Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

CD 2021, Red Truth Productions / death/thrash metal / Česko

Historie pražské kapely BLUE SCREEN ÖF DEATH sice není dlouhá, ale i tak docela pestrá. Založení v roce 2012, zpěvák rodilý Angličan, vydání debutového alba (2014), rozpad v r. 2015, restart předloni v nové sestavě, letos druhá nahrávka, která vyšla u labelu z Kazachstánu. Z uvedených informací mi nejzajímavější přijde ta poslední – o kazašském metalu jsem nejspíš v životě neslyšel a o tamním vydavatelství tuplem. Pokud lze věřit údajům metalové encyklopedie, tak v zemi funguje cca pětadvacet kapel a dva labely. Ale Red Truth Productions podle všeho pracují celkem dobře, booklet je vytištěný na luxusním tvrdém papíru, CD lisované, tak to má být. O obal se postarali chlapi ze spřízněné skupiny BAJONET, MaMa je autorem titulního obrázku, Nitro grafického zpracování. A myslím, že obal se povedl, ctí žánrová pravidla a svým způsobem reflektuje i název kapely, navíc v bookletu nechybí žádné potřebné údaje, texty a fotky kapely. 

BLUE SCREEN ÖF DEATH se na letošním šestiskladbovém počinu „Descent Into Madness“ prezentují jako kapela, která neví, co chce. (velký úsměv) Samozřejmě nadsázka, kterou se snažím rozvést v záhlaví uvedené zařazení death/thrash metal, přičemž oba uvedené žánry se nejen střídají, ale různě prolínají. Výsledný dojem se naklání na stranu death metalu, který si drží majoritu, thrash se objevuje spíše jako zpestření, s výjimkou poslední skladby, která si to thrashově řeže celou dobu. 

Úvodní „Leave the Matrix“ jasně odkrývá inspirační vzory, DISMEMBER, UNLEASHED, z našich kapel mě hned napadla MORTIFILIA. Tradiční švédský death metal s hrdelním řevem, chvilku zemitý, chvilku ostřejší, kytarové sólo taky nechybí, i když je relativně krátké. Nejchytlavější pasáž se nachází v druhé polovině songu, kdy to předpisově šlape a duní. Ani „Cyberego“ se od deathového výraziva příliš neodklání, je kratší a živější než předchozí kus, chvílemi ENTOMBED hadr, ale šlape to a řvoun to dává moc hezky, nedrží se jen v jedné rovině, ale s hlasem si hraje a sem tam lehce zcivilní. Jestli jsem MORTIFILII zmiňoval u první písně, u třetí ji slyším ještě silněji, samozřejmě s výjimkou originálního sóla, jinak podobné postupy i výraz zpěváka, a protože sušická parta mě baví, platí to i o té pražské. V podstatě mě vyzrálost kapely a materiálu příjemně překvapila – a celkem se divím, že se o BSOD (myslím) zatím moc neví. 

V druhé polovině nahrávky občas thrashový větřík zavane, v „Hard to Choose“ jsou to některé riffy nebo místy rytmika, ale ani deathové pasáže nechybí, takže takový mix, což lze uvést i na adresu páté kompozice, která lehce evokuje SLAYER v časech, kdy to nemydlili tak rychle („South Of Heaven“), jen zpěv je o poznání hrubozrnější. Líbí se mi, jak pozvolna a neokázale si kytarista pohrává se sólem, které se skladbou proplétá, naopak zemité části jsou obyčejné a nějaká nadstavba jim chybí, stejně tak tupa tupa thrashově vedená pasáž je celkem obehraná. O závěrečném songu už jsem výše uváděl, že si to thrashově jede nejvýrazněji ze všech, ale ani tady neplatí, že by to byla jen řežba, pánové rozumně zvolňují, což je dáno i tím, že čtyři a půl minuty by to jen rychle nebavilo ani posluchače, ani muzikanty. 

Zvuk alba je za mě v pohodě, bicí se nahrávaly v Davosu, ostatní nástroje a hlasy byly zaznamenány v domácích podmínkách, ale Otyn jim při mixu a masteringu oblékl slušivý kabátek, CD hraje velmi slušně. A tak jedinou vyloženě špatnou záležitostí, která je na CD k vidění, je kapelní logo. 

Seznam skladeb:

  1. Leave the Matrix 
  2. Cyberego
  3. Disconnected
  4. Hard to Choose    
  5. Dead Man Walking
  6. Descent into Madness

Čas: 23:09

Sestava:

  • René – vocal
  • Honza – guitar
  • Krzysztof – bass
  • Jirka – drums 

MINIROZHOVOR 10 OTÁZEK

Facebook
Bandcamp
Bandzone

 


Zveřejněno: 10. 11. 2021
Přečteno:
1107 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 12. 2021 08:01 napsal/a Silver
jde to
Až na ten zpěv to jde. Na začátku dosti zavádějící věta - zpěvák rodilý Angličan. Možná jste měli zmínit, že první zpěvák a zakladatel byl rodilý Angličan. Nyní to má do rodilého Angličana velmi daleko. Deska zvukově překvapila.