuľníky letectva ČR Mi-24. Niekoľko sekúnd po nich preletela dvojica podzvukových ľahkých bitevníkov L-159 Alca, po ktorých nasledoval prelet trojice JAS-39C Gripen, z ktorých jeden sa po prelete ponad VPD (vzletovou-pristávacou dráhou) odpojil a urobil niekoľko okruhov nad letiskom. Kompletnú ukážku vysokej pilotáže na tomto type lietadla sme tento rok na CIAF 2005 nevideli, pretože českí stíhací piloti ešte nemajú absolútne osvojené toto lietadlo a preto lietali len okruhy s ostrejšími zátačkami bez väčších vertikálnych stúpaní a klesaní. Možno na budúci rok sa už dočkáme aj ukážky vyššej pilotáže.

Po jednom z prvých verejných vystúpení JAS-39C s českými pilotmi nasledovala L-159 ALCA štartujúca ako prvé lietadlo z Brnenského letiska, ktorú pilotoval kapitán Jaroslav Míka z Aera Vodochody. Je to veliteľ taktickej letky z Čáslavy. Ide o veľmi skúseného pilota, ktorý má bohaté skúsenosti nielen s akrobaciou na podzvukových lietadlách, ale aj skúsenosti z leteckých cvičení v zahraničí, kde mu bolo zverené vedenie tureckých a nórskych nadzvukových F-16, ďalej viedol aj Mig-29 slovenských vzdušných síl.

Krátko po pristátí českej Alcy naroloval na VPD brnenského letiska dvojmiestny MiG-29UB ruského letectva zo základne Kubinka pri Moskve, ktorý po krátkom rozjazde predviedol kolmý štart na forsáži. Celé vystúpenie lietali dvaja piloti v ostrých zátačkách a stúpaniach, pričom demonštrovali základnú prednosť tejto stíhacej cvično-bojovej verzie "dvadsaťdeviny" - vynikajúcu manévrovateľnosť. Poniektorým, ktorí zažili predošlé letecké dni s letovými ukážkami ruských pilotov, je jasné, že lietali v pekne malých výškach, vlastne často až za hranicu display line (bezpečnostná hranica/odstup od divákov) a to isté potvrdili aj títo dvaja piloti "spárky" na Migu-29UB.

Potom nasledovala ukážka dopadu nebezpečného páchateľa pomocou vrtuľníka Bell-412, na čo sme ale z našej pozície dobre nedovideli. Podobne tomu bolo aj pri zvyšných nevojenských ukážkach zásahov z vrtuľníka okrem hasenia požiaru, ktorým sme takmer dostali zásah vodou. :-)

Veľmi peknou ozdobou oblohy boli štyri stredne veľké jednomotorové cvičné lietadla Saab Safir skupiny TEAM 2000 z Rakúska. Leader skupiny má 68 rokov a ako cvičný (aj športový) pilot lieta už pol storočia! Keď som počula koľko nalietaných hodín a prelietaných rokov majú piloti tejto leteckej skupiny, myslela som, že to bude vystúpenie plné adrenalínu, ale opak bol pravdou, na oblohe zavládol polokľud a veľmi pekne a presne zalietané formácie vyššej pilotáže skupinovej zlietanosti.

Po pristátí troch členov TEAM 2000 ešte jeden sólista chvíľu polietal a po jeho pristátí a následnej chvíľke čakania na pravideľnú linku ČSA, dostal povolenie na vzlet taliansky vojenský dopravný C-27J Sparťan. Taktický vzlet dvojmotorového turbovrtuľového hornoplošníka sa odohral na rozjazdovej dráhe dlhej iba 410m s následným, okamžitým, takmer 45 stupňovým stúpaním ihneď po vzlete. Pre zaujímavosť, toto lietadlo váži 31.000 kg, nosnosť má takmer 9000kg alebo 68 vojakov, alebo 46 vyzbrojených výsadkárov, vynikajúce manévrovacie vlastnosti, ktoré sú u takéhoto kolosu neobvyklé a vlastne je to jediné dopravné lietadlo na svete, ktoré dokáže urobiť výkrut, čo talianski piloti predviedli aj pred návštevníkmi CIAFu, ktorí na chvíľu zostali so zatajeným dychom:-)

Ďaľší v poradí bol Ulli Dembinski z Nemecka. Sólista na malom akrobatickom JAK-55 predviedol ukážku vysokej pilotáže v malých výškach so všetkými a to nemalými možnosťami lietadla a vynikajúcou vlastnou zručnosťou. Počas jeho vystúpenia sa na brnenskom letisku rozfúkal dosť silný vietor a tento fakt sa odzrkadlil aj na nasledovných ukážkach, hlavne menších akrobatických, prevažne športových lietadiel.

Po odlietaní akrobacie vrtuľníka Bell-427, priletel Mi-24V s Náčelníkom Generálneho Štábu a po vystúpení Bell-412 a ukážky hasenia sa dostal do vzduchu aj modernizovaný český bojový vrtuľník Mi-24V z 231. vrtuľníkovej letky zo základne v Přerove, s ktorým  predviedli traja členovia posádky v našich zemepisných šírkach už známe ukážky letových vlastností tohoto bitevníka z vrtuľníkov rady Mi-24. 231. vrtuľníková letka z Přerova patrí do celosvetovej asociácie tigrých letiek (vrátane stíhacích), medzi ktorými existujú len dve vrtuľníkove, jednou z nich je práve táto Přerovská.

Po ňom nasledovala ukážka Aero 270 Spirit, z ktorej sa priznám, si veľmi nepamätám, lebo sme išli s milým nakúpiť niečo pod zub. :-)

No nasledujúca ukážka, aj keď som si myslela, že bude fádna a nezaujímavá ma hneď po vzlete presvedčila o opaku. Parádne vystúpenie a ukážka majstra sveta v leteckej akrobacii kategórie Advanced - Miroslava Červenku na malom jednomotorovom akrobatickom Su-29 z centra športovej akrobacie v Moravskej Třebovej. Ostré zvraty, nízke prelety (aj keď limitované vďaka vetru), rýchle vývrtky, násobky preťaženia až do +7,5G -6G to všetko vzbudzovalo záujem, na ktorý sa len ťažko zabúda. Pripomeniem, že všetko sa lietalo v pomerne silnom vetre a zvládnutie vysokej pilotáže na tomto lietadle v takom vetre, dá asi dosť zabrať.

Po perfektnom predvedení vlastností malého obratného Su-29, schopnosti a zručnosti pilota, okolie letiska v Tuřanoch opäť zachvátil hluk prúdových motorov, tentokrát srbského lietadla G-2A GALEB, ktorého akrobaciu častí návštevníci Air Shows už poznajú dosť dobre. Z trochu ťažkopádne pôsobiaceho G-2A som nemala až do pristátia veľmi dobrý pocit:-) ale nakoniec dolietal ako bolo treba a našťastie šťastne :-)

Potom prezentoval svoju zručnosť pilot vrtuľníka ozbrojených síl ČR na W-3A SOKOL, ktorý spolu s ďaľšími, tuším dvomi tuctami, získala česká armáda z Poľska čiastočne za výmenu najstarších kusov Mig-29. Čo sa ale potvrdilo ako dobrý "kšeft" v roku Pána, ani neviem kedy :-) keď boli v Čechách tie veľké povodne a tieto vrtuľníky majú na svedomí pár tuctov zachránených ľudských životov! V podstate to isté prezentoval W-3A aj na CIAF 2005, pripravenosť na zásah v prípade možnej živelnej pohromy, ako je napríklad spomínaná povodeň alebo požiar (ukážka hasenia v zle prístupnom teréne).

No, ale to už nám prišla na rad dlho-predlho očakávaná a niekoľko dní aj týždňov avízovaná skupina z Ruska - STRIŽI (v Slovenčine Jastraby, v Češtine Rorýsi). Názov skupiny je podľa najrýchlejšieho vtáka - jastraba, rorýsa, ktorého majú aj na chrbte svojich piatich MiG-29 :-) Strižiky predviedli veľmi pútavé akrobatické vystúpenie, v ktorom ich pestrofarebné železné jastraby predviedli vynikajúcu show, ktorá nenechala nikoho zaujímať sa počas vystúpenia nebodaj o niečo iné. Po jednom ich narolovanie na koniec Brnenskej VPD, zoradenie sa a vyčkávanie na povolenie k štartu. Po asi minúte a pol čakania piatich Migov-29 na dráhe, sa rozsvietili pojazdové svetlá na štyroch z nich, vzápätí za nimi začal stúpať čierny mrak dymu, čo bola predzvesť štartu vo formácii.

V poriadnom rachote na forsáži sa odlepili a prehnali štyri Mig-29 nízko ponad VPD a pred koncom dráhy prešli do strmého stúpania, z ktorého v parádnej zovretosti vo formácii urobili premet, ešte počas ktorého okolo nás prehučal piaty člen skupiny, ktorý sa pár sekúnd po dokončení premetu predošlých štyroch k nim pripojil a nasledujúcich asi 12 minút lietali spoločne všetky Mig-29 v jednom wingu so zmenami formácii a ozaj pekne nízkymi preletmi vo vzdialenosti len niekoľko desiatok metrov od display line ( bezpečnostnej pásky ), ktorú verejnosť nesmela prekračovať. Aj keď predošlé vystúpenia možno poniektoré boli trochu fádne, alebo už sa začínal prejavovať stereotyp, tak Striži za týmto urobili jasnú bodku a ich rýchle, nízke prelety, ostré zatáčky a rýchlo točené okruhy v zovretosti 5-člennej skupiny, napumpovali krv aj tým, ktorým sa už viečka po predošlej prebdenej noci v autobuse nadobro zatvárali :-) V poslednej tretine ich vystúpenia sa piaty člen skupiny odpojil a vypĺňal prelety štvorčlennej skupiny svojimi sólo akrobatickými prvkami. Len na okraj, čo som sa dozvedela počas ich vystupovania. Skupina pochádza zo skúšobnej základne Kubinka pri Moskve, odkiaľ pochádza aj známa skupina Russkie Viťjazi lietajúca na 6 x Su-27 (momentálne začínajú lietať už na lietadlách Su-35). Piloti na Migoch-29 majú nalietaných ročne okolo 130 hodín a celkovo ich priemer je doteraz 2500 nalietaných hodín, priemerný vek pilotov je len cez nejakých 30 rokov.

Po tejto veľkolepej leteckej skupine dostal priestor Z-50LS, ktorý pilotoval ďaľší majster sveta z roku 1999 leteckej akrobacie v kategórii Advanced :-) Petr Biskup z centra leteckej akrobacie v Moravskej Třebovej. Na konte má už z majstrovstiev všetky drahé kovy.

Ďaľší v poradí vystúpení bol pilot srbského letectva, tentokrát na bitevníku J-22 ORAO srbského vojenského letectva, ktorý prezentoval okrem iného pár pôsobivých náletov na VPD v malých výškach pomerne vysokými rýchlosťami.

No a po vystúpení srbského letectva vzlietlo pre mňa dovtedy neznáme, ale dosť veľké prekvapenie v podobe skupiny štyroch Z-50LS - FLYING BULLS. Veľmi pôsobivé vystúpenie vo formácii, parádna zlietanosť, skrátka istá ruka, presné oko :-) Zaujímavosťou skupiny je, že leadrom je žena -  Radka Machová (56r.) Ćlenovia majú za sebou pekných pár tisíc nalietaných hodín a ani sa nečudujem a niet čo namietať, pri VzhliadnUtí ich vystúpenia netreba žiaden komentár, treba len vidieť! Nádhera a zároveň obtiažnosť jednotlivých prvkov. Skupina je jediná svojho druhu v tejto kategÓrii. Po Flying Bulls vzlietli snáď už každému známi OČOVSKÍ BAČOVIA zo Slovenska, lietajúci na bezmotorových L-13 :-) Pre veľa ľudí, ako som si všimla, bol pôsobivý štart týchto vetroňov.

Ako to už v Očovej býva, vždy niečo vymyslia, tentokrát vymysleli, že načo budú do výšky 900 metrov vyťahovať štyri vetrone štyrmi motorovými lietadlami, keď môžu len jedným :-) a bolo tak. Mali sme možnosť vidieť vlek za jedným motorovým Z-137T Turbo Čmeliakom (upraveným Z-37A Čmeliakom), ktorý sa v bežných podmienkach používa na hasenie lesných požiarov, čo sme mali možnosť vidieť pri nedávnych požiaroch vo Vysokých Tatrách. Za Turbo Čmeliakom boli zapnuté a ťahané všetky štyri vetrone. Na ich vystúpenie sme si museli 12 minút počkať, pretože podmienkou vystupovania bezmotorových lietadiel, je samozrejme nastúpanie do tých cca 900 metrov, odkiaľ mohli začať svoju ukážku, ktorá mimochodom, ak sa niekto pozorne díva, nemá chybu a vo svete obdobu.

No a necelú štvrť hodinu naberania výšky Bačov zo Slovenska vyplnili dvaja Portugálci na 2 x Alpha Jet - skupina ASAS DE PORTUGAL, mimochodom pekelne dobrí borci v lietaní v skupine, ktorí to vo vzduchu vedia fakt dobre a veď aj musia. Takmer celú ukážku lietal zavesený druhý v 2 až 3 metrovom odstupe od prvého v jeho tzv. úplave výtokových plynov z trysky! Zo zeme to vyzeralo akoby boli zlepení, skrátka krása, ale aj trochu strach a viera v absolútnu profesionalitu, dlhoročnú prax (každý po 2500 nalietaných hodín) , precíznosť a presnosť oboch pilotov. Vzhľadom na ich extrémne malé odstupy, niet divu, že lietali o niečo ďalej od divákov. Po ich "sadnutí" na plochu letiska sa dostali na rad spomínaní Očovskí Bačovia, ku ktorým netreba komentár, len ĺahnúť na deku a čo možno najviac cítiť najbližších 8 minút. Tisícky nalietaných hodín, desiatky prelietaných rokov a hektolitre pálenej Slivky :-) To všetko (aj tá Slivka;-)) spečaťuje umenie týchto pánov, u ktorých začínal nejeden dnešný vojenský, či civilný slovenský, aj český pilot!

Po naozaj krásnom vystúpení v absolútnom tichu a pohode vystriedal Očovských Bačov ohlušujúci opak. Ich kolega z neďalekej leteckej základne pri Očovej, zo Sliača. Na pojazdovej dráhe brnenského letiska už stál letecký inštruktor, Ing. major Martin Hronec, pripravený na záverečné sólo vystúpenie v kokpite slovenského MiGu-29UB (trupové číslo 4401) z 1.stíhacej letky leteckej základne generálmajora Otta Smika na Sliači (názov základne od 20. augusta 2002 nesie meno jedného z piatich najúspešnejšich československých pilotov, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali u viacerých jednotiek anglického letectva Royal Air Force). Čakal len na to, kým všetky štyri L-13 budú bezpečne na zemi, hneď po ich pristátí zachvátil v podvečerných hodinách okolie letiska Brno-Tuřany rachot dvoch prúdovych motorov, vypečených pekne na forsáži. Prekvapila ma absolútna presnosť ukážky vysokej pilotáže a dynamika prevedenia celého sóla, s rýchlymi prechodmi horizontálnych ostrých zatáčok, na vysokých uhloch nábehu s rýchlym prechodom do vertikálneho stúpania a následne strmé klesanie a vyberanie s parádnou presnosťou. Zdalo sa mi to o niečo vycibrenejšie a presnejšie, ako doobedná ukážka dvoch ruských pilotov pri sólo vystúpení na Migu-29UB. Major Martin Hronec v súčasnosti zasväcuje do tajomstiev pilotáže lietadla MiG-29 svojich nových kolegov, ktorí budú v budúcnosti možno taktiež elitou slovenského letectva. V kabíne cvično/bojového lietadla má nalietaných vyše 1500 hodín, čím patrí medzi najskúsenejších inštruktorov na Sliači. Má za sebou aj radu ukážok vzdušného boja dvoch Mig-29, ktoré sme bohužiaľ na tohtoročnom CIAFe nevideli, čo je veľká škoda.

Úplnu bodku za sobotnajším programom CIAF 2005 urobili výsadkári armády ČR z Přerova ktorých krátky čas na stúpanie vyplnil český klzák MD FOX ( z Mořavskej Tŕebovej ), predvedením parádne pružnej akrobacie z krkolomnými prvkamy vysokej pilotáže.

Nuž, čo dodať záverom. Veľmi kvalitne prevedená väčšina letových ukážok, výborná prehliadka lietajúcich strojov (tých ktoré sa dostavili!), ich výkonov, možností a schopností, zručnosti samotných pilotov. Za toto organizátorom patrí poďakovanie a zároveň už teraz aj malé očakávanie do budúcnosti, dúfam už s vačšov účasťou techniky! Škoda vystúpení, ktoré boli pripravované, plánované a v konečnom dôsledku aj avízované a ktoré sa nakoniec nekonali. Záujemci o letectvo isto vedia, o ktorých leteckých "číslach" sa píše. Musím vyjadriť skutočné sklamanie nad nedostaveným sa Su-27 Flankerom ukrajinského letectva, ktorý by vtedajšiu atmosféru celého leteckého dňa o dosť vzpružil. Taktiež ma osobne mrzí absencia indickej Su-30, či belgickej F-16MLU, prezentovanej aspoň na statickej ukážke a predovšetkým holandskej F-16 vo vzduchu. Kanadská CF-18 bola tiež avízovaná, dokonca pár dní pred konaním CIAFu, avšak nakoniec chýbala. Návštevníci minuloročného CIAF iste vedia, o ktorý stroj ide a spomenú si na jej parádny "warpaint". Mne osobne najviac chýbal stíhací bombardér Su-22M4 z Poľska, ktorý tento rok mali návštevníci leteckých vystúpení možnosť vidieť možno naposledy, keďže poľská armáda slovenskej aj českej ich pravdepodobne taktiež ide rušiť, už ako posledná v Európe. O pôsobivej ukážke náletov nemeckého Tornada, ktoré každoročne navštevuje celý rad leteckých dní v Európe, hádam ani netreba hovoriť. No a samozrejme pomerne malý počet (i keď Striži to pekne kvalitne vykryli) leteckých skupín, ktoré by mali byť neoddeliteľnou súčasťou každého leteckého dňa takejto veľkosti. Snáď budúci rok a snáď sa organizátorom vyplní viac tých predsavzatí a budú spokojní nielen oni so ziskom, ale aj návštevnici s kvalitou a hlavne KVANTITOU leteckých ukážok! Cena 250Kč by bola adekvátna, pri splnení vyššie popísaných vystúpení/ukážok. Čo sa týka dopravy, tá bola vynikajúco zariadená, nenastala situácia, že by sa ľudia nemohli odviezť kam bolo treba, proste kyvadlová doprava bola super vyriešená.

Na záver už len toľko, že počasie pre lietanie vyšlo, aj keď takmer po celý čas bolo zamračené a fúkal nepríjemný vietor, ktorý mi trošku kazil príjemnú atmosféru leteckého dňa. Fotky k tomuto reportu mi nafotil môj milý, ktorý mi aj VEĽMI výrazne pomohol pri písaní tohto reportu, za čo mu samozrejme ďakujem. :-) Ďalšie kvalitné fotky vyšli z dieľne detonatora, kde si možno pozrieť veľmi pekné snímky z tohto leteckého dňa CIAF 2005 a pre záujemcov je tu aj link na vynikajúcu slovenskú stránku zaoberajúcu sa letectvom - www.lietadla.com


Zveřejněno: 22. 09. 2005
Přečteno:
3850 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 10. 2005 18:45 napsal/a marty
clanek
popravde, ja nejdriv cekal nechapave reakce, a tohle me prekvapilo,.... ten clanek je fajn, pro Peklopa: jojo, zas bys mel zacit jezdit :-)
08. 10. 2005 17:30 napsal/a weronyka
pre Peklopa
to je fajn... :-) mal by si si tradicie znova obnovit :-)
02. 10. 2005 21:28 napsal/a Peklop Zlkomocny
zasnu
zasnu, o cem se na fobii nedozvim. Na letecky dny jsem jezdil od cervna 1994 (kdy se v Budejcich naposled ukazaly nase MiG-29 a MiG-23MF pokresleny jako cert (dnes je ve Kbelich)) do posledniho CIAFu v Hradci a od ty doby ne. Takhle se mi aspon trochu vraci vzpominky.
29. 09. 2005 18:04 napsal/a scream
he
no sak som to cital cele okrem posl odstavcu haha
25. 09. 2005 20:58 napsal/a MP
no ved prave,
kto by to okrem nas cital cele :-))